Home

Hemma hos Andrea Brodin – färgsprakande och osvensk art déco

andrea-brodin-hemma-hos-lagenhet-inredning-inspiration-

Inredaren Andrea Brodin kan sin sak. Här är hyresrätten från 70-talet som hon förvandlat till en lyxig, färgsprakande art déco-pralin.
 
Om man tar hissen så högt det går och knatar upp för en vindstrappa i ett vackert gammalt hus ett stenkast från Djurgården kommer man hem till inredaren Andrea Brodin. Utanför de sneda takfönstren visar Stockholm upp sig från sin gråmulna vårvintersida men när Andrea gläntar på dörren är det till en färgsprakande godispåse.
 
– Jag har alldeles nyligen målat väggen rosa! Jag ville ha något i stil med blekt beige-rosa, jag tänkte att det skulle vara fint till den gröna tapeten. När jag kom hem och fick se färgen på väggen var den lite knalligare än jag först tänkt mig – men jag gillar det!
 
HUSESYN
Här bor: Andrea Brodin och barnen Diana, 9 och Ivar, 7. Andrea jobbar som inredare och projektledare och har skrivit boken Gör om hemma, pratar inredning och trendrapporterar i TV4 Nyhetsmorgon, designar egen inredning och bloggar på Metro Mode. Plats: Östermalm i Stockholm. Yta: En vindslägenhet på 124 kvm.
 
Skandinavisk  by Kronfoto
 
Bland skimrande möbelben, kakelmosaik, utmärkande inredningsdetaljer och ananasformade lampfötter vilar något osvenskt. Särskilt tillsammans med det flamingorosa och gröntapetserade vardagsrummet.
 
– Jag blir verkligen glad när det uppfattas som osvenskt! För mig är det en komplimang. Art déco är väldigt trendigt nu men det har alltid varit min stil, sedan är det snarare mitt boende för stunden som fått avgöra hur mycket jag kan köra på. Tidigare har jag bott i andra typer av lägenheter och sekelskifteshus, då får vissa saker vila i förrådet för att sedan komma upp någon annan gång, kanske i ny klädsel eller målarfärg.
 
by Kronfoto
 
De senaste elva åren har Andrea arbetat som inredare och projektledare och synts i tv-program, skrivit böcker och gjort om allt från privata hem till offentliga miljöer och hotell. De senaste 4,5 åren har hon dessutom delat med sig av sin vardag på bloggen Mellan damm och glam.
 
– Jag började blogga nästan precis i samband med att jag flyttade hit så läsarna har fått följa med genom renovering och oändliga stiluppdateringar. Det här är en hyresrätt men när jag flyttade in fick jag lov att renovera köket och badrummet och riva ut de 35 år gamla heltäckningsmattorna i alla sovrum som en gång i tiden varit vita… Sedan har det målats om i omgångar och en del saker har bytt plats, lagts till och flyttat till förrådet ett tag. Jag har blivit rätt miljöskadad av jobbet och tröttnar superfort så både barnen och min kille har accepterat att jag gör om hela tiden, säger Andrea och skrattar.
 
Eklektisk Vardagsrum by Kronfoto
 
Men att ständigt göra om innebär inte dyra möbler och nya inredningar.
 
– Absolut inte! Jag tycker att det är kul att blanda prisklasser. Gärna en Ikea-soffa tillsammans med en Kasthall-matta, eller ett par lågprisstolar med ett Jonathan Adler-bord… Det är nästan en sport att hitta och få till de där snygga mixerna och oväntade lösningarna. Att gå till ett dyrt ställe och shoppa allt är superlätt för att få det snyggt, men det är inte särskilt kul.
 
by Kronfoto
 
Bordet mot den rosa väggen är köpt på en gårdsloppis. Vasen kommer från Jotex och lampan är köpt i en ladugårdsbutik utanför Linköping.
 
– Jag en stark förespråkare av att göra om med enkla medel. Att måla en ny färg på väggen, eller byta ut en möbel, som till exempel soffbordet, kan göra stor skillnad. Om något plötsligt blir trendigt brukar jag jobba efter devisen att tillföra det i tre till antalet – det kan vara småsaker; en soffkudde, en detalj på soffbordet och en vas.
 
Nyklassisk Matplats by Kronfoto
 
Bland möblerna återfinns mycket arvegods. En stor inspirationskälla till art déco-influenserna har Andrea sina farföräldrar att tacka för.
 
– När jag var liten hade min farmor och farfar en lägenhet i Monaco. Jag har många barndomsminnen därifrån och framförallt att jag tyckte att de bodde helt fantastiskt! Det är kul att väva in det gamla, särskilt när det finns en så stark personlig koppling.
 
Eklektisk Vardagsrum by Kronfoto
 
Ett ständigt återkommande inslag är ananaserna. På lampor, i stilleben och inte minst i loggan för Andreas eget varumärke. Den som försöker räkna dem får snabbt börja om.
 
– Jag samlar på ananaser! Men det måste vara exakt rätt ananasform, jag är otroligt kräsen. Och jag började samla långt innan det blev trendigt.
 
Bredvid soffan står två tunga lampor med ananas-formade fötter.
 
– Jag älskar dem! De stod hos farmor och farfar i Monaco på 60-talet! De är tillverkade i alabaster och väger hur mycket som helst.
 
Skandinavisk Uterum by Kronfoto
 
Köket andas precis som allt annat i lägenheten lyx och glamour men är ett budgetkök med genomtänkta detaljer.
 
– Det är luckor från Ikea och mosaik från Bauhaus. Handtagen köpte jag till separat från Superfront.
 
Nyklassisk Kök by Kronfoto
 
Antingen är det den maxade inredningen, eller helt enkelt bara Andreas härliga energi som får en på oförskämt gott humör. När man stänger vindsdörren bakom sig är himlen fortfarande grå men våren känns närmare än någonsin.
 
Nyklassisk Sovrum by Kronfoto
 
Av: Antonia Wiklund, Houzz.se
Foto: Kronfoto
 
Mer härlig inspiration:
Frossa i färgstarka badrum – här är 19 inspirerande varianter
Fråga experten: Inred på rätt sätt med blått
Så tillför du värme i minimalistiska miljöer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!