Home

Hemma hos Elsa Billgren – ett vackert vintagehem på Söders höjder

Elsa Billgren
Att skapa ett varmt vintagehem kräver mer planering än man kanske tror, men Elsa och Pontus har fulländat tekniken i sin lilla lägenhet.

Att stiga in i Elsas lägenhet är som att få en kram. Det stora rummet ler med sina fönster med utsikt över gröna träd, solkatterna leker på trä och kakel, och man känner sig som… ja, hemma. Trots att Elsa och Pontus bara bott i sitt hem i de mysiga kvarteren runt Allhelgonakyrkan på Söder sedan 2014, gör stämningen och inredningen att det känns mycket längre.
– Ja, i 20 år eller så. Här vill vi ha det varmt och välkomnande för alla vi älskar, med fönstren på vid gavel och jazz i bakgrunden. Vi är prylmänniskor men vi bor i en kreativ röra – så vi vet faktiskt var alla saker och ting är.
Elsas regler för vilka saker som får komma in i hemmet är enkla. De ska vara färgglada, och de ska bära med sig en historia.
– Att vi väljer att fylla vårt hem med loppisfynd som blir kära ägodelar är nog ett sätt för oss att återuppliva våra barndomar. Vi växte ju båda upp i konstnärshem, så för oss är det här helt naturligt.

Houzz Tour: Elsa Billgrens drömska hem på Söders höjder

HUSESYN
Här bor: Elsa Billgren, progamledare, bloggare och vintageentreprenör, maken Pontus de Wolfe, musiker, och katten Mira.
Läge: Intill Helgalunden, Södermalm, Stockholm.
Storlek: 63 kvadratmeter, ett sovrum, musikalkov och öppet kök och vardagsrum.

När Elsa och Pontus flyttade in i sitt nya hem, inredde de det säkert och snabbt.
– Jag handlade som bara den, hade en stor lastbilslast som dök upp dagen efter vi kommit hit med vintagesaker från Olsson & Jensen. Men hur lyckades hon få till den inbodda känslan som finns i lägenheten? Alla möblerna känns som om de funnits här i åratal, som om de alla stått och bott in sig med varandra för att skapa en varm och familjär känsla.
– Det handlar om bra planering. Jag ritar alltid upp en planlösning och vet precis vad jag vill ha, och i vilka mått och dimensioner, innan jag börjar köpa. Så det som känns som ett spontant vackert hem har en solid grund med en massa tankemöda bakom. Att gå bara på känsla blir sällan bra, det behövs en plan för att skapa harmoni. Det gäller faktiskt också när man ska ut och fynda på loppisar och second-hand butiker.

Eklektisk Matplats by Nadja Endler | Photography
Eklektisk Kök by Nadja Endler | Photography

Elsa tillbringade sina tidiga år i Göteborg, men flyttade till Stockholm när hon var 10. Hon älskar sitt Söder, och särskilt det här undangömda, gröna hörnet.
– De här husen byggdes runt 1928 med storfamiljer i åtanke och nyklassicistisk stil. De vetter mot en stor innergård, full av kastanjer, fläder och andra träd, där barnen kunde leka fritt. Jag vet ju inte exakt hur många ungar de hade i vår lägenhet, men det var inte ovanligt att de hade sex stycken i en sån här liten tvåa. Lägenheterna i husen har ingen tjusig stuckatur eller kakelugnar, men enorma fönster och hur mycket smart förvaring som helst – det finns sju serveringsskåp här!

Eklektisk Kök by Nadja Endler | Photography

Riktiga Söderbor finns det också en del kvar, säger Elsa, i en stadsdel som annars totalförvandlats på bara ett par decennier.
– Det påminner lite om Göteborg med kvarterskrogar där folk är varma och glada. Finns det någonstans hon absolut inte skulle kunna tänka sig att bo? I något nybyggt, det går inte. Jag knarkar gamla material!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!