Home

Iittala och Issey Miyake i unikt designsamarbete

Iittala och Issey Miyake i unikt designsamarbete
7 Se Bildspelet

Efter ett stort hemlighetsmakeri presenterade Iittala sin nya spännande kollektion, ett samarbete med den japanske modeskaparen Issey Miyake. Metro Mode passade på att prata en stund med Harri Koskinen, designchef på Iittala.
 
Hallå där Harri Koskinen, hur kom detta samarbete till?
– Jag har tidigare designat objekt för Miyake Design Studio och när jag kom till Iittala diskuterade vi med dem om att vi delar samma värderingar och har en ömsesidig respekt för varandra. Vi började diskussionerna om ett samarbete för fyra år sen och nu är vi redo att sjösätta kollektionen.
 
I kollektionen syns kuddfodral med Miyakes klassiska plisseringar. Hur kom ni på att ta in även hemtextilier i kollektionen?
– Miyake är mästare på mjuka former och deras tekniska innovationer och veckningsteknik är state of the art. Medan vi på Iittala är mästare på hårt material som glas och keramik. Det var helt naturligt att få med våra olika expertiser och göra en kollektion som kombinerar båda. De första veckade textilproverna från Miyake Design Studio inspirerade oss till temat öppning och stängning; naturen som blommande, och samlingen som helhet utvecklades därifrån.
 
Berätta mer om inspirationen.
– Naturen har varit en av de viktigaste inspirationskällorna. Färgerna är reflektioner av naturen, som är en mycket viktigt del av livet för både japaner och finländare. De gröna anspelar på skogen och uppvaknandet av våren, och de rosa och grå nyanserna refererar till Sakura, blommande körsbärsträd i Japan. Servetterna bär en härlig detalj, när den är vikt har den formen av japanska berget Fuji. Det finns en viss ojämnhet i formen på hårda föremål, precis som naturen är alltid ojämn. Kollektionen var även inspirerad av hantverk, teknik och en vilja att experimentera.
 
Ok, vi måste prata om väskan! Hur kom ni på att ta med en sån?
– Väskan var en utveckling av olika produktidéer vi fick under arbetet. Vi tittade mycket på olika textila förvaringsprodukter och ville verkligen hitta bra lösningar. Idén till en väska kom faktiskt från när vi lekte runt med ett kuddfodral. Det är egentligen inte en traditionell väska, utan kan också ses som en förvaringsdetalj.
 
I Sverige är Iittala mest kända för glas och porslin, inte lika mycket för textilier och annan inredning. Är detta ett naturligt nästa steg för Iittala?
– Våra rötter är i glas och porslin, men under de senaste åren har vi utökat portföljen mot inredningsföremål som småförvaring, textilier och belysning. I dag är Iittala mycket mer ett livsstilsvarumärke. Den här kollektionen är ett naturligt steg i den riktningen och ett starkt bidrag till Iittalas inredningsportfölj.
 
Kollektionen heter Iittala X Issey Miyake och innefattar bland annat tallrikar, glas, vaser, kuddfodral, servetter och en väska. Lanseras over hela världen 8 februari.
Av: Hannah Sjöström

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!