Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Home

Industriella inslag och originella detaljer i designduons stilsäkra hem

Nicki och René har fyllt hemmet med retro-fynd och prototyper från sitt danska företag, Roon & Rahn, för att leva med och testa produkterna.

danskdesign-design-roon-rahn-inredning-inredningstrender-2016

– Vi startade med att bygga möbler och andra lösningar till oss själva. Egentligen hade vi inga ambitioner att starta en verksamhet, men många var intresserade av våra saker, på så sätt uppstod Roon & Rahn, berättar Nicki van Roon.
 
Tillsammans med gode vännen René Rahn Hansen skapade Nicki företaget Roon & Rahn och dessutom delar de lägenhet i Latinerkvarteret i Århus i Danmark. Den charmiga lägenheten är fylld av återvunna möbler och duons egna prototyper. Därför fungerar lägenheten både som arbetsplats och som hemmabas för de två.

Modern Vardagsrum by Mia Mortensen Photography
– Vi flyttade in i lägenheten i januari 2014, berättar René.

Han minns att de förälskade sig i de sneda rummen, takhöjden och det fantastiska läget på en av stadens äldsta gator.

– Och faktiskt också i tvättmaskinen, skrattar han.

by Mia Mortensen Photography

Just nu fungerar lägenheten mest som ett föränderligt rum för Nicki och René. Det kan vara omgjort till fotostudio och mötesrum ena dagen, för att förvandlas till en samlingsplats för de gemensamma vännerna. Vardagsrummet är där allt händer, den vita bänken som kommer från Olympiska Spelen i München 1972.

by Mia Mortensen Photography

HUSESYN
Här bor: Nicki van Roon, 29 år, fil kand i visuell kommunikation och René Rahn Hansen, 28 år, som har studerat industriell design på Aalborgs universitet. Tillsammans står de bakom designfirman Roon & Rahn.
Läge: Lägenheten ligger i Guldsmedsgade i Århus Latinerkvarter
Storlek: 3-rumslägenhet på första våningen med högt i tak.
 
Tidigare nyttjades vardagsrummet som kontor, innan företaget flyttades till de kreativa kvarteren på Godsbanen i Århus. Men den stora svarta tavlan som tidigare användes för planeringsöverblick, fick bli kvar.

Modern Vardagsrum by Mia Mortensen Photography

– Den är faktiskt i original från Kolding Tavelfabrik, berättar René medan Nick lägger till: Nu använder vi den som en kul grej med tidningsurklipp och vänners teckningar.

Även om arbetsplatsen har flyttat till Godsbanen föds de goda idéerna här i lägenheten.

– Vi pratar förstås mycket om företaget, också när vi är hemma och ”lediga”. Många av våra allra bästa idéer har kommit till över en öl här hemma, berättar Nicki.

by Mia Mortensen Photography

Innan idéerna har kommit i produktion och sålts, testar René och Nicki möblerna hemma.

Den dekorativa taburetten på bilden har just kommit ut i butikerna.

– Vi utgår oftast från problemen i vår egen inredning och de behov som vi upptäcker, berättar Nicki.

 

by Mia Mortensen Photography

– Våra prototyper är ofta gjorda av återvunnet material, och de flesta av våra andra möbler är från 1950 – 60-talet, säger Nicki som själv har inrett sitt rum med en fåtölj han fyndade på en secondhand-butik i Holland.

Trots de många återvunna möblerna och spännande prototyper, tycker både Nick och René att lägenheten präglas av en minimalistisk stil.

by Mia Mortensen Photography

– Vi är inga stora prylälskare utan föredrar att saker har funktion eller åtminstone en bra historia. Det handlar om att kunna kombinera flera färger och material i hemmet. Jag tycker det är supersnyggt att ha ett genomgående färgtema – eller bara en enda färg i ett rum, säger Nicki.
 
Just idén att sätta samman flera färger och material har lett fram till deras populära ”Moodboard” som bland annat hänger på väggen här. Den är stommen i företaget, och idén utvecklades för att arbetskompisarna ofta inte kunde hitta sina gemensamma nycklar.

Modern Arbetsrum by Mia Mortensen Photography

– Konceptet är att man ska hänga upp sina favoritsaker, att man lätt kan byta ut sakerna efter säsong, årstid eller ”mood”. Man kan till exempel använda samma Moodboard till en skateboard på sommaren och en halsduk på vintern, berättar Nicki.

by Mia Mortensen Photography

– I mitt rum har jag resterna av en styckningsmall på väggen. Det är egentligen en avfallsprodukt, men vi tycker den är dekorativ. Det är flera som har frågat om de får köpa den, ler René.

by Mia Mortensen Photography

I vardagsrummet står en serveringsvagnen från ett tidigare SAS-ägt företag.

– Möbler med tydliga referenser till det industriella kan kännas kalla och ge ett otrivsamt intryck. Därför har vi många växter i lägenheten, som ger intressanta kontraster, säger René.

Skandinavisk Vardagsrum by Mia Mortensen Photography

Skandinavisk Matplats by Mia Mortensen Photography

Förutom matbordet tycker Nicki och René mycket om de fyra Friso Kramer-stolarna.

– Stolarna har på sätt och vis hjälpt till att definiera den estetiska grunden i Roon & Rahn, säger René.

by Mia Mortensen Photography

Och vad är duons bästa råd för att inreda en lägenhet med personlighet? Det tar tid, anser båda.

– Personligen blir jag nog aldrig 100 % nöjd. Därför förstår jag verkligen varför många bara kör ut till Ikea och fyller en släpvagn, säger René medan Nicki tillägger: Man ska nog bara ge sig själv gott om tid eller i lugn och ro byta ut sina trista möbler mot mer intressanta fynd.

by Mia Mortensen Photography
 
Av: Sanne Kragelund, Houzz.se
Foto: Mia Mortensen
 
För mer härlig inspiration:
Fråga experten: Så väljer du rätt mäklare inför försäljningen
Bor du trångt? Experternas råd gör ditt lilla kök större
Älskar du böcker? Visa upp dina favoriter i ett modernt minibibliotek

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!