Home

Ingen luftkonditionering? – fem effektiva sätt att kyla ner sovrummet

Sommaren är här och det innebär att risken för värmeböljor ökar. I den här delen av världen är det långt ifrån alla som har luftkonditionering, men med några enkla knep kan du få det svalt och behagligt i sovrummet även under varma sommardagar.

Foto: Shutterstock

  • Korsdrag

Luften tenderar att bli stillastående och kvalmig under varma vindstilla sommardagar. Lägenheten känns som en bastu på nolltid. Ett knep är att då öppna fönster i motsatta väderstreck för att skapa luftcirkulation. Passa också på att vädra på kvällstid och under natten när temperaturerna sjunkit.

  • Plocka ur täcken

Plocka ut täcket och sov med enbart påslakan för att få det svalare under natten. Man sover ofta bäst när man få ha något över kroppen, då är ett svalt påslakan eller lakan ett bra alternativ.

  • Mörklägg rummet

Låt sovrummet vara mörkt under dagen när det är som varmast. Dra ner gardiner och persienner för att minska ljusinsläppet. Det gör att den värsta värmen hålls ute.

  • Se över material

Välj svala material som bomull när du bäddar sängen. Det är viktigt med material som andas ordentligt när det är varmt ute, och det gäller även kläder. Skippa pyjamasen!

  • Stäng av elektronik

Visste du att elektronik som datorer, tv-apparater och liknande släpper ifrån sig värme? Håll dessa avstängda för att kyla ner sovrummet. Se noga efter så att de inte står i standby-läge utan är avstängda på riktigt, då de annars ger ifrån sig värme.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!