Home

Inredningsexperterna – så ska du inreda din uteplats i vår

Ska man köra mässing och marmor även på balkongen? Hur gör man om man har en liten uteplats eller balkong? Våra home-profiler hjälper dig och ger dig svaren du alltid har undrat över.

balkong-ute-plats-trender-sommarens-trender-inredningstrender-2016

Att inreda sin balkong eller uteplats kan kännas knepigt, fina utemöbler verkar omöjliga att hitta och i vissa fall blir balkongen bara ett förråd. Vi bestämde oss för att gå till botten med det här. Det borde inte vara så svårt att få till en mysig uteplats som liknar bilderna på Pinterest. Vi har frågat våra home-profiler Sanna Fisher Nordström, Daniella Dansson, Julia Khouri och Andrea Brodin för att ta reda på hur vi ska inreda våra uteplatser och balkonger i vår och hur vi absolut inte ska göra.

Foto: brostecopenhagen/thomortiz.tumblr

Daniella Dansson

Daniella Dansson

Vad ska man satsa på i vår på balkongen?
Naturmaterial! Rotting, trä & såklart massor av härliga växter. Gärna en liten palm eller liknande för den ultimata medelhavsfeelingen. Textilier är även A och O för rumskänslan man är ute efter, så ett hav av linnekuddar i dova färger är helt rätt.

Finns det något man absolut inte ska göra?
Sätta gränser! Använd fantasin och ta ut allt som behövs på balkongen. Det ska som sagt vara ditt extrarum under sommarmånaderna. Se bara till att allt är vattentåligt eller förbered dig på att snabbt plocka in och ut dina dynor, kuddar & din elektronik. Den svenska sommaren är inte alltid att räkna med, tyvärr.

Om man har en liten balkong, har du några tips på hur man ska tänka då?Vad har jag för behov?  Är den till för sommarkvällarnas middagar eller att ligga och lapa sol och hänga med vännerna? Utgå ifrån ditt behov och möblera sedan därefter. Tänk igenom varenda detalj för att skapa just den rymliga känslan du vill åt.

Hur ser din drömbalkong ut?
En pampig balkong i Art Deco-stil. Många exotiska växter och ett stort matbord under bar himmel där man kan samla alla vänner för långa middagar i sommarnatten. En stor rosé- & champagnekylare på fot är ett måste!

Foto: thomortiz.tumblr.com

Nästa bild
Sanna Fischer Nordström

Sanna Fischer Nordström

Vad ska man satsa på i vår på balkongen?
Jag tycker att man ska satsa på tåliga blommor som inte måste vattnas stup i kvarten. Jag har i alla fall en tendens att glömma av just vattningen. Sen tycker jag det är himla fint om man väljer en färg på alla växter som blandas upp med grönt. Jag kommer att satsa på vita blommor.

Vad ska man tänka på när man inreder en balkong?
Har man plats för en matgrupp tycker jag man ska satsa på det i första hand. Det är så trevligt att sitta ute och äta. Bor man lite mindre så kan man satsa på en hopfällbar balkongmöbel som man lätt kan stuva undan.

Finns det något misstag som du ser att många gör?
Oj, jag vet inte. Generellt tycker jag folk har en tendens att övermöblera sina uteplatser. Sen kan det vara snyggt att satsa på en stil eller träslag så det inte blir rörigt för ögat.

Hur ser din drömbalkong ut?
Den har utsikt över medelhavet och är så stor att det får plats med en grill och ett matbord som rymmer många. Det ska finnas skön belysning och gärna en ljusslinga som glimmar på kvällen. Gröna växter och gömda högtalare så vi kan lyssna på soft musik dricka vin och snacka oss genom sommarnätterna.

Foto: Pinterest.com

Nästa bild
Julia Khouri

Julia Khouri

Vad ska man tänka på när man inreder en balkong?
Jag tycker att golvet och väggarna är superviktiga! Att basen är fräsch ( gärna ljus ) och tilltalande innan man börjar att inreda. Måla ytskikten om det är möjligt och lägg en stor jutematta eller ett gäng trasmattor på golvet som är enkla att tvätta vid behov. En balkong bör utnyttjas från golv till tak. För att undvika mygg kan man ha skira gardiner av bomull eller spets att dra för själva öppningen ut.

Finns det något misstag som du ser att många gör?
Slösar bort balkongytan med att ha den som förråd, samla skrot plats.

Vad för typ av utemöbler tycker du att man ska satsa på?
Finns det plats för ett bord med stolar att äta vid och en skön solstol så ska man satsa på det! En skön rottingstol känns alltid rätt. Har man de trångt så kan de vara en bra ide att satsa på hopfällbara möbler som enkelt går att stuva undan och ta fram vid behov.

Hur ser din drömbalkong ut?
Min drömbalkong har ingen insyn. Rymmer plats för både avkoppling i en skön vintagerottingstol med en mjuk tunn madrass i och ett litet bord bredvid. Jag vill även ha plats för ett matbord och hyllor från golv till tak för alla blommor och örter. En vägg får gärna ge plats för en slingrande växt som blommar och doftar sommaren lång.

 

Foto: brostecopenhagen.com

Nästa bild
Andrea Brodin

Andrea Brodin

Vad ska man tänka på när man inreder en balkong?
Börja med att utgå från hur du ska använda balkongen. Fikaplats, köksland, loungedel eller långa middagar varma kvällar. Glöm inte bort underlaget och att också inreda på höjden, utnyttja alla ytor.

Finns det något man absolut inte ska göra? Använda balkongen som extra förvaring för dina petflaskor, gamla julgran eller sommardäck…

Finns det något misstag som du ser att många gör?
Använder för lite textil. Mysa till det med en tålig matta eller konstgräs, lägg ut kuddar och filtar när du använder balkongen.

Hur ser din drömbalkong ut?
Massor av växter och en liten odlingslåda för tomatplantor.

Foto: williams-sonoma.com

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!