Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Home

Kolla in hos paret som tar “kvadratsmart” till en ny nivå (det är SÅ fint)!

För fem år sedan träffades Louisa och Albin som idag bor i Norrköping där de jobbar och studerar. Tillsammans driver de även Instagramkontot @WandaTheVan där man kan följa paret på deras surfresor runt om i världen. Vi på Metro mode har tagit ett snack med paret som tar ordet kvadratsmart till en ny nivå, med mål att leva så minimalistiskt och fritt som möjligt – på 6 kvadratmeter. 

Hur kom ni på idén till Wanda the van?

Idén till Wanda the van har legat varmt om hjärtat sedan ungefär tre år tillbaka. Efter många resor världen över med stora summor på både flyg och hyrbil ville vi nu kunna resa under enklare och framför allt billigare former för att få njuta av vår passion för vågsurfing. Vi har sett många som har levt så kallat “Vanlife” på våra resor och det har inspirerat oss till viss del också.

Berätta hur ni gått tillväga med renoveringen? 

Renoveringen började i maj i år och vi hade en deadline som sträckte sig till i början av juli då det skulle rulla iväg till Frankrike, Spanien och Portugal där vågorna väntade. Efter research på nätet började isoleringen av vanen för att kunna bo i den under kallare förhållanden. Därefter golvläggning, väggar i plywood, och takpanel i furu.

För att kunna försörja våran kylbox och ladda våra telefoner valde vi att sätta en solpanel på taket som försörjer ett 12 v batteri. Därefter började den roligaste delen, nämligen inredningen. Då Louisa arbetar på Ikeas köksavdelningen blev det självklart ett Ikea-kök för att väga upp allting annat som är handsnickrat.  Sofforna går att fälla ut så det blir en hel säng. Under sofforna har vi trådbackar där vi kan förvara kläder och skor.

Hur skulle ni beskriva inredningen?

Inredningen skulle vi beskriva som ganska skandinavisk men med en bohemisk twist och med ett fokus på hantverk. Vi gillar genuina naturmaterial och ville ha en nordisk känsla så valde vi att använda oss av furu, linne och skinn som blev en röd tråd i hela inredningen.

Vad är tanken att den ska användas till?

Tanken med vanen är att göra det enklare för oss att komma iväg och utöva vår passion för surfing. Vi ville också testa på att knyta an till en mer enklare vardag och en mer minimalistisk livsstil där man kan finna ro och uppleva mer frihet.

Kan man verkligen bo på 6 kvadrat?

Absolut, det kan man faktiskt göra. Människan är en häftig varelse som verkligen kan anpassa sig ganska fort. Har man sina viktigaste ägodelar och alla förnödenheter för dagen så skulle vi säga att man klarar att bo på 6 kvadrat. Vissa kanske klara det längre och vissa kanske bara klarar av det under en kortare period. Men vi lovar oavsett om man gillar det eller inte så kommer man att gå ner i varv och känna sig mer fri.

Hur inreder man egentligen kvadratsmart, vad är era bästa tips?

För att inreda kvadratsmart och så kallat “compact living” måste man verkligen ta till vara till varenda liten vinkel och vrå, speciellt på 6 kvadrat.  Vi började med att göra en ritning i datorn och testade olika typer av planlösningar. När vi började närma oss det vi ville ha, skrev vi ner allt som vi skulle behöva tänkas ha med i bilen, alltifrån vart kläder skulle förvaras till vart vi skulle ha sopkorgen.

Vi försökte utnyttja varenda liten yta, såsom t.ex under sockeln på sofforna  gjorde vi ett fack där man kan förvara lite längre grejer. Vi försökte även tänka på användningen av prylarna, är det en pryl man använder ofta är det bra att förvara den så åtkomligt som möjligt så det inte blir ett irritationsmoment.

Vilka utmaningar möter man när man bor på 6 kvadrat?

Utmaningarna kan ibland vara att hålla ordning trots att det är ett litet utrymme. Vi försöker att ha så få saker framme. Vid sämre väder som tvingar oss att vara inne i bilen med stängda dörrar så kan vi ibland känna att det blir lite instängt eftersom att vi inte har några fönster ännu. Men för det mesta så tycker vi att det bara är mysigt.

Vilka är fördelarna med att bo så litet?

En av många fördelar är att det går väldigt fort att städa då det inte är så stort. Det blir också en billig hyra om man bor i den på heltid då man endast betalar transportkostnaden och försäkringen på bilen. En annan fördel är att man känner sig mer fri. När man bor större så samlar man på sig grejer som bara står och som man egentligen inte behöver. På 6 kvadrat har man endast plats för de viktigaste ägodelarna och favoritplaggen, oftast så saknar man inget.

Hur länge skulle ni kunna bo i bilen?

Nu under sommaren har vi bott i bilen totalt 5 veckor och vi har stortrivts. Sålänge man är omgiven av en härlig miljö såsom t.ex bland surfvågorna längs den Baskiska kusten eller i höstskogarna här i Sverige så går det ingen nöd på oss. Just för tillfället har vi ingen värmekälla i bilen installerad så nu mot vintern blir det mestadels helgtripper för att upptäcka det svenska surfet mer.

Om någon skulle vilja göra en liknande van, har ni några tips?

Vi tyckte att det svåraste var att hitta en bra bil som uppfyllde våra krav. Vi skulle tipsa om att ha med sig en bilkunning vid köpet så du inte köper grisen i säcken. Bestäm en budget som både ska räcka till att köpa själva bilen och att bygga om den för.

Vart ska Wanda the van härnäst?

Då vi båda pluggar och jobbar just nu så blir det mestadels helgtripper.  Ett mål är att timea in vågorna här i Skandinavien och testa mer kallvattensurf.

Faktaruta

Namn: Louisa Moberg och Albin Westling

Ålder: 27 och 26 år

Bor: Bor för tillfället i Norrköping

Gör: Louisa arbetar deltid på Ikea i Linköping, samt studerar på distans. Albin studerar till inköpare. Driver tillsammans kontot @wandathevan på instagram.

Foto: @wandathevan

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!