Home

Konstnären Andreas Englund: “Jag gillar att utmana stereotyper i min konst”

Med motiv föreställande till exempel originella dalahästar och racerbilar så exakta som om de vore ett fotografi har Andreas Englunds konst en utmanande och unik stil. Vi ställde frågor om konsten, kreativiteten och inspirationen bakom till den falufödda konstnären som, när han inte skapar intressanta motiv, arbetar som Art Director på en reklambyrå i Stockholm.

I den här artikeln förekommer reklam för Metro Modes egen webbshop In My Corner.

Vem är du?

– Jag är en kille som gillar att utmana stereotyper i min konst. Som kreatör har jag blivit lärd att det alltid finns alternativa lösningar och det är dem jag försöker gestalta genom min konst. Ett exempel är konceptet jag målar om den gamla superhjälten, en person som är långt ifrån perfekt – mänsklig helt enkelt.

Var får du inspiration ifrån?

– Dels från livet självt, förstås, men också via film och fotografer som Helmut Newton och David La Chapelle. Även gamla mästare inom konsten har inspirerat mig vad gäller ljussättning och teknik.

Du arbetar som konstnär och Art Director, varför?

– Jag har alltid gillat att kommunicera med bild, att berätta historier eller känslor visuellt. När jag var yngre behövde jag ramar inom vilka jag kunde forma mina idéer, det blev för fritt annars, som ångesten inför ett stort vitt papper som skall fyllas. Som kreatör och Art Director kunde jag uttrycka mig inom dessa ramar vilket kändes befriande. Motsägelsefullt för vissa kanske, men för mig var det tvärtom. Jag fann mitt eget uttryck och vägen för hur jag ville uttrycka mig artistiskt som konstnär.

Vad är konst för dig?

– Konst är svårdefinierbar ur ett generellt perspektiv då upplevelsen är högst personlig. Konst som berör, påverkar, inspirerar och talar till mig uppskattar jag. Konst i sin minsta beståndsdel är att jag förstår att det jag upplever är konst men med det inte sagt att jag gillar den eller tycker den är bra.

Posters Andreas Englund, 1350 kr. Klicka här för att köpa Andreas Englunds konst på Metro Modes webbshop In My Corner.

Vad skulle världen vara utan konst?

– Den skulle nog kännas väldigt omänsklig och identitetslös.

Om du inte arbetade med konst eller kommunikation, vad skulle du vilja göra då?

– Jag skulle gärna vilja utveckla idéer som har en positiv påverkan på oss människor och den miljö vi lever i. Drömjobbet skulle vara att designa en elbil tror jag!

Vad händer nu?

– I början av april har jag en grupputställning på Vertical Gallery i Chicago. Jag kommer även att måla en större vägg inne hos Vasakronans huvudkontor på Mäster Samuelsgatan 56 i Stockholm.

Klicka här för att komma till Andreas Englunds hemsida.

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!