Home

Konstnärerna Hannah och Sara möts i lusten för att skapa

Hannah Lemholt och Sara Bergman delar den gränslösa lusten för att skapa och kompletterar varandra både i konsten och som personer. Dessa fantastiska kreatörer arbetar från och mellan Stockholm och London, tillsammans bildar dem konstnärsduon Lemholt N’ Bergman. Vi fick en pratstund med Hannah om det kreativa skapandet, vad som inspirerar dem båda, och hur styrkan i att skapa tillsammans aldrig ger utrymme för tvivel och begränsningar.

I den här artikeln förekommer reklam för Metro Modes egen webbshop In My Corner.

Vilka är ni?

– Vi kommer båda från kreativa hem och har skaparlusten med oss sedan vi var små. Både Sara och jag är från Skåne och har egentligen tidigare korsat varandras väg en del i livet, då våra pappor var bekanta, men vi fann inte varandra som vänner förrän som vuxna. Det kreativa partnerskapet följde både snabbt och väldigt naturligt med det, då vi är väldigt lika i vad vi brinner för, hur det driver oss och vad vi värdesätter.

Var får ni inspiration ifrån?

– Jag vågar nästan säga att vad som helst kan inspirera oss, och lyckligt nog inspireras vi vidare enormt mycket av just varandra. Det som tar sin början spontant, i en rad ur en dikt, en målning, en husfasad eller ett visst ark papper, växer snabbt i en väldigt direkt – och mycket passionerad – utväxling. Det är alltid vi två som hamnar på efterkälken under resor, då vi har fastnat framför någon ton eller textur i en stenmur och blir totalt uppslukade, fyller i varandras meningar i vad vi ser och vad som kan bli av det.

Hur kompletterar ni varandra som personer och i konsten?

– Vi kompletterar nog varandra allra mest, och finast, med just det där; att det, på inspirations- och idéstadiet är så totalt gränslöst och utan hinder. Där är vi väldigt lika, i den friheten och lusten, och det är himla värdefullt. Tvivel eller begränsningar får inte mycket utrymme. Som personer är vi också ganska lika och det är en befrielse att inte alltid behöva förklara sig. Sara kan ofta se saker i mig som jag kanske försöker stoppa undan. När grunden är respekt och förståelse funkar ganska mycket liksom sömlöst. Vi vill varandra så väl på ett väldigt genuint sätt. Det är fint, som ett systerskap.

Posters, Lemholt N’ Bergman, 899 kronor.

Vad är konst för er?

– Åh, konst, bara ordet! Ur den skapade aspekten är den helt nödvändig för oss båda; vi behöver uttrycka oss för att må bra. Ur den betraktande aspekten är den väldigt njutningsfull, självklar och enkel, för oss båda, och tillsammans. Vi vill också att den ska vara så, tror jag. Alltså en del av livet, naturligt.

Vad skulle världen vara utan konst?

– Världen, både den inre och den yttre, skulle vara oerhört begränsande och begränsad
utan konsten.

Om ni inte var konstnärer, vad skulle ni vilja göra då?

– Jag har ett citat som förföljer mig lite, jag vet tyvärr inte författaren: I know so many lives worth living. Så kan jag ofta känna, att det finns så mycket jag önskar att jag hann. Så många yrken, städer, liv att leva. Jag skulle vilja vara författare till exempel, eller skulptör. Annars delar vi nog drömmen att istället vara oförskämt rika, så att vi kunde ta våra familjer runt jorden och ge dem allt vi upplever att de gett oss. En excentriskt, snuskigt rik duo som ger igen, det låter som något!

Klicka här för att köpa Hannahs och Saras/Lemholt N’ Bergmans konst på Metro Modes egen webbshop In My Corner.

Vad händer nu?

– Vi jobbar vidare med våra gemensamma projekt utöver våra egna. Vi håller på att starta en plattform för oss som duo, Lemholt N’ Bergman. Det finns en utställning, på idéplan efterfrågad, som vi hoppas mycket på. Och så jobbar vi även tillsammans inom och med “Makers and Muse”, ett nystartat creative society.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!