Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Miljöbovarna i hemmet – här är 5 saker att byta ut direkt!

Visste du att några av de mest självklara sakerna i ett hem kan ha en negativ miljöpåverkan? Det är dags att vi byter ut de gamla miljöbovarna mot mer miljövänliga prylar.

Foto: H&M / Pexels 

Det är inte lätt att veta vilka inredningsprylar som är bra för både dig och miljön, och vilka som inte är det. Ibland kan till och med de allra största miljöbovarna gömma sig i de mest oväntade inredningsprylarna. Det kan handla om allt från det du har i köksskåpen till det som finns i städskåpet. Det kan faktiskt till och med gälla det du sitter och fredagsmyser i! Som tur är så går det att byta ut många av de saker som har en negativ påverkan på miljön, men glöm inte att källsortera det du byter ut!

Nedan kan du läsa mer om några av de saker i hemmet som du borde se över.

Källa: Naturskyddsföreningen, HemmetFemina 

Sängkläder och lakan KÖP

Sängkläder och lakan

Tillverkningen av textilier kräver nämligen mycket resurser av fiberråvara, färger, kemikalier, vatten och energi. Textilierna ska dessutom genomgå många processteg innan de blir färdiga produkter. Om processtegen inte utförs på rätt sätt kan de vara kraftigt miljöbelastande, vilket gör att farliga ämnen kan hamna i avloppsvattnet och i luften och därmed skada den miljön. Det kan även skada hälsan för de som arbetar med produktionen.

Välj istället miljöcertifierade naturmaterial som varken har en negativ påverkan för arbetarna, dig eller miljön. Det finns massor av fina och miljövänliga alternativ att välja mellan.

Här har du några tips:

Påslakanset i linne från H&M 699 kronor Köp här

Påslakanset i tvättat franskt lin från Ellos 999 kronor) Köp här

KÖP

Foto: H&M

Nästa bild
Soffor KÖP

Soffor

Det var inte alls länge sen som nästan alla stoppade möbler, som till exempel soffor, innehöll flamskyddsmedel, det vill säga kemikalier som överförs från möbler till luften. Det kan till och med överföras till närliggande mat. Fråga efter en soffa utan flamskyddsmedel i möbelbutiken så ska du se att du hittar en miljövänligare möbel!

Här är två tips på jättefina soffor som inte innehåller flamskyddsmedel:

Grå soffa i sammet från Brost Copenhagen 13 936 kronor Köp här

KÖP

Foto: Design Online

Nästa bild
Städskåpet KÖP

Städskåpet

Ta en titt i städskåpet och byt ut de produkter som innehåller starka kemikalier. Välj istället de städprodukter som är miljömärkta – då utsätter du varken dig själv eller din familj för kemikalier som kan vara dåliga för hälsan. Håll utkik efter miljömärkta alternativ eller prova de gamla husmorsknepen! Du kan till exempel byta ut klorin mot bleksalt (märkta med Bra Miljöval), ättika eller citronsyra. Klorin är nämligen väldigt skadligt för vattenlevande varelser då det innehåller natriumhypoklorit.

KÖP

Foto: Pexels

Nästa bild
Teflonpannor KÖP

Teflonpannor

Stekpannor i teflon må vara billiga, men de är faktiskt riktigt farliga då teflon är en typ av plast som ger ifrån sig giftiga gaser och partiklar. Detta händer när teflonpannan hettas upp eller repas. Stekpannor i gjutjärn eller stål är mycket bättre alternativ.

Här är två tips på stekpannor som inte är gjorda av teflon:

Stekpanna i gjutjärn från Skeppshult 549 kronor Köp här

Stekpanna i stål från Le Creuset 1 357 kronor Köp här

KÖP

Foto: Åhlens

Nästa bild
Kläder KÖP

Kläder

När kläder som är gjorda av syntetiska textfibrer som akryl och polyester tvättas, släpper de ifrån sig jättemycket mikroplaster. Dessa partiklar är så pass små att de inte kan fångas upp i reningsverken och har därför en negativ påverkan på våra vattendrag. Därför är det mycket bättre att köpa och använda kläder i naturmaterial. Eller varför inte second hand-plagg? Kläder i ekologiskt eller miljömärkt bomull är mycket bra val – då har det nämligen ställts miljökrav under hela produktionsprocessen.

Här är två tips på klädesplagg som innehåller miljövänliga material:

Topp från Lindex 199 kronor Köp här

Tunika från H&M 399 kronor Köp här

KÖP

Foto: Lindex

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!