Home

Minimalism och personliga detaljer i Göteborgs finaste trea

I Vasastan i Göteborg ligger en speciell sekelskiftestrea som vuxit de senaste åtta åren. Hälsa på hemma hos en ordningssam konstnärssjäl.

Skandinavisk Vardagsrum by Nadja Endler | Photography

 

Ljus behövs i nordiska hem. Men vitt, ljust och rymd kräver även sina prylar för att hemmet ska vakna till liv och få karaktär. Hemma hos Caroline Wass råder lika delar minimalism och personlighet, i fin samklang. I hennes Göteborgstrea samsas vitmålade trägolv och skira tyger med ärvda pinaler, inropade auktionsfynd och hoprullade konstnärsalster.

– De senaste månaderna har jag rensat och sorterat bort saker ur mitt hem. Nu är basen enkel med endast ett fåtal prylar. Och allt som finns kvar bär på en historia och speglar mig som person. Det har skapat en härlig energi i lägenheten.Skandinavisk Sovrum by Nadja Endler | Photography

Trean ligger i ett gammalt hus från sent 1800-tal i Vasastan, mitt i centrala Göteborg. Den har gott arkitektoniskt sällskap av lika gamla fastigheter och många caféer och restauranger.

– Jag blev väldigt fäst vid lägenheten första gången jag såg den, trots att den var i dåligt skick och hade stort renoveringsbehov. Många blev nog avskräckta för att den behövde en del omsorg och fix.

Skandinavisk by Nadja Endler | Photography

HUSESYN
Här bor: Caroline Wass, forskare och student på läkarlinjen.
Yta: En sekelskiftestrea på 76 kvm.
Läge: Vasastan, Göteborg.

Skandinavisk Sovrum by Nadja Endler | Photography

– Kök och badrum var nyrenoverat av de förra ägarna när jag köpte lägenheten år 2008. Resten behövde göras iordning. Jag hyrde en slipmaskin och målade om golven. Väggarna var i dåligt skick och behövde bredspacklas, och när jag gjort första lagret insåg jag hur fint det var att behålla dem så. De är ganska grova men det var precis den känslan jag ville åt i sovrummet.

Skandinavisk Vardagsrum by Nadja Endler | Photography

I vardagsrummet står en koffert som inhandlades på en yardsale i Toronto.

– Jag bodde där i två år och forskade inom
neurovetenskap och schizofreni. En dag råkade jag gå förbi en riktigt klassisk yardsale och hittade den här gamla kofferten för 25 dollar.

Skandinavisk by Nadja Endler | Photography

Skandinavisk Förvaring & garderob by Nadja Endler | Photography

Här och där står hoprullade pappersark lutade mot väggen eller skisser uppspikade.

– Jag har tecknat en del själv. Min mamma var duktig på det. Min pappa, som är konstnär, har dragit med mig på utställningar sedan jag var liten.

Skandinavisk Förvaring & garderob by Nadja Endler | Photography

 

Den så gott som enda förvaringen som finns i den gamla lägenheten är en vägg med öppna hyllplan, två klädstänger och klädda lådor.

–Jag har ägnat det senaste året till att rensa bort onödiga prylar som en del av en process att skala av livet i stort. Ägna mig åt färre saker, med mer kvalité.

Skandinavisk by Nadja Endler | Photography
 
Skandinavisk Kök by Nadja Endler | Photography
 

I köket hamnar det röda kylskåpet i retrostil gärna i blickfånget.

– Den var den första ‘riktiga’ saken jag köpte till mig själv. Kaffemaskinen är en annan trogen följeslagare. Det är den jag styr stegen mot först när jag vaknar på morgonen.

Skandinavisk by Nadja Endler | Photography

– Annars brukar jag inte köpa så många nya saker utan det mesta är arvegods. Den här lägenheten har blivit speciell för mig. Vi har vuxit i kapp, på flera sätt. Jag tycker om att bjuda hem mina vänner och dela mitt space, lägenheten har blivit en spegel av mig.

Skandinavisk by Nadja Endler | Photography
 
Av: Antonia Wiklund, Houzz.se
Foto: Nadja Endler
 
För mer härlig inspiration:

Fråga experten: Så tidsbestämmer du ditt hem med originaldetaljer

Därför fungerar svarta golv i alla rum – 12 fina exempel

Gör det själv: Supersnyggt underrede till soffbord i glas

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!