Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Organisera och rensa som ett proffs – 4 tips vi lärt oss av Marie Kondo

Under 2019 var världen och även vi blivit besatta av det japanska städproffset Marie Kondo. Vi sträckkollade på hennes Netflix-serie “Tidying Up with Marie Kondo”, läste hennes bok och börjar rensa upp i våra hem. Här är fyra saker vi lärt oss av organiseringsexperten som gör ditt hem mer harmoniskt. Helt plötsligt blir vi sugna på att städa! 

marie-kondo-rensa-tips-Foto: TT/Unsplash

1. Rensa per kategori

När du bestämmer dig för att rensa gör du det förmodligen rum per rum. Det ska du inte göra, utan istället rensa kategori per kategori. Börja med kläder och fortsätt i den här ordningen böcker, dokument, övriga saker och tillsist minnen (fotografier och nostalgiska saker). Då får du en bättre uppsikt över dina saker och är mer effektivt än att du ska rensa ut dina kläder flera gånger eftersom du har dem i flera rum.

2. Gör en stor hög

Innan du börjar rensa bort saker ska du samla allt i en stor hög. Alla dina kläder, böcker och så vidare, då får du en uppfattning om hur mycket du faktiskt har. Det kommer gör att det känns bättre när du börjar rensa och högen minskar.

3. Spara det som “sparks joy”

En stor del av Marie Kondos KonMari-metod är att spara bara de saker som får det att “sparks joy” i dig. Saker som får dig att bli glad och må bra. Ta upp varje sak och känn efter vad som händer när du tar i det. Börjar det spraka med glädje eller känns det inget? Händer det förstnämnda ska du spara det och det sistnämnda så slänger du det. Tillslut ska ditt hem bara fyllas med saker som får dig att bli glad.

4. Förvara allt stående

Nu har du säkert allt liggande på hög, både i garderoben och i lådorna. Nu är det dags att börja förvara dina saker på ett nytt sätt. Marie Kondo tipsar om en vikning som gör att du kan förvara dina kläder stående i byrålådor. Genom att förvara dem så får du en bättre översikt och behöver inte sabba en hel hög varje gång du ska ta ett plagg. Förvara även saker i dina andra lådor stående och inte på hög som till exempel dina matlådor, spel eller block. Så fort du öppnar en låda ser du snabbt vad du har där. Ett enklare och mindre rörigt liv.

Vem mer blev otroligt sugen på att rensa och städa?

Konsten att städa - Marie Kondo KÖP

Konsten att städa - Marie Kondo

Pris: 59 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!