Home

Personlig familjedröm i Vasastan med originella detaljer

Skandinavisk Vardagsrum by Nadja Endler | Photography

Efter lumpen, studentliv och en tvåa i Hjorthagen blev en sekelskifteslägenhet i Vasastan familjen Palmquists nästa stopp.

Att ställa frågan “vad behövde ni göra innan ni flyttade in?” är mer eller mindre standard i dag. Var och varannan har kunskap, kontakter eller behovet att anpassa sitt blivande hem efter sina egna drömmar och önskemål. Därför sticker Fredrik och Karolin ut. “Vi kunde flytta in direkt.” I lägenheten i Vasastan låg trägolven kvar, dubbeldörrarna stod öppna och de förra ägarna hade nyligen renoverat köket.

– Det enda vi behövde ta tag i var badrummet. Där hade taket sänkts någon gång på 80-talet. Vi rev ut det, målade väggarna ovanför kaklet i grått och bytte ut inredningen.

Det projektet är det närmaste de kom en renovering, men det räckte gott och väl.

– I samma veva som vi flyttade in skulle vi planera vårt bröllop och några månader senare föddes vår son Nils. Det hade inte varit läge att flytta väggar och renovera kök… Så den här lägenheten passade oss perfekt, mer eller mindre redo att bara flytta in i.

Innan Fredrik och Karolin hamnade i Vasastan bodde de i en tvåa i Hjorthagen i Stockholm. Det var ett annat liv, innan barnvagnspromenader och småbarnsliv.

– Men vi började se framåt och kände att det var lika bra att flytta till något som vi kunde bo i några år framöver, även med småbarn. Vi tittade i hela stan, också utanför, men fastnade för den här. Vi kom från något som var hälften så stort så vår lilla 50-tals soffa fick bytas ut till något större. Det var en chock när det här rymdskeppet kom på plats!

Skandinavisk Babyrum by Nadja Endler | Photography

HUSESYN
Här bor: Fredrik och Karolin Palmquist, Nils 2,5 år och Alice 6 månader.
Läge: Vasastan, Stockholm.
Storlek: 80 kvadratmeter.

Skandinavisk Förvaring & garderob by Nadja Endler | Photography

– Det var en lättnad att mer eller mindre bara kunna flytta in. Men vi la ner många timmar på att hitta rätt färg till alla rum. Det är en konst att hitta rätt blågrå nyans och i början var vi inte så mycket för det där med att köpa provburkar… så vissa rum fick målas om flera gånger och det finns en del färg kvar om vi skulle få för oss att måla om något annat, säger Fredrik.

Skandinavisk Matplats by Nadja Endler | Photography

– Allt här hemma är ganska mixat. Det är saker vi ärvt, fått eller köpt nytt. Som tur är är vi samspelta med vad vi tycker om och gillar att snacka om inredning och kolla butiker. Men det är nog vanligare att jag skaffar saker, Karro fixar i ordning – och bromsar mig när jag håller på att skena iväg, säger Fredrik.

Skandinavisk Matplats by Nadja Endler | Photography

I köket ligger en matta från Odenmattor.
– Det var ett spontanköp för ett halvår sedan. Vi ville få in lite värme i köket, mot de ganska kala skåpen, vita möblerna och rostfria ytorna. Vi råkade gå förbi, såg den här röda kelimmattan i patchwork-mönster och slog till.

När Karolin och Fredrik flyttade in var köket nyrenoverat med moderna, rena linjer i kontrast mot lägenhetens stuckatur, gamla trägolv och djupa fönsternischer.

by Nadja Endler | Photography

Skandinavisk Kök by Nadja Endler | Photography

– De senaste småbarnsåren har vi omvärderat hela hemmet, eller snarare tvingats bli uppmärksamma på att undvika soppåsar på golvnivå och knivlådan i köket… Så fort Nisse började ställa sig upp var det bara att rensa alla ytor. Det blir väl dags snart igen när det är Alice tur.

Skandinavisk Vardagsrum by Nadja Endler | Photography

I vardagsrummet sitter en tavelvägg med blandad konst, fotografier och prints.
– Det tog ett tag innan vi fick upp den där! Först såg vi till att vi samlat på oss tillräckligt mycket att sätta upp, sedan började ett utdraget golvpussel. Men det blev rätt bra!

by Nadja Endler | Photography

Skandinavisk Barnrum by Nadja Endler | Photography

I barnrummet kom de överblivna färgburkarna väl till pass.

– När vi skulle göra i ordning barnrummet tänkte vi att det kunde vara fint att göra något som stack ut från resten av lägenheten. Efter att ha surfat runt och kollat inspirationsbilder och pratat med en mamma i mammagruppen som gjort något liknande kom vi på den här idén att göra ett spännande färgfält. Vi tejpade väggen några gånger innan vi hittade ett mönster vi gillade, sedan var det bara att plocka fram den där färgen från våra tidigare målarstrapatser.

Skandinavisk Sovrum by Nadja Endler | Photography

I sovrummet står en ärvd fåtölj, golvlampa från Svenskt Tenn och på väggen sitter ett inramat print från Moderna Muséet.

by Nadja Endler | Photography

Det har gått tio år sedan Karolin och Fredrik träffades på bryggan i Berga och tre år sedan de flyttade in i lägenheten i Vasastan. Från studentliv och hämtsushi i Högdalen till barnsäker elektronik och lek i Hagaparken.

– Hemnet-knarkar gör man ju hela tiden, det är klart att husköp står på tur. Men det kommer bli svårt att lämna stan. Närheten till allt och den här lägenheten kommer alltid vara något extra.

Av: Antonia Wiklund, Houzz.se
Foto: Nadja Endler

För mer härlig inspiration:
En genuin känsla hemma hos Carl-Axel i barnvänliga Vasastan
Trendspaning: Det nya vita – beige, greige och nude
Designikon: Moderna Museets Andy Warhol poster

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!