Home

Putsa mässing utan repor – 3 husmorstips

Visste du att du enkelt kan återställa mässingföremål till sin forna glans med hjälp av saker som du garanterat redan har hemma? Här är tre smarta husmorsknep för att putsa mässing!

Foto: Shutterstock

Missfärgad mässing är aldrig kul, oavsett om det rör sig om ett smycke, en inredningsdetalj eller något annat. Som tur är så är det enkelt att polera mässing. Här är allt du behöver veta om att rengöra föremål i detta vackra material!

Innan du sätter igång med att putsa mässing

Innan du provar nedanstående metoder är det viktigt att säkerställa huruvida föremålet är gjort av mässing eller om det endast är mässingpläterat. Detta kontrollerar du med hjälp av en magnet: om magneten fastnar på föremålet så består föremålet inte av endast mässing, utan är mässingpläterat. För mässingpläterade föremål är det bäst att överlåta putsningen åt ett proffs, eftersom du annars riskerar att skrapa ytan eller skada föremålet på andra sätt.

För det andra: om mässingen är lackad så rekommenderar vi inte att prova nedanstående metoder – håll dig då istället till tvål och vatten.

En sak som kan avslöja att ett mässingföremål är lackat är att ytan har svarta prickar. Ett annat tecken är att lacken kan ha börjat spricka eller försvinna på vissa ställen. Mässingföremål som inte har blivit putsade på många år men ändå är relativt rena tenderar också att vara lackade – anledningen till att man lackar mässingföremål är nämligen att de ska hålla sig rena längre.

Slutligen: innan du testar nedanstående metoder, prova alltid att använda dig av endast varmt vatten och tvål. I många fall räcker detta gott.

1. Putsa mässing med ketchup

Detta husmorsknep låter kanske lite underligt men om du ger det en chans så kan du få riktigt bra resultat! Håll i åtanke att nedanstående steg kan behöva upprepas med envisa fläckar.

Så här rengör du mässing med ketchup:

  1. Smeta ut en liten klick ketchup på ytan du vill putsa. Låt verka i en ungefär en timme.
  2. Torka rent ytan med tvål och vatten.

2. Putsa mässing med tandkräm

En annan metod för att rengöra mässing som många kanske inte har hört talas om är att använda sig av tandkräm.

Så här rengör du mässing med tandkräm:

  1. Applicera en klick tandkräm med hjälp av en ren trasa på den yta du vill rengöra. Låt sitta i några minuter.
  2. Skölja av tandkrämen med kallt vatten.

3. Putsa mässing med vinäger

Även vinäger kan användas för att få trött mässing av glänsa på nytt! Till denna metod behöver du vinäger, salt och mjöl.

Så här rengör du mässing med vinäger:

  1. Blanda 1 dl vinäger, en tesked salt och tillsätt lite mjöl så att en massa bildas.
  2. Sprid ut blandningen på den yta du vill rengöra. Låt sitta i några minuter.
  3. Skölj av med kallt vatten och torka.

Källor: Country Living, Husmorstipset

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!