Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Rengör diskmaskinen rätt – så gör du

Om din diskmaskin luktar illa eller inte fungerar som vanligt kan det vara dags att rengöra den. Här är allt du behöver veta om hur du rengör diskmaskinen på bäst sätt.

Foto: Unsplash/Privat

Att rengöra diskmaskinen är viktigt, inte endast för att detta säkerställer att maskinen fungerar som den ska, utan även för att det faktiskt ökar dess livslängd. Här besvarar vi de vanligaste frågorna kring rengöring av diskmaskin.

Hur ofta ska man rengöra diskmaskinen?

Det råder delade meningar gällande hur ofta man ska rengöra diskmaskinen, men minst fyra gånger om året är att rekommendera. Det hela beror på hur ofta du använder diskmaskinen och vilken typ av matrester som finns på disken.

Här är några tecken på att det är dags att rengöra diskmaskinen:

  • Disken blir inte helt ren efter användning
  • Maskinen börjar lukta
  • Det sitter fast matrester sitter i olika delar av diskmaskinen.

Nedan hittar du metoder för att rengöra diskmaskinen och dess delar!

Rengör diskmaskinen med ättika och bikarbonat

Eftersom bikarbonat i kombination med ättika har både kalklösande och fettlösande egenskaper passar denna blandning utmärkt till att rengöra diskmaskinen.

Du behöver:

  • 1 msk bikarbonat
  • 1 dl ättika

Gör så här:

Strö ut blandningen i en tom maskin och kör ett kort program. Alternativt kan du hälla en deciliter bikarbonat i botten av maskinen och köra en tom maskin på hög temperatur.

Rengör diskmaskinen med citronsyra

Du kan även rengöra diskmaskinen med citronsyra. Detta gör du genom att mäta upp 2-3 matskedar citronsyra och hälla det i tvättmedelsfacket som vanligt. Diska en tom maskin, och kör därefter ytterligare en tom maskin, detta gång med diskmaskinsmedel.

Rengör diskmaskinen med diskmedel och såpa

Du kan använda diskmedel och såpa för att rengöra diskmaskinens lösa delar, insidan, ramen (den gummilist som går runt diskmaskinen), samt skrymslen och hörn. Denna blandning är effektiv för rengöring eftersom det enkelt löser bort fett och smuts. Dessutom går den enkelt att torka av.

Vad gör man när diskmaskinen luktar illa?

Att diskmaskinen luktar illa kan bero på olika saker. Här är några saker du kan testa för att få bort lukten:

  1. Prova att rensa och rengöra filtret med diskmedel, och glöm inte att skölja det ordentligt efteråt – annars finns risken att du får massor med skum i köket när du kör maskinen efteråt!
  2. Torka av gummitätningen runt luckan med en ren trasa – om tätningen är smutsig kan detta vara orsaken till den dåliga lukten.
  3. Prova att tillsätta en halv liter vinäger i maskinen genom att hälla vätskan i en burk eller skål och köra maskinen utan något annat i.

Därför ska du ha citron i diskmaskinen

Att lägga in ett par urpressade citronhalvor i diskmaskinen är ett husmorsknep som gör både diskmaskinen och disken fräschare. Att det dessutom luktar gott är en välkommen bonus!

Se bara till att lägga citronhalvorna i bestickkorgen, eller att klämma fast dem någonstans, så att de inte åker runt i maskinen under diskningen.

Källor: Elon, Expressen, Expressen, Vitvaruexperten, Electrolux, Elgiganten

KÖP

Foto: Unsplash/privat

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!