Home

Rengöring av marmor – så får du bort olika typer av fläckar på marmorskivor

Undrar du hur man rengör en marmorskiva eller hur man skyddar materialet på bästa sätt? Här är vår guide till hur du tar hand om marmor samt handskas med olika typer av fläckar.

Foto: Unsplash

Marmor är ett vackert material, men det är också känsligt för vätska och värme. Eftersom marmor dessutom är poröst jämfört med många andra naturstenar är risken för fläckar och missfärgningar större. Här är allt du behöver veta om hur man går tillväga för att behandla och rengöra marmor.

Allmänna tips för rengöring av marmor

  • Behandla marmorn innan användning – ett par behandlingar med så kallad “spray wax” anpassat för natursten ger marmorskivan ett extra skydd mot fläckar. Låt behandlingen sitta i ett par minuter, torka av ytan med en fuktad trasa i mikrofiber och polera därefter bänkskivan. Det går även att använda ett lager paraffinolja eller vanlig grönsåpa.
  • Rengör marmorn dagligen – ju längre en vätska ligger på marmorn, desto större risk att det blir en fläck. Torka upp fläckar och spill så fort som möjligt med en fuktad mikrofibertrasa (använd ljummet vatten). Det går även att använda grönsåpa vid behov. Glöm inte att torka bänkskivan helt ren efter rengöring.
  • Använd rätt rengöringsmedel – marmor mår inte bra av rengöringsmedel som innehåller kemikalier och blekmedel. Så kallad “stensåpa” är ett bra val för borttagning av fläckar på marmor. Oavsett vad du använder, se till att det är en rengöringsmedel som är särskilt framtaget för stenmaterial.
  • Använd alltid underlägg – detta minskar risken för både vattenfläckar och värmeväxlingar. Värme kan nämligen orsaka både sprickor och fula märken.

Så får du bort fläckar på marmor

Det första steget är att se om fläcken går bort med en svamp fuktad med ljummet vatten. Skrubba fläcken med svampen och torka sedan rent med en torr trasa.

Om detta inte fungerar kan du prova husmorstipset att använda bakpulver för att dra ut vätskan från marmorn, något som kan vara extra användbart för att ta bort vattenfläckar på marmor. Blanda bakpulver och vatten till en pastaliknande konsistens. Applicera blandningen på fläcken och vänta mellan 30 minuter och två timmar.

Avlägsna därefter blandningen med hjälp av en fuktig trasa. Torka avslutningsvis av marmorskivan med en svamp fuktad med ljummet vatten.

Få bort svåra fläckar på marmor

Ger fläcken fortfarande inte med sig? Då kan du prova att behandla den med ren alkohol eller så kallad “thinner”. Några olika medel som du kan använda på natursten är:

  • Aceton
  • Lacknafta
  • Terpentin
  • T-röd sprit
  • Blyfri bensin (95 oktan)

När du har behandlat fläcken, torka med en mikrofibertrasa och torka därefter av med en mikrofibertrasa fuktad i ljummet vatten.

Få bort fettfläckar på marmor

Med fettfläckar kan du prova följande: värm fläcken med en hårtork och strö på potatismjöl. Låt ligga i en till två timmar. Torka av med fibertrasa och upprepa vid behov.

Få bort härdade fläckar på marmor 

Härdade fläckar på marmor kan vara en utmaning att få bort. Om inget annat fungerar kan du prova att försiktigt skrapa av fläcken med en bordskniv med eggen uppåt, alternativt en rakhyvel. Avsluta med att torka av marmorskivan med en fibertrasa och såpa.

Få bort kalkavlagringar på marmor

De rengöringsmedel som vanligtvis används för att avlägsna kalkbeläggningar från ytor kan skada marmorskivor genom att fräta ytan. Undvik att behandla kalkavlagringar på marmor med starka kemikalier och sura rengöringsmedel – prova istället en särskild stensåpa som kan användas på detta material.

Källor: Flyttfirman, Kitchens

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!