Home

Att renovera utan att separera – 7 tips som kommer rädda ert förhållande!

De flesta älskar att förnya sitt hem men att renovera tillsammans med sin partner kan vara en utmaning och verkligen sätta ert förhållande på prov. Houzz har gjort en global undersökning av par som renoverat tillsammans och de mest populära beskrivningarna av att renovera tillsammans var ”frustrerande”, ”utmanande” och ”smärtsamt”.

Kitchen design and couple eating breakfast in bed

Foto: Unsplash

Att renovera tillsammans med sin partner anser 38 procent av svenskarna är ”frustrerande” medan en fjärdedel tycker att det är ”svårt”. Även om de flesta paren anser att renovering kan vara frustrerande så tycker ändå 61 procent av de svenska paren att ”vi är ett bra team” och bara 6 procent har övervägt att göra slut eller skilja sig. Det mest utmanande och konfliktskapande under renoveringsprocessen är valen kring stil, möbler och material. Just för svenskar är det möbler som är svårast att komma överens om medan tyskar bråkar om vilken färg de ska ha och ryssar om tapeter.

Även om renoveringar kan skapa konflikter så svarade nästan två tredjedelar att de är mer tillfreds i sin relation tack vare renoveringsprojektet och hälften att de känner sig lyckligare. Att renovera tillsammans är alltså ett utmärkt test för att se om du och din partner passar ihop. Om ni klarar av att ta er igenom en renovering tillsammans så klarar ni det mesta.

Här är 7 tips som kommer underlätta er renovering!

Sätt en plan innan start

Sätt en plan innan start

Sätt alla grunder från start. Budget? Vad är prio för dig och för din partner? Vad kan ni kompromissa? Vad kan ni göra själva och vad behöver ni ta hjälp med? Planer kan alltid ändras med det är viktigt att ha en stadig grund att kunna falla tillbaka på. Överlasta inte schemat för då kommer konflikterna.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Byt roller ibland

Byt roller ibland

Det är viktigt att göra plats för varandra. Byt roller lite då och då, för att det inte ska bli långtråkigt. På så vis kommer ni även kunna utvecklas och lära er nya saker tillsammans. Om du känner att du är bättre på inredning och din partner på att skruva IKEA-möbler, hjälp varandra, byt roller och bolla idéer. Det kan ta lite längre tid och kräver en hel del tålamod, men i slutändan kommer det kännas mycket bättre när ni är två som fått vara med på alla delar. Vem vet – kanske kommer du bli proffs på att skruva ihop en Billy-hylla som du innan trodde du var sämst på.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Lätta upp stämningen

Lätta upp stämningen

Försök att hitta tid för att lätta upp stämningen. Ta renoveringssnacket under en trevlig middag. Tänd lite ljus, ta något gott att dricka eller sätt er i soffan med en filt och bestäm er för att ha en trevlig ton under samtalet. Det kommer kännas så mycket lättare och ni kommer våga uttrycka er bättre.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Unna er

Unna er

Sätta upp delmål och när ni nått era mål kan ni unna er något härligt, tex en hotellnatt! Det kan också vara en middag på stan eller biokväll. Bara någonting som gör att ni får komma bort från renoveringen och vara tillsammans, bara ni två. Låt renoveringen hellre ta ett par dagar extra och ha många små saker att se fram emot. Det är de små sakerna i livet som gör det!

Foto: Unsplash

Nästa bild
Skapa en gemensam spellista

Skapa en gemensam spellista

Samla era favoritlåtar i en gemensam spellista. Musik gör faktiskt det mesta så mycket roligare. Höj volymen och rolla väggarna med några dans-moves. Vi lovar dig att renoveringen kommer gå så mycket lättare!

Foto: Unsplash

Nästa bild
Våga fråga om hjälp

Våga fråga om hjälp

Om ni kör fast eller känner att ni inte klarar av att lyfta det där skåpet själva – våga bjuda över era vänner och be om hjälp. De kommer förmodligen bara bli glada av att ni behöver dem. Bjud på pizza och något gott att dricka. Gör det till en trevlig aktivitet tillsammans. Ni kommer komma så långt med några extra händer på plats!

Foto: Unsplash

Nästa bild
Var ett team

Var ett team

Ni två är ett team som kommer greja det här! Kan tyckas vara en självklarhet, men det är lätt att att glömma. Försenade varor eller hantverkare som jobbar parallellt och försenar arbetet, kan ni inte göra någonting åt. Lägg fokus på det ni kan förändra istället. Se till att peppa varandra, pussas, kramas och hjälp varandra i motgångar. Det kommer att kännas så mycket bättre och lättare!

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!