Home

Så fixar du den perfekta julstämningen hemma

Du behöver inte bo i ett stort hus på landet för att skapa julstämning i ditt hem. Du kan mycket väl få en god jul i lägenheten, radhuset och i stan som på landet. Spana in våra bästa tips nedan!

Foto: Unsplash

Med små medel kan du skapa en Fanny och Alexander jul eller en Ernst jul hur litet eller stort du än bor. Orkar du inte engagera dig så mycket i julen kan det räcka att sätta på lite julmusik och värma lite glögg för att få till den riktiga julkänslan. Vid juletid är dofterna viktiga för att skapa den rätta känslan. Sen så förstör inte lite pynt julstämningen precis. Ett fint pyntat hem kan få vem som helst att gilla julen. Vi ger dig nio enkla tips på hur du fixar den rätta stämningen i ditt hem.

1. Var personlig

1. Var personlig

Ett hem som nästan kokar över med julkänsla är nästan alltid personlig. Det kan handla om ärvda julkulor i granen, små stilleben med gamla och nya ting eller kanske något du gjort själv. Det kan egentligen vara vad som helst, men någonting som gör ditt hem personligt och unikt. Julen handlar om närhet och att umgås. Fyller du ditt hem med små personliga saker blir hemmet levande och inbjudande. Då kommer julstämningen på köpet.

Foto: A menagement design

Nästa bild
2. Ljuskällor

2. Ljuskällor

Julen är också den mörkaste tiden på året. Därför behöver vi ljusa upp tillvaron med flera ljuskällor. En mysig känsla skapas med flera små ljuskällor som avger ett varmt sken. Fyll rummen med adventsstjärnor, adventsljusstakar och ljusslingor. Skenet från dem kommer automatiskt ge dig lite julstämning.

Foto: Hey there home

Nästa bild
3. Skaffa dig en gran

3. Skaffa dig en gran

Att ha en julgran i en lägenhet kan vara lite meckigt , men det är värt det. Grandoften kan få vem som helst att få julstämning. Orkar man inte släpa in en fullstor gran så ta in en mindre gran som du kan ha i en kruka eller vas. Här hittar du massor med inspiration till hur du ska pynta din gran. Är du allergisk eller tycker att en riktig gran skräpar alldeles för mycket så finns det massor av fina plastgranar som också bidrar till julmyset, till exempel den här från Ikea. 

Foto: Lights 4 fun

Nästa bild
4. Ta in naturen

4. Ta in naturen

Gör ditt hem levande med saker från naturen. Gör stilleben av paradisäpplen, granris och kottar. Gör vackra buketter eller klä julgranen med naturliga dekorationer. Häng upp fina kottar i granen eller gör stjärnor av pinnar. Att använda naturen som pynt är både billigare och bättre för miljön. Dessutom så luktar det ljuvligt.

Foto: Monday to Sunday home

Nästa bild
5. Fyll ditt hem med julens alla dofter

5. Fyll ditt hem med julens alla dofter

Dofter är som sagt A och O när det kommer till att skapa julstämning. Vi har ofta starka doftminnen från barndomen som man förknippar med julen. Det är de dofter som vi vill återskapa och då framkalla den känslan vi hade som barn. Du kan antingen köpa doftljus med juldoft eller så kan du göra en gryta full med härliga dofter. Är detta överkurs för dig så kan du alltid göra en klassisk apelsin med nejlikor.

Foto: How sweet eats

Nästa bild
6. Ljus, ljus och mera ljus

6. Ljus, ljus och mera ljus

En jul är ingen jul utan juleljus. Var de ovanstående tipsen lite för avancerade och tidskrävande för dig så är det här det ultimata tipset. Fyller du hemmet med en massor av ljus så sprids det en julstämning på ett kick. Blanda olika typer av ljusstakar och ljuslyktor och njut av dess vackra sken. Var dock noga med att släcka alla ljus innan du lämnar rummet. Julen är den tid då det sker flest bränder i Sverige. Vi vill inte att brandbilen ska behöver rycka ut till någon av er.

Foto: Bland betong och gammeldags pioner

Nästa bild
7. Bjud på julens mat

7. Bjud på julens mat

Vad vore julen utan alla dess godsaker? Har du tid och möjlighet så baka några pepparkakor och lussekatter. När de gräddas så sprids det en helt fantastisk doft i hela ditt hem. Är du ingen stjärna i köket så kan du alltid värma på lite glögg och värma färdiga lussekatter i ugnen, det doftar också ljuvligt. Bara att njuta av en julfika ger en julkänsla.

Foto: Lagerhaus

Nästa bild
8. Julmusik

8. Julmusik

Du har kanske tröttnat på Stilla natt och alla andra uttjatade julsånger, men vill du ha julstämning i ditt hem så är julmusik ett måste. Sätt ihop en spellista med låtar som du gillar och låt den gå en gång om dagen. Då kan vi nästan lova att du kommer få julstämning och att du kommer tröttna på dem. Ett tips är att lyssna på jullåtar med de gamla rävarna Frank Sinatra, Dean Martin och Nat King Cole. De vet hur man levererar julstämning.

Foto: All over press

Nästa bild
9. Fyll hemmet med julens alla växter

9. Fyll hemmet med julens alla växter

Växter och blommor sprider både härliga dofter och ger en ombonad känsla. Till julen kommer det många vackra och härliga växter – hyacinter, amaryllis, julros och julstjärna är bara några av alla fina blommor. Ställ ett blomsterarrangemang på bordet för att skapa en härlig dukning.

Foto: IKEA Livet Hemma /Ragnar Ómarsson

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!