Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Så inreder du med inredarnas stora favorit – fiolfikusen

Så lyckas du med växten som är inredningspersonligheternas nya favorit. Inte helt lättskött – men väl värd besväret!

Av: Cajsa Carlson, Houzz.se

Vi har återigen fallit pladask för inomhusväxter, och få är lika eftertraktade som fiolfikusen, en medlem av fikussläktet som fått sitt namn efter sina imponerande, fiolformade blad. Dess ståtliga form och frodiga, mörkgröna lövverk har gjort att det här subtropiska trädet nu återfinns i några av de mest stilriktiga svenska hemmen. Efter att ha varit en populär husväxt av och till under många år har fiolfikusen nu fått en riktig renässans. Den är vacker, men inte den allra lättaste växten du kan ha hemma – här berättar vi hur du bäst tar hand om den.

Fikusfakta
Namn: Fiolfikus
Latinskt namn: Ficus lyrata
Ursprung: Västra Afrika
Storlek: Inomhus kan den bli så hög som tre meter, men utomhus kan den växa sig ännu större – förutsatt att man bor i ett land där det är varmt nog att ha den ute, vilket tyvärr inte går i Sverige. Om man vill kan man toppa fiolfikusen för att få den att förgrena sig, men gör det isåfall när plantan är ung.
Plantera den: I en stor kruka som matchar storleken på bladen.

Kännetecken:
Väldigt stora blad (de kan bli upp till 40 centimeter långa) och en tunn stam, som gör att fiolfikusen kan se ut som ett träd när den vuxit sig tillräckligt stor. De tydliga bladnerverna på de blanka bladen är dekorativa och gör att plantan blir snygg i inredningen, särskilt i enkla, moderna hem.

Vem passar fiolfikusen bäst för?
Den som är ute efter en verkligt iögonfallande, stor planta som garanterat drar uppmärksamheten till sig – det här är inte en bakgrundsväxt. Är man inte växtvan bör man undvika den, eftersom fiolfikusar är känsliga och kan dö om man vattnar dem för mycket eller ställer dem i drag.

Var ska man ha den?
Fiolfikusen trivs bäst där det är varmt, allrahelst runt 21°-24°, och vill ha det så ljust som möjligt – men inte direkt solsken, vilket kan bränna bladen. Snyggast blir växten om den får stå i ett rum lite för sig själv, så att man verkligen kan uppskatta dess skönhet.
När ska den vattnas?
Vattna fikusen mycket, men låt den torka upp – men inte torka ut – lätt mellan vattningarna. Övervattning kan leda till att bladen faller av. Den behöver mindre vatten på vintern, som är fikusens viloperiod då den växer långsammare. Se upp för torka om du har den i uppvärmda rum på vintern, eftersom låg luftfuktighet gör att fiolfikusen lätt torkar ut. 

Fiolfikus - House of Flowers KÖP

Fiolfikus - House of Flowers

Pris: 279 kronor.

KÖP

Nästa bild
Fiolfikus - House of Flowers KÖP

Fiolfikus - House of Flowers

Pris: 3 399 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!