Home

Så odlar du inne i stan – 6 enkla och smarta tips

Har du gröna fingrar men ingen trädgård? Vi har hittat de bästa tipsen för att få en härlig odling på din balkong och i ditt fönster.

Foto: acultivatednest.com/brit.co

Bor du i en lägenhet i stan och är den där stora drömträdgården långt, långt bort? Då behöver du inte hänga läpp. Det finns massa alternativ för dig som har en balkong att odla på och även för dig som inte har en balkong. Det enda du behöver för att lyckas med odlingen är ett fönster som får mycket solljus. Sen är det nästan bara att sätta igång med odlingen. I bildspelet hittar du alla tips du behöver för att få färska örter och grönsaker hela sommaren.

Odla i fönstret

Odla i fönstret

Satsa på småbladiga örter

Det är växter som får växa till sig och bli riktiga plantor. De ska odlas i cirka 3-4 centimeter djup jord. Det som är bra med de här örterna är att de inte kräver så mycket jord och du kan enkelt odla dem i fönstret. Du skördar dem när de blivit 5 – 10 centimeter höga. Basilika, sallat och persilja är exempel på örter du kan så i fönstret

Foto: gardentherapy.ca

Nästa bild
Odla i fönstret

Odla i fönstret

Odla fleråriga kryddor

Timjan och oregano är örter som trivs i fönstret året om och passar perfekt i fönstret. Du köper plantorna på trädgårdsbutiker och plantera om dem i en lite större kruka. Sen kan du ta hand om dem som vanliga krukväxter.

Foto: gardenista.com

Nästa bild
Odla i fönstret

Odla i fönstret

Tomater och chili gillar fönstret

Chilipeppar och kruktomater trivs bra i fönstret. Det bästa är att du köper en planta som du tar hand om som en krukväxt. När krukan är full med rötter planterar du om den i en större kruka. En planta kräver minst två omplaceringar. Var beredd på att plantan kan angripas av löss, så håll koll.

Foto: acultivatednest.com

Nästa bild
Odla på balkongen

Odla på balkongen

Kolla läget

Innan du börjar med din odling behöver du få koll på i vilket läge din balkong ligger. Hur mycket sol har du? Hur är det blåsten och kommer det in mycket regn? Detta kan nämligen vara avgörande faktorer för hur dina växter kommer må.

Foto: gardenista.com

Nästa bild
Odla på balkongen

Odla på balkongen

Välj stora krukor

Ett vanligt misstag många gör är att de väljer alldeles för små krukor. Då får inte växten det utrymme och den mängd vatten som den behöver. Plantera hellre dina växter i lite större krukor än i de som passar precis.

Foto: architectureartdesigns.com

Nästa bild
Odla på balkongen

Odla på balkongen

Välj växter efter balkongen

Har du halvskugga så trivs ätbara växter som jordgubbar, smultron, sallad och spenat. Växter som odlas för rötterna, som potatis och morötter kräver lite mer sol.

Har du en solig balkong kan du odla nästan vad som helst. Tänk bara på att tomater inte gillar för mycket vind och inte heller temperaturer över 30 grader.

Foto: brit.co

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!