Home

Så ofta ska du tvätta ditt örngott

Risken är att du inte tvättar ditt örngott tillräckligt ofta, och tro oss – efter att ha läst den här artikeln kommer du förstå varför.

Foto: Unsplash/Pexels

Även om ditt örngott ser rent ut så är risken stor att du har fel. Här är anledningarna till att du förmodligen behöver tvätta ditt örngott oftare.

Därför blir ditt örngott smutsigt

När du sover hamnar döda hudceller från ditt ansikte på örngottet. Dessa döda hudceller blir sedan föda för dammkvalster – och ja, du har förmodligen dammkvalster, de är tyvärr vanligt förekommande i de flesta hushåll. Anledningen till att du inte vill ha dem nära ansiktet är att deras avföring och kroppsdelar ger upphov till skadliga allergener.

Men dammkvalster är inte den enda anledningen till att ditt örngott snabbt blir smutsigt: upp till 70 % av den osynliga smuts som hamnar på örngottet är smuts som din kropp producerar. Förutom bland annat döda hudceller och svett producerar hud och hår smuts som snor, öronvax och saliv. Rester av smink, hudkrämer och hårdvårdsprodukter tenderar även de att hamna på örngottet.

Om du dessutom har husdjur som får vara i sängen så finns det ännu större anledning att tvätta ditt örngott ofta. Hår och mjäll från husdjur kan nämligen förvärra allergier och eksem hos personer som redan löper risken att utveckla dessa.

Lita på luktsinnet

Hur ofta ska man då tvätta örngottet? Hudspecialister rekommenderar en gång i veckan, även om örngottet inte ser smutsigt ut. Håll även i åtanke att det i allmänhet är bättre att förlita sig på sitt luktsinne för att bedöma om örngottet är smutsigt eller ej:

“Om dina örngott ser rena ut, men luktar illa, betyder det att de inte är riktigt rena”, säger forskaren och hudspecialisten Mary Begovic Johnson till nättidningen Huffpost. “Lukt och odör beror på smuts från kroppen som är osynliga för blotta ögat, men inte för våra näsor.”

Källa: The Cut, Huffpost

Foto: Unsplash/Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!