instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
home

Steg för steg – så sköter du om dina tulpaner så de håller längre

Av: Metro Mode

Vi tröttnar aldrig på tulpaner! Den klassiska blomman får gärna förgylla både vardagsrum, kök och hall! Men det är ju så tråkigt när de börjar sloka redan efter några dagar, så vi har samlat ihop tipsen som förlänger tulpanernas livslängd för att du ska kunna njuta lite extra av din bukett!

Foto: Kosta Boda/Klong

Tulpaner är synonymt med den efterlängtade våren! De är inte bara fantastiskt vackra, krispiga och fräscha, utan även enkla att sköta om – så länge man sitter inne på de rätta knepen! Den populära blomman som kommer i flera olika färger och former orsakade faktiskt en av de första ekonomiska bubblorna i Holland på 1600-talet.

Tulpanerna har med andra ord varit omåttligt populära långt bak i tiden, och är det än idag. Med några enkla knep kan du också få dem att leva extra länge i vasen. Som snittblommor kan de leva mellan 5-13 dagar, men kom ihåg att de är törstiga rackare som behöver påfyllning med jämna mellanrum.

Gör så här för att få tulpanerna att hålla längre!

1. Använd kniv för att ge stjälkarna ett nytt snitt. Om du använder sax är det lätt att stjälkarna blir mosade. Den nya snittytan gör att de tar upp vattnet bättre! Snittet ska gå snett över stjälken, för att ge så mycket yta som möjligt att ta upp vatten ifrån.

2. Använd kallt vatten med växtnäring som du byter varannan dag.

3. Ta inte bort plasten direkt! Låt tulpanerna stå minst en timme innan du tar bort förpackningen, så får de stöd under tiden de suger åt sig av det friska vattnet, det ger tulpanerna bättre stadga och en mer upprätt hållning.

De första timmarna kan du vara generös med vattnet. Men när du sedan tar bort förpackningen kan du passa på att hälla av lite vatten. För mycket vatten kan göra dina tulpaner långa och gängliga och då slokar de fortare

4. Undvik att placera dem i solljus eller nära ett element på dagen.

För att ytterligare förlänga livslängden kan du sätta tulpanerna svalt under natten och undvika att placera dem i närheten av frukt. Frukten avger nämligen en gas som får blommorna att utvecklas snabbare.

Glöm inte att tulpaner växer vidare i vasen och behöver därför ordentligt med utrymme. Den bästa tulpanvasen är en bredare variant, med generös öppning för att tulpanerna ska ha plats att frodas, och för att de inte ska stå för tätt packat.

Vi har även valt ut de snyggaste tulpanvaserna i butik just nu. Hitta din nya favorit nedan!

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår