Home

Så skyddar du dig mot inbrott i jul

Är du en av de svenskar som planerar att vara bortresta på julafton? Här är de säkerhetsåtgärder du ska vidta för att minska risken för inbrott.

En ny undersökning från If visar att en av tre svenskar planerar att resa bort över julen. Om du är en av de som inte kommer vara hemma på julafton kan det vara värt att vidta några åtgärder för att minska risken för inbrott. December är nämligen en en extra inbrottsdrabbad månad, även om bostadsinbrotten under december minskat de senaste åren.

Då ökar risken för inbrott

“Även om villor drabbas i större utsträckning än lägenheter bör även lägenhetsinnehavare se till att vidta säkerhetsåtgärder för att förhindra brott. Är det uppenbart att du är bortrest över exempelvis julhelgen ökar risken för inbrott”, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Några av de initiativ som förebygger brott enligt If är Grannsamverkan, gömda värdesaker, belysning och posthantering. Har du larm är det bra om det är utanpåliggande ljud så omgivningen hör.

Vad är det då tjuvarna är ute efter? Det är framförallt saker som är lätta att bära med sig som riskerar att bli stulna, som smycken, klockor, hemelektronik (exempelvis mobiler, datorer, surfplattor), märkesväskor och pass.

“För den som oroar sig över att ha mycket värdesaker hemma kan det vara relevant att skaffa sig bankfack eller säkerhetsskåp”, säger Rudslätt. 

Här är Ifs samlade tips för att skydda sig mot inbrott:

1. Ha lås på ytterdörrar och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.

2. Om det är snö ute och du är bortrest är det bra att be till exempel en granne att trampa runt i snön utanför huset och ta in posten.

3. Sätt belysning på timer. Kontrollerar du lamporna med en app? Tänd och släck då vid olika tider för att få bostaden att se mer bebodd ut.

4. Pensla märk-DNA på dina värdesaker och sätt upp de medföljande dekalerna där de syns väl.

5. Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster, men lägg gärna fram kläder, böcker och tidningar så att det ser ut som att du är hemma.

6. Förvara dina värdefulla föremål i ett säkerhetsskåp eller bankfack. Har du inte något av dessa – göm då värdesakerna hemma.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!