Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Så tidigt kan du köpa julgran så att den håller till jul

Nu börjar julen närma sig och det råder väldigt olika åsikter om när det är dags att börja pynta, spela julmusik och inte minst införskaffa gran. Vi berättar hur tidigt du kan köpa julgran, och samtidigt vara säker på att den överlever till julafton. 

Foto: Ellos Home/H&M Home

Genom att hantera granen på rätt sätt kan du faktiskt undvika mycket av det jobbiga barrandet. Det finns få saker som stör julkänslan lika mycket som att behöva dra fram dammsugaren varje morgon. Först och främst bör du se till att skaffa en gran som är så färsk som möjligt. Var sedan noga med att inte placera granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor. 

Slitage kan uppstå

Du bör inte heller vänta för länge med att köpa din gran då slitage kan uppstå om den förvaras en längre tid. Det finns alltid risk för att granarna som är de sista kvar innan julafton saknar både grenar och barr. Köper du den alldeles för tidigt riskerar den dock istället att inte hålla sig i sin bästa form.

Skaka av döda barr och korta granen vid behov. Skär skåror i granens fot och vattna den så ofta att den inte torkar ut. Granen behöver också vänja sig vid värme så låt den stå lite innan du börjar klä den. Låt granen tina långsamt innan du placerar den i foten, ett tvättrum kan fungera bra. Rotändan placeras sedan i ett vattenämbar och barren duschas genast med kallt vatten och på nytt efter ett par timmar. Efter ca 8 timmar är den redo att sättas i fot. Du kan också fortsätta spraya vatten på grenarna för att hålla den i bättre form!

Grundtips för julgranen

  • Välj en färsk gran
  • Låt granen vänja sig gradvis vid husvärmen
  • Vattna mycket
  • Skär skåror i foten
  • Se till att den har en färsk yta i sågskäret
  • Slå inte rotändan mot golvet (då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka ut på grund av vattenbrist.)
  • Spraya gärna vatten på grenarna på samma sätt som du duschar blommor.

Läs även:

Julgransmattor 2021 – vi listar 15 favoriter.

Julgransstjärnor 2021 – 20 favoriter att toppa granen med.

Källa: SkogsSverige

KÖP

Foto: H&M Home

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!