Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Skötselråd solros – sommarens stoltaste blomma

En av sommaren och sensommarens vackraste blommor är den gula solrosen som stolt lyser upp trädgårdar, fält och blombuketter. Nedan delar vi med oss av några praktiska skötselråd från Interflora!

Foto: Interflora

Solrosen är en storfavorit hos många. I all sin prakftullhet är den lätt att odla och även ståtlig som snittblomma. Den vanligaste färgen är gul men den finns också i vitt, brunt och olika röda nyanser. Med hjälp av några enklar skötselråd får du blomman att sträcka sig i all sin prakt extra länge!

Solrosor är tacksamma att odla och blommar från juli till september.

Ta tillvara på solrosens frön

Solrosen är ett omtyckt inslag i trädgården, både praktfull att titta på och härlig för bin och humlor. Den är nämligen en otrolig leverantör av pollen och nektar. En solros kan dessutom innehålla upp till 2000 frön, ett perfekt snacks för småfåglar under de kalla vintermånaderna. Du kan också använda solrosens fröer som ett nyttigt och gott inslag i bakning, röror och som topping. För att skörda blommans fröer klipper du av blomman när den vissnat och bladen börjat trilla av. Behåll en längre bit av stjälken och häng sedan blomman upp och ner i några veckor för att låta den torka. När fröna sedan är lätta att lossa pillar du av skalen och kan sedan äta fröna som de är eller rosta dem lätt i en stekpanna på låg värme! Du kan också använda fröerna till att plantera nya solrosor, göra talgbollar till fåglar eller grodda.

Så sköter du om solrosor

  • Var noga med att plocka bort alla blad som riskerar att hamna under vatten när du sätter den i vas. Du kan även passa på att ta bort några extra då bladen tar mycket energi.
  • Snitta stjälkarna diagonalt med vass kniv.
  • Använd en vas som ger både stöd och utrymme åt de kraftiga stjälkarna.

KÖP

Källa: Interflora

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!