Home

Spana in hemma hos Usedbys grundare Elin Ryer

hemma-hos-familjen-ryer-inspiration-inredning-2016-1Familjen Ryer förvandlade en mörk och dyster våning till ett stilfullt boende som badar i solljus. Här blandas fyndade antikviteter med mjuka textilier och samtida konst.
 

Det underbara ljuset är det första man slås av när Elin öppnar dörren till den stora våningen högst upp i huset på Östermalm. Att den här lägenheten en gång upplevts som mörk är svårt att tro. Hela hemmet badar i ett solljus som lyser upp ett levande hem i ständig förändring.
 

När Elin och Jakob Ryer hittade våningen på Östermalm såg den väldigt annorlunda ut mot idag. Framför allt upplevdes den som mörk och aningen dyster.

– Alla väggar var mörka och taken också. Köket låg längst bort i våningens minsta rum, och rummen var ganska prångiga, det kände inte alls ultimat för en social småbarnsfamilj, berättar Elin.
 
Men Jakob såg våningens potential och fick även Elin att upptäcka den. Efter att ha flyttat köket och gjort det till den centrala delen i lägenheten insåg de att våningen kunde ljusas upp.

hemma-hos-elin-ryer-inspiration-inredning-2016-8

 
Idag är biblioteket favoritplatsen för hela familjen. Där sitter man skönt i en av fåtöljerna framför brasan medan de stora, höga fönstren visar upp himlen utanför. Det är en helt annan känsla än den som rådde i våningen när de flyttade in. Familjen Ryer har gjort lägenheten till sin.

– Det viktigaste är att tänka på helheten. Ska man göra om hela hemmet så är det bra att försöka hitta en röd tråd som går igen i alla rum. Det kan vara en färg eller ett träslag som håller ihop hemmet. Jag har lärt mig av erfarenhet att det blir ett skönt lugn i hemmet om man tänkt till kring den biten innan man kör igång.
 

hemma-hos-elin-ryer-inspiration-inredning-2016-4

Familjen har låtit sekelskiftesstilen leva kvar i våningen, i synnerhet i de sobra färgvalen. Men Elin har också sett till att få in en modern touch i inredningen med hjälp av textiler, kuddar, antikviteter och konst.
 

hemma-hos-elin-ryer-inspiration-inredning-2016-5

Hon blandar gärna nytt med gammalt. Auktionsfynd samsas med ärvda föremål. Hennes egen stil har inte förändrats särskilt mycket genom åren – förutom färgskalan som blivit en aning sobrare.

– Tidigare kunde jag gilla lite starkare färger och galna och coola motiv på väggarna. Nu är det mer avskalat och dova färger som går ton i ton. Men min bas har nog alltid varit ljusgrå.
 

Elin har tre favoritbutiker i stan som hon tycker passar hennes stil perfekt.

– Jag återkommer ofta till Slettvolls butik på Regeringsgatan i Stockholm. Men även Blue Window på Lidingö och Sense Living på Storgatan brukar ha saker jag gillar.
 

hemma-hos-elin-ryer-inspiration-inredning-2016-9

I övrigt handlar hon mycket på nätet, både till sig själv och till hemmet. Och eftersom hon är vd för den digitala marknadsplatsen Usedby så vore det väl konstigt annars. Tidigare var det en sida för försäljning av vintage och mode, idag säljer man även inredningsdetaljer.

– Inredning är en naturlig utveckling som vi även sett en stor efterfrågan på. Usedby är numera en sajt för secondhand och vintage inom mode, accessoarer, skor och inredning.
 
hemma-hos-elin-ryer-inspiration-inredning-2016-6

Som med så mycket annat uppstod sajten och utvecklingen av den utifrån ett behov. Och även tanken på enkel återvinning i vardagen där någons felköp kan bli någon annans fynd.

– Vi ville skapa en sida för försäljning och köp som underlättar för konsumenten. Det är lika enkelt att handla hos oss på Usedby som i en vanlig webbshop. Säljare och köpare behöver inte ha kontakt med varandra utan all betalning sker via nätet och frakten sköts av ett fraktbolag.
 

Barnens rum har inretts med fokus på textilier och varma, lugna färger i form av matchande lakan och utrymmen för lek och pyssel.

– Det får gärna vara gosiga mattor att sitta på, man hamnar ju alltid på golvet med barn. Hos oss har jag satsat på heltäckningsmattor både för myset och akustikens skull. Det ger ett skönt lugn. Sen älskar jag att fynda leksaker på loppis. Gamla leksaker är mycket finare, och så är det kul att de bär på en historia.
 

hemma-hos-elin-ryer-inspiration-inredning-2016-2

Finns det någon pryl som inte kommer över er tröskel?

– Helt klart en sackosäck. De är inte snygga alltså, det kan ingen påstå. En annan möbel som jag inte direkt går igång på är tv-bänken. Har man möjlighet så bygg in tv:n i en bokhylla eller i väggen. Det blir så mycket finare.
 

hemma-hos-elin-ryer-inspiration-inredning-2016-10

Att inreda ett genomtänkt hem och leta antika fynd tar naturligtvis tid. Men det har Elin Ryer ingenting emot.

– Det kan vara ett av de största misstagen folk gör när de inreder, att man vill få det klart snabbt och bara köper nytt. Du kan inte skapa en gammal känsla eller en vacker patina. Den måste finnas där.
 
 

Fakta
Familj: Elin, Jakob, barnen Maximilian, Fanny och Julian.
Yrke: Elin har startat Usedby.com, en marknadsplats för försäljning av vintagekläder. Hon är vd i bolaget. Jakob är medgrundare och arbetar inom finans.
Bor: På Östermalm i Stockholm.

 
Text: Sanna Fischer Nordström
Foto: Kristofer Johnsson

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!