Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Svenska designklassikerna som håller än idag

Metro Mode har tagit fram 15 designklassiker som är lika snygga nu som då och som är helt klart värda en plats i ditt hem.

Skandinavisk design är känd för sin stilrena och tidlösa formgivning. Under åren som gått har många klassiker fötts av våra största och mest framgångsrika formgivare som Bruno Mathsson och Stig Lindberg. Riktiga klassiker går aldrig hur tiden och de är lika populära nu som då. En del äger kanske redan en designklassiker utan att veta om det och andra går och suktar efter de vackra alstren. Ett snyggt formgivet ting är lika vackert som det finaste konstverket. Vi har letat fram 15 svenska designklassiker som håller än idag och värda en investering.

Arka - Stolab KÖP

Arka - Stolab

1955 formgav Yngve en pinnstol för Stolab, resultatet blev loungestolen Arka. Denna stol känns mer rätt än någonsin.

Pris: 6 390 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
Berså - Gustafsberg KÖP

Berså - Gustafsberg

Stig Lindberg skapade det legendariska mönstret Berså 1960. Servisen tillverkades mellan 1961 och 1974. Tack vare dess popularitet började servisen tillverkas igen 2005, det tackar vi för.

Pris: 639 kronor. 

KÖP

Nästa bild
Elefant - Svenskt Tenn KÖP

Elefant - Svenskt Tenn

Grön kudde från Svenskt Tenn med det klassiska elefantmönstret. Mönstret designades av Estrid Ericsson och trycktes för första gången i slutet av 1930-talet. Estrid fick inspirationen från ett mönstertryck från Belgiska Kongo.

Pris: 1 400 kronor.

KÖP

Nästa bild
A2 - Grythyttan KÖP

A2 - Grythyttan

Grythyttans mest kända stol är trädgårdsstolen A2. Den formgavs av designern Arthur Lindqvist  till Stockholmsutställningen 1930 och är lika populär nu som då.

Pris: 3 230 kronor.

KÖP

Nästa bild
Lamino - Swedese KÖP

Lamino - Swedese

Den vackra böjträstolen Lamino från Swedese designades 1956 av Yngve Ekström.  Fåtöljen har blivit en riktig klassiker och utsågs 1999 till århundradets möbel av Sköna hems läsare. Ett exemplar av stolen finns representerad i Nationalmuseums permanenta samlingar. Det är helt enkelt ingen slump att vi älskar denna otroligt snygga möbel.

Pris: 14 235 kronor.

KÖP

Nästa bild
Gräshoppa - GUBI KÖP

Gräshoppa - GUBI

Golvlampan Gräshoppa tillverkades för första gången 1947. Kvinnan bakom lampan är Greta Magnusson Grossman, man sa ofta att hon var före sin tid. Vi kan inte annat än hålla med, denna lampa hade kunnat vara designad på 2010-talet. En otroligt snygg och stilren lampa som, tack vare sin rörliga arm, kan ge både riktat ljus och mysbelysning.

Pris: 8 045 kronor.

KÖP

Nästa bild
Stringhylla - String KÖP

Stringhylla - String

När paret Nils och Kajsa Strinning tog fram Stringhyllan till en tävling som ordnades av Bonniers folkbibliotek kunde de nog inte ana hur populär denna hylla skulle bli. De vann tävlingen och med den enkla modernistiska designen blev hyllan snabbt en favorit när den lanserades 1949. Hyllan är tidlös och kommer förmodligen vara lika älskad i flera årtionden till.

Pris: 1 095 kronor.

KÖP

Nästa bild
Vänskapsknuten - Svenskt Tenn KÖP

Vänskapsknuten - Svenskt Tenn

Josef Frank skapade ljusstaken i en tid då Europa låg i konflikt som en symbol för fred och vänskap. Den första skissen på Vänskapsknuten är daterad 1938, bara ett år innan andra världskriget bröt ut.

Pris: 2 500 kronor.

KÖP

Foto: Svenskt Tenn

Nästa bild
Lilla Åland - Stolab KÖP

Lilla Åland - Stolab

Pinnstolen Lilla Åland från Stolab är en av våra mest älskade stolar. Ded designades 1949 av Carl Malmsten. Han fick inspirationen till stolen efter ett besök i Finnströms kyrka på Åland, där några pinnstola stod uppradade. Han ritade av dessa och efter egna kompletteringar, typiska för Carl Malmsten, började stolen produceras. Resten är designhistoria.

Pris: 2 850 kronor.

KÖP

Foto: Länna Möbler

Nästa bild
Lövbacken - Ikea KÖP

Lövbacken - Ikea

1956 designade Gillis Lundgren ett sidobord för Ikea och blev startskottet för Ikeas platta paket. Gillis Lundgren och Ingvar Kamprad hade det svårt att packa in de trekantiga borden i bilen efter en fotografering. Då skruvade Gillis av benen på bordet, i det ögonblicket föddes idén om platta paket och självmontering. 2013 återlanserades bordet under namnet Lövbacken och blev omåttligt populär.

Pris: 499 kronor.

KÖP

Foto: Ikea

Nästa bild
Margretheskål - Rosti KÖP

Margretheskål - Rosti

En sådan här bunke finns nog i var och varannat hem. Skålen formgavs 1954 på uppdrag av Rosti av Sigvard Bernadotte och Acton Bjørns studio i Köpenhamn. Sigvard frågade det danska hovet om skålen fick uppkallas efter sin systerdotter, kronprinsessan Margrethe (nuvarande drottning). Margretheskålarna finns i många utföranden.

Pris: mellan 19 – 329 kronor. 

KÖP

Nästa bild
Ögonkakao - Olle Eksell KÖP

Ögonkakao - Olle Eksell

Dessa klassiska ögon och kännetecknet för kakao designades av Olle Eksell 1956 för Mazetti. Den enkla och stilrena formen är riktigt snyggt. Denna plansch med Mazettis ögon på är ett måste för alla design-nördar och alla andra som gillar fina saker. Detta är en bit grafisk-historia.

Pris: 599 kronor.

KÖP

Nästa bild
Samsas - Malmsten KÖP

Samsas - Malmsten

Efter inspiration från fåtöljen Konsert som ritades av Carl Malmsten för Konserthuset 1923 tog han fram soffan Samsas. Den designades 1960 för att vara liten och nätt men generös att sitta i. Soffan produceras än i dag och finns att beställa i Malmstensbutiken på Strandvägen 5b i Stockholm.

 

KÖP

Nästa bild
Eva - Bruno Mathsson KÖP

Eva - Bruno Mathsson

Redan 1941 formgav Bruno Mathsson fåtöljen Eva. För att få fram den perfekta fåtöljen studerade han noga sittandes mekanik. Han provade att sätta sig i en snödriva för att se vilka avtryck kroppen gjorde. Resultatet av alla studier blev Eva, en klassiska fåtölj med hög komfort.

Pris: 10 800 kronor.

KÖP

Foto: Länna Möbler

Nästa bild
Mon Amie - Rörstrand KÖP

Mon Amie - Rörstrand

Mönstret Mon Amie, formgav Marianne Westman 1952. Hon hämtade inspiration till mönstret från en regning midsommarafton. I samband med Marianne Westmans 60 årsdag (2008) började Mon Amie nyproduceras. Priserna på Mariannes porslin på andrahandsmarknaden har skjutit i höjden de senaste åren.

Pris: 179 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!