Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Home

Kika in hemma hos Tess Montgomery i hennes härliga lägenhet i London

Tre nationaliteter och lika många stilar möts i Tess och Garths nyrenoverade hem i London, präglat av egna och kreativa lösningar.

London är antagligen världens största svenskkoloni. Englands huvudstad är platsen dit svenskarna älskar att flytta efter studenten, läsa utbytesterminer, göra karriär, leva storstadsliv och åka på weekendresor. Men många gör det en kort period. Som en hektisk och händelserik parantes i livet. Det var det kanske först tänkt att bli för Tess Montgomery också, som lämnade Stockholm för en tid i London.

– När jag först flyttade hit hyrde jag och två tjejkompisar ett riktigt kyffe och sov tillsammans i en dubbelsäng. Vi la alla pengar på att äta på restaurang och gå på klubb och bodde i en skokartong.

Liksom för de flesta nyinflyttade i staden fortsatte boenderesan med hyreskontrakt som avlöste varandra. Ett år blev två. Och två blev fler. Hon jobbade som fotomodell och startade en blogg för att familjen i Stockholm skulle kunna följa hennes liv på distans.

– Den föddes ur ren tidsbrist! När telefonsamtalen från fyra nyfikna småsystrar avlöste varandra flera gånger om dagen kändes det som en smart grej att kunna ge uppdateringar på en blogg istället.

Contemporary  by Ingrid Rasmussen Photography

Det var 10 år sedan. Bloggen har flyttat från olika plattformar men hennes svenska läsare har fått följa med hela tiden; på jobbresor, första mötet med nuvarande maken Garth, deras världsberömda förlovning, ett bröllop i hans hemland Zimbabwe och nu senast ett lägenhetsköp med efterföljande totalrenovering.

Contemporary Vardagsrum by Ingrid Rasmussen Photography

HUSESYN
Här bor: Tess Montgomery, maken Garth Chamberlain och hunden Olive. Tess är fotomodell hos agenturen MOT models och bloggare på Metro Mode, Garth är före detta rugbyspelare och nu Contract Manager på M Moser Associates.
Läge: Clapham, London
Storlek: Vardagsrum och kök i öppen planlösning, sovrum, gästrum, källare och trädgård.

Contemporary  by Ingrid Rasmussen Photography

Målbilden var att skapa ett hem med ljusa färger, vackra trägolv och schysst standard.

– När man har bott här i London i många år tröttnar man på den ständiga kylan, fukten och de hemska heltäckningsmattorna. Här har vi prioriterat dubbelglas i alla fönster, golvvärme och bra tryck i duschen.

Den senaste familjemedlemmen hemma hos Montgomery Chamberlain är ettåriga Olive, en fransk bulldogg. Hon har omedvetet också varit med och påverkat inredningen, åtminstone till viss del.

– Vi valde bort en vit soffa med henne i åtanke…

Contemporary  by Ingrid Rasmussen Photography

– Det kan låta provocerande men den här flytten har faktiskt varit väldigt kul och vi kompletterar varandra bra. Jag får många idéer och Garth har kunskapen att kunna se hur man praktiskt ska göra. Som med soffbordet till exempel, vi hittade inte ett som båda gillade. Då började jag skissa på en egen variant med ett hål för att ställa ner vaser så att man slipper se blomstjälkarna, Garth ringde sina kontakter och räknade ut vad det skulle kosta. Det funkar ofta så, jag har visionen, han genomför.

Contemporary  by Ingrid Rasmussen Photography

På tavelväggen sitter personliga bilder, minnen och citat. Garth är uppvuxen i Zimbabwe så på nyårsafton förra året gifte de sig där.

– Som om inte en renovering var nog tyckte vi att det var en bra idé att planera ett bröllop också, haha. Byggarbetarna sprang omkring samtidigt som vi satt och försökte lösa logistiken med ett bröllop i Afrika för 75 bröllopsgäster från hela världen. Det var ett intensivt år och vi är nog fortfarande kvar lite i bröllopsbubblan, därför sitter det många foton från det uppe.

Contemporary Kök by Ingrid Rasmussen Photography

Liksom mycket annat är också köket specialbeställt från Italien efter Tess och Garths önskemål.

– Under byggets gång insåg vi att det behövdes skoförvaring i köket eftersom man kliver rakt in i det stora rummet när man kommer hem. Jag ringde till leverantören och frågade om det gick att nyttja ytan så effektivt som möjligt. Nu kommer man åt skorna om man öppnar ena luckan och kastrullerna från andra hållet.

Matbordet efterlämnades av den förre ägaren:

– När vi hade köpt lägenheten ringde den gamla ägaren och muttrade i telefon att ‘bara så ni vet står det ett skrivbord med en värdefull travertin-skiva i källaren, släng inte den’. Vi släpade upp det, slipade om skivan och har det som matbord.

Contemporary Matplats by Ingrid Rasmussen Photography

Contemporary Vardagsrum by Ingrid Rasmussen Photography

På tavelväggen sitter en inramad karta som visar den italienska ön Favignana där Garth överraskade Tess med ett frieri som fick spridning virtuellt och idag har närmare 800,000 visningar på YouTube.

– Det är helt surrealistiskt! Det ringde journalister från hela världen och vi var med i tv-sändningar via Skype. Det är klart att man tycker att ens eget frieri är romantiskt men det tyckte uppenbarligen väldigt många andra också, säger Tess och skrattar.

Contemporary Vardagsrum by Ingrid Rasmussen Photography

Hemmet andas skandinavisk enkelhet med inslag från Zimbabwe.

– Vi tror båda två att vi är minimalistiska, problemet är bara att vi egentligen gillar saker alldeles för mycket.

Helheten är en stilmix mellan de tre länderna, modifierad med egna lösningar.

– Jag tycker att det är viktigt att våga testa sig fram och inte känna sig begränsad av trender eller andras smak och tyckande. Vi har verkligen kört vårt eget race, det mesta har blivit jättelyckat, men man får inte vara rädd för att göra fel. Vi råkade till exempel sätta lampknappar bakom dörren, inte så praktiskt – men nu kommer vi aldrig göra om det misstaget!

Contemporary Sovrum by Ingrid Rasmussen Photography

– I engelska hus är det vanligt att man lägger sovrummet mot gatan och köket mot trädgården. Jag tyckte att det var en mycket bättre idé att göra tvärtom! Då får man kvällssol i köket och kan öppna upp mellan sovrummet och uteplatsen på sommaren, säger Tess.

Contemporary  by Ingrid Rasmussen Photography

De blandade kulturerna syns inte bara i inredningen, de sätter också spår i förhållningssätt och värderingar.

– Det finns lika många skillnader som mil mellan Sverige och Zimbabwe så det är klart att det uppstår kulturkrockar då och då. Men utgångsläget är att vi har träffats här i London och formar vår gemensamma framtid tillsammans, på vårt eget sätt. Det handlar om att lyssna och vilja lära sig av varandra. Att mötas halvvägs, helt enkelt.

Av: Antonia Wiklund, Houzz.se
Foto: Ingrid Rasmussen

För mer härlig inspiration:
Därför fungerar svarta golv i alla rum – 12 fina exempel
Göm hemmakontoret med smarta skjutdörrar
9 tips som fräschar upp köket till sommaren – för under 2000 kronor

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!