Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Skapa sommarkänsla på balkongen med vackra (och tåliga!) pelargoner

Pelargoner är en av de tåligaste blommorna att plantera utomhus. De passar perfekt i amplar, krukor och balkonglådor och kan även planteras i rabatt. Nedan listar vi tre saker du inte visste om pelargoner.

Foto: Blomterfrämjandet

För sjuttonde året i rad har dessutom årets pelargon korats för att synliggöra blommans mångfald. Årets pelargon, Moonlight `Guido`, är en kaxig blomma som flirtar med 70-talets trendiga färgkombinationer.

Årets pelargon 2023 Moonlight `Guido`/Foto: Blomsterfrämjandet

Moonlight `Guido` har mörka vackra stjälkar som är perfekta att placera i vas. Pelargonen kommer garanterat lysa upp vilket köksfönster eller vilken uteplats som helst!

Nedan listar vi tre saker du inte visste om pelargoner!

De förekom flitigt i Carl Larssons målningar

Den lättskötta pelargonen har varit en del av det svenska folkhemmet sedan 1800-talet, de förekom faktiskt flitigt i Carl Larsson målningar. Många betraktar den därför som en typisk svensk krukväxt men den härstammar faktiskt från södra Afrika.

Pelargonsläktet innehåller över 250 arter

Pelargonsläktet är förvånansvärt stort och innehåller över 250 arter, och utöver det även framodlade hybrider. De har varierande utseenden och användningsområden och den mest välkända är förmodligen Mårbackapelargonen som tillhör gruppen zonalpelargoner, samma som 2022 års vinnare “Calliope L `Soft Coral`”. Även hybriden Engelsk pelargon är mycket populär.

Blomperioden sträcker sig långt in på hösten

Pelargoner växer vilt på bland annat Madagaskar och i Australien och i naturligt tillstånd växer den som buske. För att klara av det torra, varma och extrema klimatet har pelargonen utvecklat egenskaper som gör att den klarar sig utan vatten en längre tid. Pelargonen mår dock bäst vid jämn vattning. Blomperioden sträcker sig över hela sommaren och långt in på hösten.

Skötselråd:

– Börja med att plantera om din pelargon. Den vill ha gott om plats så byt till minst dubbla storleken på kruka och rikligt med jord.
– Vattna regelbundet och rikligt. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.
– Ge din pelargon näring en gång i veckan. Det finns speciell pelargonnäring, men näring för blommande växter fungerar lika bra
– Pelargonen trivs allra bäst utomhus, men om det inte är möjligt placerar du den på en så ljus och solig plats som möjligt.

Källa: Interflora

Årets Pelargon 2023 Zonalpelargon Moonlight ’Guido’ 12cm kruka KÖP

Årets Pelargon 2023 Zonalpelargon Moonlight ’Guido’ 12cm kruka

Pris: 89 kronor.

Fler pelargoner du kan odla hittar du här!

KÖP

Nästa bild
Pelargonier, 2 pack - Interflora KÖP

Pelargonier, 2 pack - Interflora

Pris: 325 kronor.

KÖP

Nästa bild
Rosa pelargon i kruka - Interflora KÖP

Rosa pelargon i kruka - Interflora

Pris: 175 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!