Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Tvätta kuddar och täcken i maskin – så gör du

Hur ofta ska man egentligen tvätta huvudkuddar och täcken? Kan man tvätta två kuddar samtidigt, och hur många grader ska man tvätta i? Här besvarar vi vanliga frågor om tvätt av täcken och kuddar!

Foto: Freepik/Mille-notti

Eftersom huvudkuddar och täcken tyvärr är riktiga grogrundar för kvalster, svamp och allergiframkallande ämnen är det väldigt viktigt att tvätta dem regelbundet. Men hur ofta bör man tvätta kuddar och täcken, och hur tvättar man på rätt sätt?

Här guidar vi dig till hur du håller dina huvudkuddar och täcken fräscha!

Hur ofta ska man tvätta kuddar och täcken?

Eftersom dunet i kuddar och täcken försämras för varje tvätt är det inte att rekommendera att tvätta dessa för ofta. En gång i halvåret är en bra utgångspunkt för att hålla huvudkuddar och täcken fräscha, och gärna var tredje månad.

Kan man tvätta två kuddar samtidigt?

Ja, du kan tvätta två kuddar samtidigt men fler än så rekommenderas inte. Kuddar och täcken tvättas separat. Dubbeltäcken ska tvättas i maskiner med kapacitet för minst 7 kg tvätt – gärna högre.

Hur många grader tvättar man täcken och kuddar i?

Kolla alltid kudden eller täckets tvättråd innan du sätter igång, men 60 grader är generellt det som rekommenderas – tvätt vid 60 grader eller högre dödar nämligen kvalster och mögelsvamp.

Använd alltid ett enzymfritt tvättmedel till huvudkuddar och täcken, annars kan det naturliga fettlager som finns på dunet förstöras vilket leder till att dess värmeisolerande egenskaper försvinner. Däremot går det bra att tvätta fibertäcken med vanligt tvättmedel.

Kontrollera alltid sömmarna innan tvätten för att utesluta hål. Kör gärna ett extra sköljprogram men använd inte sköljmedel, och avsluta tvätten med en lätt centrifugering.

Tvätta kuddar med bikarbonat och vit vinäger

Om dina kuddar har fått fula gula fläckar kan du prova att bleka tyget – samt göra det mjukare – med hjälp av en blandning bestående av bikarbonat och vit vinäger.

Blanda 1 dl bikarbonat med 1 dl vit vinäger, placera kuddarna i tvättmaskinen och häll på blandningen. Därefter tvättar du kuddarna som vanligt.

Kan man torktumla kuddar och täcken?

Absolut! Här är några tips gällande torktumling av kuddar och täcken:

  • Du kan torktumla upp till två kuddar i taget. Täcken torktumlas separat.
  • För att fördela stoppningen bättre är ett hett tips att ta ur kuddarna/täcket ur torktumlaren ett par gången under torktiden och skaka dem lätt.
  • Om täcket/kuddarna inte är fullständigt torra innan du börjar använda dem igen finns risken att mögel och svamp frodas i dem. Därför är det av högsta betydelse att du säkerställer att de är helt torra efter torktumlingen. Ett sätt att försäkra sig om att täcket inte innehåller någon fukt är att väga det före och efter tvätten.
  • När du säkerställt att kuddarna/täcket är helt torrt är det en god idé att vädra dem – antingen utomhus eller i torktumlarens kalla program.
  • Ett tips är att då och då torktumla kuddar utan att först ha tvättat dem – då skakas fyllningen om så att kudden blir fluffig igen.

Hur många tennisbollar behövs i torktumlaren?

Tre rena tennisbollar räcker utmärkt för att säkerställa att kuddar och täcken behåller formen under torktumling.

Källor: Home-tex, Ringsted-dun, Millenotti, tretti

Torkbollar 4-pack - Designtorget KÖP

Torkbollar 4-pack - Designtorget

Använd Designtorgets torkbollar i ull för att förkorta torktiden på din tvätt! När du använder torkbollarna i torktumlaren reducerar du torktiden vilket resulterar i att du kan spara på miljön, energi och tid. Genom att använda torkbollar i torktumlingen håller du även tvätten mjuk och fri från statisk elektricitet. Torkbollarna från Designtorget är tillverkade i 100% ull.

Pris: 149 kronor.

KÖP

Nästa bild
Torkbollar till torktumlare 2-pack - Haneström KÖP

Torkbollar till torktumlare 2-pack - Haneström

Lägg in torkbollarna i torktumlaren, tillsammans med tvätten. Bollarna lyfter och separerar tvätten så att luften kan cirkulera effektivare och tvätten torkar fortare.

Pris: 139 kronor.

KÖP

Nästa bild
Torkbollar - Steamery KÖP

Torkbollar - Steamery

Pris: 250 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!