Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Vägen till en lyckad inredning – så här gör du en imageboard

Imageboarden är det lättaste sättet att lyckas med din inredning. Oavsett om det gäller en uppfräsching av vardagsrummet eller en totalrenovering är imageboarden ditt bästa redskap! Ofta har vi en bild i huvudet av hur vi vill att det ska se ut hemma och en uppfattning om vad för stil som vi har. Men ändå så blir ändå inte slutresultatet som vi tänkt.
Moodboarden är ett redskap för att undvika att göra misstag och dyra felköp. Det gör att du lätt ser hur färger och material fungerar tillsammans. Det handlar inte om att gå ner på exakt detaljnivå om vilken kruka du ska köpa utan det handlar om ta reda på i vilken stil eller vilket material saken ska vara i. Det gör det mycket lättare när du väl är i butiken och ska göra dina inköp så se till att du har sparat imageboarden på mobilen. En imageboard kan göras i alla möjliga former och det viktiga är att du har samlat dina idéer och inspiration på ett ställe för att se helheten. Det är ett bra sätt att undvika dyra misstag som fel färg på golvet eller att färgerna du gillar så mycket inte går ihop. Vill du göra den i datorn så gör det! Föredrar du att klistra och klippa ur tidningar så gör det. Inget är otillåtet!

Här är en förklaring på tre steg med tips om vad som är bra att tänka på:

1-imageboard-moodboard-inspiration-hjalp-farg-vardagsrum-sovrum-kok-badrum1 – Samla inspiration
Börja med att fundera över hur du vill att det ska se ut och vilken känsla du vill ha hemma, oavsett om det är ett franskt slott eller om det är Le Corbusiers inredningar som du gillar. Samla ihop de bilder du älskar och lägg samman. Ofta samlar vi på oss bilder som är väldigt lika varandra så försök sålla bort dem och behåll den bilden du gillar mest av de som är snarlika. Mellan 5-10 bilder är lagom. (På vår imageboard ser vi tydligt att blått dominerar med ljust läder, beige, rosa detaljer och krom med grafiska inslag)
 
2-imageboard-moodboard-inspiration-hjalp-farg-vardagsrum-sovrum-kok-badrum2 – Renodla och välj ut material från inspirationsbilderna
Titta på bilderna du har samlat ihop. Vad är det du gillar mest? Finns det någon röd tråd? Finns det material som är återkommande? En färg? Ta fasta på de sakerna och samla ihop färgprover och materialprover och lägg samman. Det är bra att ”renodla” imageboarden för att se bortom det som är oväsentligt på bilderna. Var realistisk, om du bor i en hyresrätt så kan det vara svårt att göra något åt tex golv och badrum. Se det som en utmaning, och se på lägenheten med nya ögon. Vad finns där för material? Ta en bild på t ex golvet och inkludera. Det gör att det blir lättare att få ihop helheten och slutresultatet. (Här har vi samlat ihop färgprover och de materialen vi ville ta med oss från bilderna. Blått, ljust läder, beige, rosa detaljer och krom med grafiska inslag)
 
3-imageboard-moodboard-inspiration-hjalp-farg-vardagsrum-sovrum-kok-badrum3 – Slutligen lägg till de möbler du gillar.
Se på bilderna igen, är det en speciell typ av möbler som är representerade? Stålrörsmöbler, trä eller stoppade möbler? Eller finns alla med? Samla ihop bilder på möbler typerna du gillar och lägg till med materialproverna. (Vi hamnade här med duvblå som väggfärg och detaljer i olika blåa toner som fångar upp skiftningen på väggen, rosa accentfärg, golvet är i mörkt trä. 70-tals möbler i ljust läder, krom och glas mot textiler i ljusblå sammet. Om vi jämför mot bilden där bilderna är samlade ser vi att slutresultatet är ljusare då vi valde bort de mörkare färgerna i inspirationsbilderna) Och ett sista tips! Våga experimentera med imageboarden! Även om du utgår från bilderna så om du känner att det är något som fattas – lägg till en extra färg eller en möbel från en annan stilepok. Lycka till!
 
Möbler i imageboarden:
Bruno Mathsson, ”Jetson” bord i klarglas och krom, 8 300:-

Linie, ”Cherub”, Beige matta, 140x200cm, 999:-

De Sede, ”S600”, vintagesoffa, leta på auktionssajter!

Ellos, ”Zoe”, blå puff med bomullsöverdrag, 149:- (ordpris 499:-)

Bloomingville, ”Navy”, bordslampa, 1 149:-

Zazzle, randig poster, 51x40cm, 109:-

HM, rosa skål i porslin, 59,90:-

Foto: Pinterest

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!