Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Växttrender 2024 – här är årets trender bland inomhusväxter

Allt fler svenskar vill ha lättskötta växter, intresset för sticklingar ökar till följd av det ekonomiska läget och i en orolig omvärld förgyller snittblommor vardagen. Ta del av årets trender här nedan!

Intresset för inomhusväxter bland svenskarna fortsätter öka, det visar rapporten Växttrender 2024 som Plantagen tar fram för trettonde året i rad tillsammans med HUI Research. Speciellt gröna inomhusväxter har fått ett uppsving.

– Vi har följt trenderna över flera år och kan nu se effekterna efter pandemin. Svenskarna vill fortfarande ha ett grönt hem, men vi tillbringar inte lika mycket tid hemma längre. Det gör att lättskötta växter är mer populära nu än någonsin innan. Samtidigt så är intresset för unika växter, som tog fart under pandemin, fortsatt starkt, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen. 

Årets stora inomhustrender: 

Trend 1 – Lättskötta växter mest populärt

Lättskötta växter har länge legat i topp när det kommer till vilken typ av växt svenskarna är intresserade av. Under pandemiåren sjönk intresset, men nu när svenskarna är tillbaka i en vardag där mer tid tillbringas utanför hemmet har efterfrågan på lättskötta växter skjutit i höjden. Monstera, gullranka, garderobsblomma och papegojblommor är växter som är enkla att hålla vid liv. 

Trend 2 – Samla unika växter

Hela 48 procent anser att det är roligt att lära sig om nya växttyper. Monstera Variegata startade ett intresse för ovanliga arter hos många, en trend som har fortsatt. Många växtintresserade söker det unika som också kan göra ett stort avtryck i hemmet. 65 procent av de som tycker att växter är en viktig del av inredningen är intresserade av just stora växter.

Trend 3 – Vardagslyx med snittblommor

Intresset för snittblommor har ökat under de senaste fyra åren. I en orolig omvärld med mindre pengar i plånboken söker konsumenter efter små ljusglimtar i vardagen. I stället för nya möbler kan man med hjälp av växter och snittblommor skapa en lyxig känsla i hemmet.

Trend 4 – Sticklingar ger mycket valuta för pengarna

Andelen som tar sticklingar har ökat, från 45 procent till 55 procent på tre år, trots att vi tillbringar mindre tid i hemmet jämfört med under pandemin. Då drevs sticklingsintresset främst av att människor hade mycket mer tid, nu är motiven ekonomiska på grund av det rådande läget i världen. Växter som är enkla att ta sticklingar på är elefantöra, palettblad, pelargon, lavendel och monstera.

Nedan har vi listat några vanliga, lättskötta krukväxter!

Fiolfikus 60 cm KÖP

Fiolfikus 60 cm

Pris: 449 kronor.

KÖP

Nästa bild
Svärmorstunga KÖP

Svärmorstunga

Pris: 329 kronor.

KÖP

Nästa bild
Fönsterfikus KÖP

Fönsterfikus

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild
Monstera Monkey Mask KÖP

Monstera Monkey Mask

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild
Papuasköld KÖP

Papuasköld

Pris: 499 kronor.

KÖP

Nästa bild
Rundcalathea KÖP

Rundcalathea

Pris: 249 kronor.

KÖP

Nästa bild
Doftdracena KÖP
Nästa bild
Linspeperomia KÖP

Linspeperomia

Pris: 129 kronor.

KÖP

Nästa bild
Elefantöra 25 cm KÖP

Elefantöra 25 cm

Pris: 129 kronor.

KÖP

Nästa bild
Murgröna 15 cm KÖP

Murgröna 15 cm

Pris: 49 kronor.

KÖP

Nästa bild
Aloe Vera KÖP
Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!