Home

Veckans hem: 100 kvadratmeter coola detaljer och personlig inredning

Hemma hos mångsysslaren Nis Klamer är det fullt av snygga hemgjorda möbler och uppfinningsrika, platsbesparande lösningar.

Nis Klamer är en äkta entreprenör som började karriären redan som 23-åring.
 
– Jag tycker verkligen om att skapa och jag kommer hela tiden på nya projekt, berättas Nis, som inte kan låta bli att tänka i kreativa banor.
 
Det är dock viktigt för honom att projekten han arbetar med fortsätter att vara roliga. Det ska vara drivet av lust och något han kan roa sig med på fritiden, precis som med inredningen i hans lägenhet på Nørrebro i centrala Köpenhamn. Det var kärlek vid första ögonkastet när han och hans flickvän Josefine trädde in i hemmet för första gången. Den 100 kvadratmeter stora lägenheten var så nyrenoverad att det faktiskt var hantverkarna som överlämnade nycklarna till paret när de flyttade in.

Skandinavisk Matplats by Malene Marie Møller / Boligcious
 

HUSESYN

Här bor: Nis Klamer och flickvännen Josefine
Yrke: Vid sidan om sitt fasta jobb som art director hos Korsager Studio driver Nis affischtryckeriet KLAM och fotolaboratoriet SORT, samtidigt som han också står bakom klädmärket Nordre
Läge: På Nørrebro i Köpenhamn
Storlek: Fyrarumslägenhet på 100 kvadratmeter

Skandinavisk Vardagsrum by Malene Marie Møller / Boligcious

Hos Nis och Josefine är vardagsrummet inrett med en skön blandning av gammalt och nytt. Den fina soffan från Sofakompagniet ger en fantastisk kontrast till Wegners stol ‘Nyckelhålet’.
 
– Det viktigaste för oss är helt klart att låta våra personligheter lysa igenom med hjälp av bland annat foton och arvegods. Redan från början visste vi att vi inte ville att vårt hem skulle vara en stel bild från en mäklarannons, berättar Nis.
 
Därför har stolen, som paret har ärvt från Nis pappa och som i sin tur köpte den för sin första lön, också fått en central placering i rummet.

Skandinavisk Vardagsrum by Malene Marie Møller / Boligcious

Med ett gemensamt intresse för inredning lyckas Nis och Josefine tillsammans skapa en röd tråd och massa personlighet på alla 100 kvadratmeter. De öppna hyllorna fungerar som en bokhylla som de båda tycker tillför en massa värme till rummet.

Skandinavisk Matplats by Malene Marie Møller / Boligcious

Matbordet har också en särskild betydelse för paret då Nis pappa som driver firman Klamer Table själv har gjort det. Nis har alltså något att brås på när det gäller entreprenörsgenen.

by Malene Marie Møller / Boligcious

Det gömmer sig speciella historier, roliga detaljer och personliga relationer bakom många objekt i hemmet. Det gäller även den uppstoppade sydafrikanska oryxen som de döpt till Florence.
 
– Hon får alltid en liten klapp när vi går förbi. Det gillar jag, ler Nis.

by Malene Marie Møller / Boligcious

Nis intresse för konstaffischer märks tydligt i hemmet, bland annat på väggen här som pryds av kreativa illustrationer av duktiga konstnärer som Nis känner till från sina många besök på marknaden Finder Keepers, där han själv har ett stånd.

by Malene Marie Møller / Boligcious

Den öppna garderoben i sovrummet, med klädstången gjord av vattenrör köpta i den lokala byggaffären, har Nis själv gjort. Den understa delen är smart utnyttjad då Josefine använder krokarna, som man oftast ser i köket, till sina högklackade skor.

Skandinavisk Sovrum by Malene Marie Møller / Boligcious

I det ena hörnet av sovrummet pryder ett av Nis egna foton den vita väggen, som liksom den hemmagjorda klädstången ger liv till rummet.

by Malene Marie Møller / Boligcious

Sovrummet är inrett ljust och enkelt. Därför hamnar den gamla stolek i teakträ i fokus och skapar en fin kontrast till den stilrena lampan från Bestlite.
 
TIPS: Använd en gammal stol eller pall som nattbord, det är både flexibelt och snyggt.

Skandinavisk Sovrum by Malene Marie Møller / Boligcious

Den gamla byrån med en folkkär retro-look skapar balans i sovrummet på ett fint sätt eftersom den är gjord av samma material som stolen, nämligen teak.
 
– Vi är generellt mycket förtjusta i trä eftersom det har en fin förmåga att låta andra objekt andas och leva, berättar Nis och fördjupar: Det är helt klart mängden och variationen av trä som definierar vår livsstil och personliga materialval.

Skandinavisk Matplats by Malene Marie Møller / Boligcious

I köket har paret lyckats utnyttja varje millimeter yta. Här är det än en gång Nis pappa som har gjort den diskreta bänken som är monterad mellan de två väggarna. Myshörnan använder Nis och Josefine flitigt som både mat- och arbetsplats.
 
– Vi öppnar upp fönstrena och låter köket och sittplatsen bada i sol om sommaren. Det är helt klart vår favoritplats för en kaffe, säger han.

Skandinavisk Kök by Malene Marie Møller / Boligcious

Det fina bacon-trycket ovanför köksvasken har paret köpt på Finders Keepers.

Skandinavisk Badrum by Malene Marie Møller / Boligcious

Det är inte bara köket som är dekorerat med roliga prints. I det lilla, stilrena badrummet finns det också humoristiska inslag över själva toaletten.
 
– Humor ska blandas med allt, även i inredningen – annars gör det bara ens gäster nervösa om de känner att de har kommit till ett glashus. Humorn är på det sättet viktigt. Namnet KLAM (klibbig på svenska) har till exempel också gett några leenden, och det gör mig glad, säger Nis med en glimt i ögat.

Skandinavisk Hall by Malene Marie Møller / Boligcious

Innan paret flyttade in i lägenheten genomgick den en större renovering.
 
– Vi var över till lägenheten av en slump medan hantverkarna fortfarande var igång. Här såg vi den ofärdiga, råa väggen och gav snabbt en liten kommentar till muraren. Då vi senare flyttade in hade de lyckligtvis lyssnat och låtit väggen vara orörd, minns Nis om hallen.
 
Rummet fungerar nu som ett snyggt och dekorativt inslag i den Köpenhamnska lägenheten.

by Malene Marie Møller / Boligcious

Sammanfattat är lägenheten fylld med personlighet, närvaro och överraskningar. Inte bara i inredningen, men också mellan paret.

 
– Efter 10 års troget partnerskap kunde Josefine inte vänta längre. I februari förra året friade hon nere vid sjöarna, säger Nis och syftar på de närliggande sjöarna mitt i Köpenhamn.
 
Bröllopet hölls i augusti 2016, i en ekologisk trädgårdsodling mellan chili- och tomatplantor.
 
Text: Malene Marie Møller, Houzz.se
Foto: Sisse Langfeldt
 
För mer härlig inspiration

Så matchar du soffkuddarna med väggkonsten
Bannlys tråkiga ytor i vardagsrummet med vackra blickfång
De nya nordiska färgtrenderna: Så ska hemmet se ut 2017

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!