Home

Veckans hem: 64 kvadratsmarta meter i lekfull stil

Marcus och Carolin gick ner i antalet kvadratmeter men har aldrig bott smartare – och de fick en sommarstuga som mellanskillnad.

Skandinavisk Vardagsrum by Nooks
HUSESYN
Här bor: Marcus Lundin, sambon Carolin och sonen Kid, 2 år
Läge: Atlasområdet, Stockholm
Yta: 64 kvadratmeter
Byggår: 1918

by Nooks

 

När Marcus och Carolin klev in i den här lägenheten nära S:t Eriksplan var den väldigt sliten och hade stått orörd sedan 1964. Den fungerade som övernattningslägenhet för en kyrklig organisation, men fick inte mycket kärlek.

– Vi köpte den i december 2015 och körde sen en totalrenovering på två månader, berättar Marcus.

Lägenheten ligger en trappa upp, med en balkong mot gatan. När Marcus och Carolin hittade bostaden hade den två jämnstora rum och ett litet kök, så de valde att förminska sovrummet och göra vardagsrummet en öppen planlösning med köket.

Skandinavisk Kök by Nooks

– Planlösningen kom vi på själva, hur vi skulle ta in köket i vardagsrummet till exempel. Efter att ha valt grundläggande material, köksstommar och så vidare var det bara att ta in snickerifirman.

Marcus trodde det skulle vara svårt att flytta köket men det visade sig vara ganska lätt. Visserligen var parketten tvungen att rivas upp där rören skulle dras, och gas skulle installeras eftersom de inte gillar att laga mat på el, men Marcus tycker ändå inte att det ska vara något som hindrar ett möjligt köp, att köket ligger i ‘fel’ rum.

Köket är från Ikea och ommålat. Sparkskyddet längst ner flyttade de fram för att ge ett jämnare intryck.

– Jag vet inte varför de ibland sitter så långt in under skåpen, hur stora fötter har folk egentligen?

by Nooks

Att jaga nytt boende i den hektiskt snurrande karusellen som är Stockholms bostadsmarknad kan ta över ens liv, tycker Marcus.

– Det är ju svårt att fatta hur stora pengar det handlar om, och ganska krasst att tjäna mer pengar på att sälja en lägenhet än man gör på jobbet. Men det krävs att man har stenkoll. Och att man vet när man ska sluta, annars blir det ett evigt letande, man nöjer sig aldrig utan vill bara ha mer marmor! Och nu pratar ju media om en bostadsbubbla också…

Skandinavisk Vardagsrum by Nooks

När det gäller att inreda personligt tycker Marcus att det är lite samma sak som att hitta sin egen stil klädmässigt.

– Man lär ju känna sig själv, och sina egna beteenden, och då blir det lätt att hitta rätt bland möbler och funktioner.

Parketten är original, men slipades upp och mattades med en olja. Bertoia-stolen i metallnät var ett riktigt lustfyllt köp för Marcus, han hade verkligen suktat efter en sådan.

– Men den är otroligt obekväm! Däremot kan jag varmt rekommendera Eames gungstol för nyblivna föräldrar, vi har gungat bebis i den många sömnlösa nätter.

Sovrum by Nooks

Dubbeldörrarna in till sovrummet är ett nytt tillskott, fast de köptes gamla och renoverades. Marcus och Carolins smaker passar så väl ihop att det känns som om de utvecklats under en längre period än de 8 år de varit tillsammans. Kanske beror det på att de faktiskt känt varandra hela livet – de föddes på samma BB i Piteå en dag isär och gick i samma grundskola. Men de hittade varandra på riktigt på en gata i Stockholm, av en slump, och blev tillsammans.

by Nooks

by Nooks

Men det finns en del saker i hemmet det råder delade meningar om.

– Jag älskar den här kristallstenen från Sydafrika, men Carolin hatar den…

Skandinavisk Barnrum by Nooks
Skandinavisk Barnrum by Nooks
by Nooks

 

Hallen in till Kids rum är helt målat i grått, från lister till väggar och tak. Bakom dörren till höger finns en tvättmaskin.

– Det är jag stolt över, säger Marcus, att bo på 64 kvadrat och ha en tvättstuga hemma! Vår förra lägenhet var på 80 kvadrat men kändes inte så mycket större – det handlar inte om antalet kvadrat utan vad man gör med dem.

Militärskåpet sväljer hur mycket leksaker och prylar som helst, och hittades av en slump.

– Carolin såg tre snubbar baxa upp skåpet på ett släp för att köra och slänga det, så hon stegade över och sa ‘Jag tar det!’. Tills hon kom på att det väger 300 kilo och hon stod med det ensam vid en vägren… Det är lagom populärt när vi flyttar eftersom ALLA kompisar måste komma och hjälpa till att flytta det, säger Marcus.

by Nooks

Skandinavisk Badrum by Nooks

Badrummet gjordes större eftersom Carolin tyckte det kändes viktigt för Kid att få ett badkar, och utrymme togs från en garderob.

by Nooks

Bakom konsolbordet från Asplund fanns det förut en dörr in till det som nu är sovrummet. Jordgloben i glas med en lampa är ett second-hand fynd, och Marcus sätter extra värde på att det står “Göran 40 år” i den.

– Hoppas Göran gillade presenten, vem han än är, säger han.

Skandinavisk Hall by Nooks

Familjen har tänkt bo i lägenheten tills den känns för liten, men den ligger ändå ute hos den nya mäklartjänsten Nooks.

– Deras approach är ju att det inte är nån hets, kommer rätt anbud kan vi ju tänka på det, men vi behöver heller inte göra det till vårt största fokus i livet. Till sist är det ju bara en lägenhet det handlar om.
 

Av: Sara Norrman
Foto: Najda Endler

 
För mer härlig inspiration:

Stor skillnad med liten insats: Förnya hemmet utan att renovera i höst

Utnyttja gästrummet till max – så här ska du gå tillväga

8 smarta sätt att ge sovrummet ett lyft

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!