Home

Veckans hem: Compact living med hög mysfaktor

Ellinor och Jonas eklektiska Stockholmsetta maxades i utrymme när en gammal råvind byggdes om till sovloft.
Skandinavisk by Nooks
Bostadshuset från 1931 är ett gammalt herrgårdshus som byggdes under sommarbostädernas storhetstid på Stora Essingen. Här råder småstadskänsla med en blandning av småhus, pampiga villor och lägenheter.
 
Skandinavisk by Nooks  

HUSESYN

Här bor: Ellinor och Jonas, inköpsassistent inom modebranschen respektive resurspedagog på en skola.
Storlek: 45 kvadratmeter
Läge: Stora Essingen i Stockholm.
 
Ellinor och Jonas lägenhet högst upp i huset har studiokänsla med öppen vy från entrén. Loftet bjuder på vackra vinklar och en härlig takhöjd som får lägenheten att kännas betydligt större än tidigare.
 
–Loftet gjorde vi när Jonas flyttade in och vi behövde bo större. Nu funkar det att bo två här, det är det som är så konstigt. Men vi är bra på att bara ha det vi använder hemma. Garderoben och kylen är inte så stora men vi får plats med det nödvändigaste. Saker som dammsugare och golvmopp har vi i ett vindsförråd precis utanför ytterdörren. Det känns som att gå in i ett annat rum bara, säger Ellinor.
 
När Ellinor flyttade in var takbalkarna gömda. Men under ombyggnaden av råvinden valde man att låta dem vara synliga och mörkbetsade träet. Jonas pappa byggde också en stege i samma rustika stil.
 
– När vi öppnade upp fick vi isolera loftet och sätta upp gipsplattor och väv. Ja, allt har gjorts. Vi var tvungna att måla alla ytor efteråt också, på grund av renoveringen, och bättra på färgen på golvet. Det roliga var att vi hittade en säkert 50 år gammal ölflaska när vi bröt upp råvinden. Det är kul att folk lämnar grejer att hitta i framtiden.
 
Skandinavisk Kök by Nooks

– Vi hade en byggfirma som hjälpte oss med loftet. Jag hade flera som kom hem och lämnade offerter och bestämde mig för Dahlberg. Anledningen till att jag valde dem var faktiskt att kontaktpersonen Peter var så bra på att kommunicera. Han besvarade mail snabbt och svarade på vad jag ville veta.
 
Trots att det “bara” handlade om att öppna upp ett halvt tak stötte de på problem.
– Byggarbetarna trodde inte på en säng i utrymmet med 130 centimeter i takhöjd, men det räcker för att krypa upp och sova. Det var nära att vi gav efter, men så här i slutändan blev det ju hur bra som helst!
 
Köket från Ikea har fått nya handtag som Ellinor beställde från Barahandtag.
 
–Köket är faktiskt det enda från Ikea i hela lägenheten, och då har vi inte ens undvik Ikea-produkter med flit, säger Ellinor.
 
Mattan är från auktionssajten Bukowskis Market. Det är otroligt inspirerande med Bukowskis och nu när det ligger i tiden att ha ett personligt hem kan man hitta mycket fint där.
 
Skandinavisk by Nooks

När det gäller trappans placering fanns inte så många alternativ, enligt Ellinor: – Det var där den står, mitt i köket, eller framför garderoben. Så det var lite uteslutningsmetoden. Man kan ta loss och hänga upp stegen längs väggen när den inte används.
 
Makraméamplarna med kulor som hänger bakom stegen har Ellinor tillverkat under en kurs hos Josefine Halfwordson på Betonggruvan och Mimmi Staf, som driver möbelsnickeri.
 
Skandinavisk Vardagsrum by Nooks

Bakom tv:n syns Smegkylen intill en Ikeaklassiker.
– Just det, vi har något mer från Ikea också: stolen som heter Skopan. Den hittade Jonas på Blocket, vi har två likadana. Jag var inte så förtjust i dem först så det är verkligen våra stilar som har mötts. Men när de kom på plats älskade jag dem. Så är det när man kompromissar, det kan sluta med att man älskar det man från början motsatt sig. Vi köpte dem för 500 kronor ihop, men jag har hört att de kan gå för 1500 kronor styck så det var nog ett klipp, säger Ellinor.
 
Jonas surfbräda bakom Smeg-kylen bidrar till den eklektiska stilen och visar att han och Ellinor gärna skulle bo vid vattnet och leva strandliv, även om de trivs i sin centrala vindslägenhet.
 
Skandinavisk Arbetsrum by Nooks

En nisch mittemot köket rymmer ett litet hemmakontor framför lägenhetens enda väggfönster. Genom den transparenta stolen Ghost från Kartell syns hela sekretären i funkisstil som Ellinor och Jonas fyndade på Blocket.
 
Skandinavisk Allrum by Nooks
 
Sittpuffarna i soffdelen köptes på en Marocko-resa, och eftersom Jonas gillar vinylskivor får de bo i färgstarka ölbackar längs med väggen.
 
Skandinavisk by Nooks
 
Glasbänken som rymmer allt från blommor till brädspel är från Bukowskis, liksom den orientaliska mattan.

– Trähanden är inte från Hay, som du säkert trodde, utan från Kina – jag hittade den på en av mina jobbresor. Soffan är en gammal favorit som jag haft sedan jag flyttade hemifrån för 10 år sedan.
 
Skandinavisk Kök by Nooks
 

I samband med loftrenoveringen byggdes även köket om från L-format till rakt. Tidigare stod sängen mot väggen i köket som en sorts sovalkov.
 
Det gröna kaklet valdes i sista minuten. – Först hade vi valt vitt kakel och köpt hem det och allt. Men sen såg jag det här kaklet i ett reportage och det kändes helt rätt. Färgen på kaklet smälter in i de gröna detaljerna i mattan och kylskåpet som är mintgrönt.
 
Skandinavisk by Nooks
 

Gasspisen kommer från Smeg och en liten diskmaskin ersatte en äldre variant vid renoveringen.
 
Bakom spisen finns ett skåp med draglucka – ett spännande inslag som gästerna brukar fråga om.
– Eftersom vi har gasspis är det inte praktiskt att ha saker där bakom; de som bodde här tidigare byggde den bakom sin elspis. Men vi tänkte att det är ett förvaringsutrymme som är värt att behålla. Det slukar ju ändå grejer i det lilla köket som kryddor och olivolja.
 
Skandinavisk by Nooks
 

I herrgårdshuset finns vackra äldre detaljer bevarade, som detta handtag med lås till toaletten.
 
Skandinavisk Badrum by Nooks
 
Badrummet har en ovanlig vägg på gångjärn att dra för och dölja duschen med när den inte används. Handfatet är monterat på den rörliga väggen. Genom ett hål nås blandaren som ger vatten till både dusch och handfat.
 

Skandinavisk by Nooks
 
Skandinavisk by Nooks
 
– Det här är en bra lösning som fanns redan innan jag flyttade in. Jag har det mycket hellre så här än en “stockholmsdusch” där man får duscha sittandes på toastolen, säger Ellinor.
 
För att ge lägenheten ett mer enhetligt intryck bytte Ellinor ut en trähylla i badrummet till samma sorts marmor som arbetsbänken i köket.
 
Jonas pappa har täljt handtagen som ger säkert grepp när man klättrar upp på takloftet. Först köpte han ett stålhandtag, men paret tyckte det kändes som “ett hjälpmedel i ett badrum”, så han gjorde ett av trä och betsade det som resten av loftet.
 
Loftgolvet fortsätter i den rustika stilen, men är ljusare och liknar ett enkelt plankgolv.
 
Skandinavisk by Nooks
 

Eftersom loftet fick ett takfönster har ljusinsläppet förbättrats i hela lägenheten. “Vi har ganska stora takfönster och de är från Velux, precis som de andra som satt här tidigare.”
 
Skandinavisk by Nooks
 

Från loftet ser man innerstaden, Gröna Lund och delar av Söder. Man ser även Västerbron och flygplanen till Bromma som seglar förbi på himlen.
 
Det lilla sovrummet har fått nyproducerad lysknapp och eluttag i gammaldags stil. En ljusslinga markerar takets lutning och skapar extra mysfaktor.
 
Skandinavisk Sovrum by Nooks
 
Det går snabbt att vänja sig vid ett riktigt smart kompakt boende. Ellinor och Jonas blev erbjudna att köpa vindsförrådet intill och bygga ut, men kände inte att de behövde mer utrymme och tackade nej.
 
Skandinavisk by Nooks
 

När solen har gått ner tar ljusboxen från Bluebox över och lyser upp sovdelen. Rockmusikern Roky Erickson står bakom texten “The Wind and More”. En passande inredningsdetalj i den mysiga vindslägenheten där en LP-skiva ofta spelas och ett öppet takfönster lockar in vinden.
 
Text: Martina Strand, Houzz.se
Foto: Nooks
 
För mer härlig inspiration

9 enkla tips för att inreda med läder

Så inreder du ett öppet kök

10 anledningar att göra sig av med köksskåpen

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!