Home

Veckans hem: Skandinaviskt inredd trea i Burberrys gamla fabrik

I östra London hittar man Anna Jacobsens hemtrevliga lägenhet, fylld med lugna färgkombinationer och fantastiska vintagefynd.

by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
HUSESYN
Här bor: Anna Jacobsen, pojkvännen Tom och toypudeln Otto.
Yrke: Kreativ konsult som även driver egna hemsidan We are here now och Instagramkontot med samma namn.
Boyta: 58 kvadratmeter och balkong
Läge: Homerton, Hackney, östra London
Arkitekt: BuckleyGrayYeoman
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
– Jag har bott i Hackney i tretton år och älskar det. Det är en jätterolig blandning av folk som bor här och jag kan cykla överallt, en lyx i London! Och så finns här väldigt många gröna områden – speciellt nu när vi har hund känns det viktigt.
 
När Anna Jacobsen köpte sin Londonlägenhet 2012 hade hon aldrig satt sin fot i den nya bostaden. Den ligger i Burberrys gamla fabrik i Homerton, och arkitektfirman BuckleyGrayYeoman höll på att göra om byggnaden till 86 loftlägenheter – men renoveringen skulle inte vara färdig förrän 2014. Lägenheterna såldes off-plan, och Anna hade bara sett en visningslägenhet innan hon köpte sin. Men hon hade letat efter en lägenhet i ett och ett halvt år på Londons notoriskt tuffa bostadsmarknad, och började känna sig lite desperat.
 
Det var husets karaktär som fick henne att bestämma sig:
 
– När jag såg visningslägenheten kändes den litegrann som ett hotell – allt var vitt, det är inte riktigt min stil – men det som tilltalade mig var att det var så högt i taket och att det var mycket ljus. Det kändes som om arkitekterna ändå sparat lite karaktär.
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
Och just karaktär har hemmet i den gamla textilfabriken verkligen mängder av nu. De förut helvita väggarna har målats i vackra blåtonade färger från Farrow & Ball, och Anna betalade lite extra för att få trägolv i lägenheten, istället för heltäckningsmattorna som var standard.
 
– Vi är så vana vid trägolv som svenskar – jag har aldrig förstått mig på heltäckningsmattor och kommer nog aldrig att göra det, det känns ofräscht och det är så himla opraktiskt. Det blir inga heltäckningsmattor i detta livet!
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
Anna flyttade till London 1998, efter att hon gått ut gymnasiet, och pluggade fotografi i ett år. Sedan följde tre års studier i sociologi och kommunikation på universitetet Goldsmiths i London och en Masters i politisk sociologi på London School of Economics, innan hon lämnade London för ett år i Nairobi, där hon jobbade för FNs Food & Agriculture Organization, och ett år i Köpenhamn. Men hon saknade London.
 
– Det finns så bra jobbmöjligheter här; tre veckor efter att jag flyttat tillbaks fick jag jobb på Stylesight.
 
Hon jobbade på trendanalysföretaget i sju år, bland annat som Culture & Travel Editor.
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
Lägenheten är den första hon ägt själv, efter att ha hyrt i London i alla år. Besökare tycker ofta att det stilrena hemmet känns skandinaviskt, men Anna är inte helt säker på att hon håller med.
 
– När jag tänker på skandinavisk inredning, då tänker jag på mycket vitt, svart och grafiskt, och det är inte min stil. Men svensk stil har ju väldigt många andra uttryck, som Svenskt Tenn – och jag älskar Svenskt Tenn.
 
I det öppna kök- och vardagsrummet ser man ändå tydligt hur Annas bakgrund influerat hennes inredning. Många av de snygga vintagemöblerna i trä är köpta i Danmark, bland annat soffbordet.
 
– Det köpte jag på försäljningen av ett dödsbo. Jag blev kompis med männen som jobbade där – de var såna jättekaraktärer, stod där och kedjerökte. Jag köpte en hel del av mina möbler från dem. Just bordet var ett väldigt bra köp; jag fick det för 500 kronor.
 
Många av möblerna är också arvegods från Annas farmor och farfar som hade stått i förvaring i Malmö länge.
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW

by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW

by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
Vardagsrummet är Annas favoritrum, och här är hon nästan alltid när hon är hemma, med hunden Otto som ligger och snusar i soffan.
 
– För mig är sovrummet väldigt mycket en plats där jag sover. Gästrummet är också ett rum som jag inte är i så mycket, vi använder det mest för förvaring och när vi har gäster. Så detta är absolut det rum jag spenderar mest tid i – lagar mat, sitter och jobbar, ligger och läser.
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
Tavlan med flickan och fågeln föreställer Annas farmor.
 
– Vi stod varandra väldigt nära. Konstnärinnan i Köpenhamn som målade tavlan bara satte dit fågeln! Så när familjen kom för att hämta tavlan så satt där en fågel, helt random…. Jag tycker väldigt mycket om tavlan, och den är väldigt personlig för mig.
 
Som kreativ konsult för flera mindre företag jobbar Anna med att skapa en visuell identitet för dem. Hon arbetar som fotograf för företag som är så olika som blomsteraffärer och yogatränare, som inredningsstylist, och skriver på en bok om skandinavisk livsstil som kommer ut 2017.
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
Köket och badrummet i hennes hem har båda tunnelbanekakel, men i köket är det vitt istället för grått och matchar skåpen, som var standard i alla lägenheter i byggnaden. Det avskalade, nästan kliniska intrycket påminner besökaren om att lägenheten ligger i en gammal fabriksbyggnad.
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
En av de saker i lägenheten som Anna är mest nöjd med är väggfärgerna, trots att målarna som gjorde hallen och gästrummet båda sa att färgerna var för mörka och skulle göra rummen mindre – men det gjorde inte Anna något.
 
– Man ska jobba med de utrymmen man har. Så om man har ett litet rum som är ganska mörkt behöver man inte göra det till ett ljust rum; jag har mer byggt på känslan av att det är lite som en grotta, skrattar hon.
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
Ovanför sängen i sovrummet hänger en tavla av Annas mammas mormor, och även här inne har hon hållit sig till de avkopplande blåa toner som dominerar i lägenheten.
 
– Jag ville inte ha samma färg i alla rum. Det skulle vara olika karaktär i alla rummen, men när man såg dem tillsammans så skulle de ändå passa ihop. Det är inte så att ett rum är orange och ett är lila, utan de är i samma färgfamilj, så att säga.
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
En väldigt viktig del av inredningen är växterna, som frodas i varje rum och mjukar upp den industriella stilen.
 
– Växter ger rum liv, energi och personlighet. Det är kanske inte riktigt som att ha husdjur men man måste ändå ta hand om dem, de är levande varelser.
 
Lägenheten ligger dessutom nära blomstermarknaden Columbia Road, där man kan handla buketter och plantor billigt.
 
– Att ha en bukett blommor hemma gör en väldigt glad – speciellt när man jobbar hemifrån, för då kan man ha lite extra njutning av den!, säger Anna.
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
Badrumskaklet var en annan av de saker från originalritningarna som Anna ändrade på innan hon flyttade in.
 
– Från början var det samma kakel men i många olika färger, så jag bad dem att byta till grått. Jag tycker inte man ska vara rädd för att ha mörka färger även i små rum. Skåpet under handfatet har vi också byggt till. Man behöver plats för saker, som smink till exempel, i badrummet – jag tycker inte att allting behöver vara framme.
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
by Anna Jacobsen- WE ARE HERE NOW
 
Trots att Anna trivs jättebra i hemmet funderar hon på att eventuellt bo någon annanstans i framtiden.
 
– Det hade varit jättelyxigt att ha mer yta och ett rum till och ett badrum till… Vi har väldigt mycket folk som hälsar på oss, och då är det lite opraktiskt att bara ha ett badrum. Men så är det väl alltid, jag tror att om man hade haft fem sovrum så kanske man skulle vilja ha sex!
 
Och Anna och Tom har precis köpt en semesterstuga i Norfolk, så inredningslusten kommer hon garanterat att fortsätt få utlopp för.
 
Text: Cajsa Carlson, Houzz.se
Foto: Anna Jacobsen
 
För mer härlig inspiration
 
Maxad minimalism i badrummet – med en twist
7 viktigaste sakerna att tänka på innan du köper kamin
Gör det själv: En abstrakt lampa av hönsnät

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!