instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
home

Veckans hem: Smarta lösningar och livfull inredning i takvåningen i Köpenhamn

Av:

Trine, Jakob och deras två döttrar har gjort det absolut mesta av sin lägenhet på 100 kvm med utsikt över Köpenhamns takåsar.

 

När man stiger in i Trine Lundagers hem är det inte bara det imponerande ljusinfallet man överväldigas av, efter en lång trappvandring upp till femte våningen. Lägenhetens många olika nivåer av loft samt en upphöjd altan väcker utan tvivel fler aha- och wow-reaktioner än de flesta andra hem.

– Många blir också överraskade över hur liten lägenheten egentligen är, för den verkar större och luftigare än de 100 kvadratmeter som den faktiskt består av. Vi har utnyttjat varenda hörn, säger den 40-åriga journalisten och författaren, som även ligger bakom webshoppen Don’t Tell. Jag kan själv fortfarande bli överraskad över att jag kan sitta uppe i sovrummet och titta ner i vardagsrummet genom vårt lilla fönster.”

 



 

HUSESYN

Här bor: Trine Lundager och hennes man Jakob med deras två döttrar, Svea på 10 år och Vilde på 6 år.

Gör: Trine är frilansjournalist, författare och dessutom grundare och medarbetare av webshoppen Don’t Tell, som säljer kläder till kvinnor.

Läge: På 5:e våningen i en gammal fastighet i Frederiksberg med utsikt över taken i Köpenhamn.

Storlek: 103 kvadratmeter plus loft och altaner.

Annons

Paret flyttade in 2004 och har sedan dess gjort “rätt mycket” med lägenheten, berättar Trine. Bland annat har de byggt en altan vid vardagsrummet mitt i lägenheten, där det tidigare var stora fönster.

 

– De andra lägenheterna nedanför har stora burspråk på samma ställe, så vi var tvungna att ha olika nivåer om vi ville bygga en altan ovanpå, säger hon.

 

Lösningen blev en snygg och karaktäristisk avsats som leder ut till altanen och, tack vare glasdörrarna som kan skjutas helt åt sidan, fungerar det också som en smart förlängning av altanen, speciellt när man har gäster.

Stilen i hemmet beskriver Trine som “relativt färgstark och med en viss portion humor – men utan att det blir galet”. Framför allt är inredningen personlig.

 

– Allt vi har är saker som vi plötsligt blev förälskade i, som vi var osäkra på om de passade in, men så har vi fått det att blandas bra ändå, säger Trine. De lyckas bland annat genom att ha återkommande färger som ljus och mörk mintgrön.

– Och så är jag galen i teakträ. Min mormor och morfars hem var fyllt med teakmöbler, så det är en viss nostalgi över det. Jag älskar den mjukhet och rundhet som många möbler i denna träsort har. Jag får alltid lust att ta på teak och jag har faktiskt specifikt letat efter möbler som liknar de som mina morföräldrar hade, säger Trine.

 

Arne Jacobsens Sjuan-stolar som står runt matbordet köpte hennes föräldrar för 50 kronor styck när Esbjerg Rådhus skulle byta inredning i början på 90-talet.

– Vi fick dem omklädda till svart skinn, och trots att Sjuan-stolen blivit en sån vardaglig stol att den nästan är omodern, så är jag mycket glad för våra – man sitter bra i dem, och så är de snygga och enkla.

Inspiration till inredningen kan komma från ställen som inte nödvändigtvis har något med heminredning att göra, berättar Trine.

 

– Jag har ett öga för estetiskt vackra saker och dras till skönhet. Inte nödvändigtvis felfri skönhet – bara objektet har charm, personlighet och gärna mycket historia.

 

Isbjörnen från Royal Copenhagen har Trine fått av sin farbror som hittade den under en massa skräp vid en container. “Jag har alltid älskat det vilda, så han gav den till mig. Min farbror är tyvärr död nu, och därför betyder den extra mycket för mig,” säger hon.



 

Det är viktigt att sakerna i hemmet har en historia, som till exempel Ole Wanchers Senator-stol på bilden här. Trines man Jakob la ner mycket tid för att hitta den, tills han till slut hade turen med sig på Blocket.

 

– Det var en yngre kvinna som vi köpte den av och hon var nästan gråtfärdig över att behöva sälja den då den alltid hade stått i hennes hem, men hon hade inte plats till den längre. Jag tycker verkligen den är vacker med dess former och läckra trä. Och så tycker jag om att den har varit betydelsefull för någon annan.

Mitt bland arvegods, loppisfynd, designerprylar och fotokonst dyker helt unika prydnadsfigurer upp. Figurerna har Trine själv designat, format och färgat de senaste tio åren då hon låtit kreativiteten flöda på en kvällskurs i keramik.

 

– I början var det mest för att göra något socialt med min mammagrupp, men det blev rätt snabbt något jag inte kunde vara utan. Varje vecka är det 3-4 timmar mindfulness med händerna i lera och 100 procent fokus på det man sitter och skapar. Jag märker att det ger mig ny energi.

 

Hon skapar bland annat figurer som hon kallar “mina män” och som alla är olika. De tar form medan hon arbetar med dem. På hyllan i vardagsrummet bidrar de med så mycket personlighet att gästerna ofta fastnar vid dem.

För ett par år sedan kom hon även på idén att skapa halva kulor som kunde hänga mellan illustrationer, teckningar och fotografier på väggen ovanför soffan, där det saknades något som bröt av det “platta” uttrycket. Kulorna ser nästan ut som om de kommer ut ur väggen.

 

– Jag är alltid igång med något kreativt på ett eller annat sätt, och för cirka 2-3 år sedan började jag att göra armband till mig själv. Mina väninnor ville också ha några och så där startade mitt lilla smyckesmärke Luna Blau som idag består av armband, ringar, halsband och örhängen. Jag skapar allting själv och har fullt upp – kvinnor tycker om smycken, skrattar hon.

Vardagsrummet har ett fantastiskt ljusinsläpp med en altan på varje sida av rummet.

– Den mindre altanen gjorde vi när det lades nytt tak på byggnaden för ett par år sedan. De två altanerna innebär att det alltid finns möjlighet till sol. På den stora altanen har vi sol från morgon till tidig förmiddag och på den lilla altanen från tidig eftermiddag till solen går ner. Det är rätt fantastiskt, säger Trine.

 

Det enda paret ångrar är att den lilla altanen inte går hela vägen längs köket, men den idén fick de för sent. Köket med luckor i svart högglans är en uppgraderad Ikea-utgåva som Trine och Jakob satte upp när de flyttade in för 12 år sedan. ”

– Så det är dags för en ersättare. Det blir nästa projekt!, ler hon.

 

Frågar man Trine vilka saker som definierar hemmet på gott och ont, blir snedtaket nämnt först. “Snedtaket betyder att vi blir tvungna att vara kreativa och hela tiden tänka oss för med inredningen, inte minst för att hitta utrymme för de saker vi vill slippa se. Det är något av en utmaning då det inte finns särskilt många raka väggar att sätta upp hyllor på.”

Utmaningen med de begränsade förvaringsutrymmen har Trine funnit en både rumslig, dekorativ och närmast genial lösning på.

– I de gamla koffertarna förvarar vi allt som vi inte använder dagligen – julpynt, gamla kläder och leksaker som vi gärna vill gömma. Det handlar om att stapla dem strategiskt, så det man ska använda nästa gång ligger överst.

 

Det har varit svårt att hitta de vackraste koffertarna, som gärna skulle haft några resor i bagaget. De flesta är köpta på Blocket, medan andra hittades i en vintagebutik på Frederiksberg. Koffertarna har faktiskt blivit lite av en fetisch för Trine.

– Och det har väldigt mycket med historien att göra, för jag föreställer mig att de har varit på otroligt många resor. Särskilt några av dem är verkligen väl använda, men fortfarande i gott skick.

På kontoret, som också fungerar som garderob, hänger bland annat en kreativ klädstång som Trine själv har gjort av en gren från sina föräldrars trädgård samt ett par remmar i läder.

– Jag tycker verkligen om de naturliga materialen, och klädstången tillför något personligt till rummet. Dessutom ger det ro att hänga sina kläder i ordning efter färg om man har ett öppen garderob – detsamma gäller för övrigt böcker i bokhyllan. Samtidigt ger det överblick, tipsar hon.

Från kontoret leder en stege upp till föräldrarnas sovrum som är inrett på en av hemmets två loft – ett rum som familjen kanske inte utnyttjar till fullo, men som de också lärt sig att älska.

– Loften är framförallt en extra plats – plats till förvaring, plats till gäster, plats till oss. Och det är viktigt när man bor med snedtak och insisterar på att bo kvar i en lägenhet som på pappret är kanske lite för liten för en familj på fyra.

Tack vare ljusinfallet från de tre Velux-fönsterna känns sovrummet större än de kvadratmetrarna det egentligen är.

– Loften ger en illusion av massor av plats eftersom det kan få plats med en stor säng, som ju annars hade tagit upp jättemycket golvyta i de andra rummen. Och så gör ett extra etage att det känns som om det finns ytterligare en ‘våning’ i lägenheten.

 

Det kan se ut som om det lilla blyinfattade fönstret i väggen mellan sovrummet och vardagsrummet alltid har varit där, men så är det inte alls. Det är nämligen nyinköpt från Blocket.

– Generellt kan jag inte få för mycket ljus och fönster, och jag tittar ständigt omkring i lägenheten för att hitta nya ställen för att få in mer ljusinfall, säger Trine.

 

Förutom att ge mer ljus samt vara en snygg detalj i både sovrum och vardagsrum så har fönstret även en tredje funktion.

– Det är ett sätt att komma lite närmre våra flickor som sover på andra sidan i lägenheten. När fönstret är öppet kan vi höra dem bättre, säger Trine och lägger till att det också är väldigt skönt att det går att stänga när man vill ha lugn och ro.

Från början var hemmets två barnrum ett stort rum.

– Det delade flickorna i mer än fem år och de sista två åren sov de i samma säng. De älskade det och därför var det naturligt att de fick ett starkt band, fast att de sedan fick varsitt sovrum, berättar Trine om döttrarna Svea på tio år och Vilde på sex år.

 

Med nio små fönster och hjälp från en byggnadssnickare byggde man ett stort fönster som, förutom att det låter ljuset flöda från rum till rum, även ger flickorna möjlighet att kika in till varandra för att känna trygghet av att den andra ligger precis bredvid. “När de önskar att få gardiner uppsatta sätter vi upp det – men det har ingen av dem nämnt något om än.”

Det tog sin tid att hitta en bra förvaringslösning som passade in under våningssängen. Men genom att såga av sockeln och ta bort översta lådan på en Ikea-byrå lyckades de precis med att få plats med den.

– Svea har valt det minsta och bakersta rummet med snedtak. Jag tänker att det omedvetet kanske var för att få lite avskildhet, eftersom hon måste gå igenom Vildes sovrum för att komma till sitt och inte omvänt, säger Trine.

 

Den blommiga, duvblå tapeten, designad av Helene Blanche för Flügger, är uppsatt på både väggar och bord och ger därför intryck av helhet och harmoni i rummet.

Badrummet är relativt stort och rymmer både tvättmaskin och torktumlare – och man får även plats med duschutrymme och tvättställ.

Från lägenhetens största altan har man utsikt över i stort sett alla Köpenhamns takåsar. Det är en av anledningarna som gör att både Trine och Jakob har svårt att se sig själva bo någon annanstans än i lägenheten här.

 

– Det är ju ett hem som kännetecknas av att vi insisterar på att bo här, fast att vi kanske egentligen har vuxit ur den och hade behövt mer plats. Vi har flera gånger tänkt, speciellt när barnen var små, att det är lite av en kamp att ta sig upp till 5e våningen varje gång man kommer hem efter att ha storhandlat, eller som förr när man hade en bebis i vagn. Men det har vi överlevt och är fast beslutna på att vi alltid ska bo här oavsett hur gamla vi blir. Så har jag i stort sett känt sedan jag satte min fot här för första gången, säger Trine.



 

TRINES TRE GODA RÅD FÖR ATT BO I EN TAKVÅNING:

Tänk otraditionellt. Väldigt många förvaringslösningar som fungerar i lägenheter med raka väggar – till exempel höga skåp och hyllor – fungerar inte när snedtaket börjar en meter ovanför golvet. Stapla istället gamla koffertar under snedtaket eller hitta en låg byrå eller skänk, de är ofta väldigt djupa och kan rymma mer än vad man tror.

Loft är en av de stora fördelarna med att bo i en takvåning – utnyttja takhöjden med loft och spara golvyta, den extra platsen är guld värd.

Har du en vägg där det är snedtak hela vägen, så utnyttja den och låt dina bilder och annan dekoration klättra längs de lutande väggarna.

 

Av: Kasper Iversen, Houzz.se

Foto: Camilla Stephan

 

För mer härlig inspiration:

8 tips för att bannlysa döda ytor i ditt hem

Gör det själv: Bästa sätten att skapa din egen blomsterkonst

Förvaring: Så får du barnen att hänga upp och plocka undan i hallen

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår