Home

Veckans hem: Succérenoveringen som givit hotellkänsla i lägenheten på Norrmalm

Vindsvåningen i Stockholm blev en lyckad kombination mellan sober hotellstil och personlig konst.

När Christian från Halmstad bestämde sig för att göra om lägenheten på Norrmalm var det tredje gången gillt för renoveringsexperten, som har gjort karriär på Stockholms tuffa bostadsmarknad genom att totalrenovera två tidigare lägenheter. Men detta guldkorn visade sig bli ett hem för honom själv.
 
– Det är rekord nu, jag har bott här i två år. Jag började i princip från noll och rev bort allting så att det bara var betongmarken kvar. Det är lite meck, och det händer alltid något oförutsett som man måste hantera. Plus att man kan få bo i en kappsäck under tiden, säger Christian.
 
– Jag kunde ingenting själv, utan har lärt mig efter hand. De första gångerna gör man många fel. Det vanligaste är kanske att inte planera in beställningar som passar byggprocessen – då står projektet och stampar, vilket leder till onödiga kompromisser. Nu blev det ingen jättekompromiss denna gången, eftersom jag hade lärt mig det.
 
Skandinavisk Vardagsrum by Nooks
 
HUSESYN
Här bor: Christian Albinsson. Grundare, säljare och projektledare på kommunikationsbyrån Oh My!
Läge: Norrmalm i Stockholm
Storlek: 79 kvadratmeter
 
– Det här är mitt tredje projekt i Stockholm och mitt bästa tips är att anlita en kunnig person som ritar, och en riktigt bra byggfirma. Med inredningsarkitekter från Covet och Brame Bygg har jag klarat det bra, särskilt i den här lägenheten. Jag har haft samma team vid alla renoveringar så vi har lärt känna varandra och de vet vad jag vill ha.
 
Den här gången ville Christian ha ett hotelltema med en avskalad, stilren och tidlös anda.
 
– Lite ‘lyxigt,’ men jag vill inte missbruka det ordet. Det är en klyscha. Precis som en 35-årig singelkille från landet som jobbar inom mediasvängen. Jag är ju en kliché hela jag!, utbrister Christian och skrattar.
 
Skandinavisk Allrum by Nooks
 
Takbjälkarna i lägenheten är slipade och betsade i en mörkbrun kulör som hamnar i fokus mot de vita väggarna. Taket är höjt och har fått nya fönster. Christian gjorde samma sak med den första lägenheten han renoverade.
 
– Det var det som gjorde det möjligt för mig att göra den här bostadskarriären – jag hittade en lägenhet på Sveavägen med två meter i takhöjd som gick att höja. Det är min lilla erfarenhet att de hade andra ideal på 90-talet – vindslägenheterna som byggdes då har tak som går att höja mycket. Eftersom mäklaren inte hade tagit med det i beräkningen gjorde jag en vinst efter renoveringen.
 
Skandinavisk Vardagsrum by NooksSkandinavisk Kök by Nooks
 
Lägenheten har flera runda fönster med milsvid utsikt.
 
– Enligt vad jag har hört byggdes den här våningen som skrivarlya för Pär Wästberg, som sitter i Svenska Akademien. Så han har suttit här och skrivit böcker för längesen.
 
Skandinavisk  by Nooks
 
Köket är från Ikea, men platsbyggt med nya luckor. Christian tycker inte att det finns någon anledning att köpa svindyra kök, utan säger att det går lika bra att bara fokusera på ytan. Funktionen är Ikea bra på.
 
Skandinavisk Kök by Nooks

Skandinavisk Trädäck by Nooks

 
Terrassen har härlig utsikt över Norrmalms takåsar. Men alla detaljer i projektet har inte fungerat perfekt, erkänner Christian:
 
– Ibland gör man missar. Jag ville ha ett stort och högt bord, så att man kunde sitta och vara social. Men det jag valde klarade tydligen inte väder och vind. Det gick sönder. Jag vet inte vad jag ska välja nu, men funderar på att sätta upp en stor hängmatta eftersom det är sol på terrassen under dagen.
 
Skandinavisk Vardagsrum by Nooks
 
Den öppna spisen fanns i lägenheten sedan tidigare, och har bara fräschats upp med ny färg.
 
by Nooks
 
Sovrummet i lägenheten delas av med en trendig glasvägg. Den specialbeställdes via byggfirman och sitter som en smäck i det lite sneda utrymmet.
 
– Glasväggen byggde vi istället för en vanlig vägg för att få in mer ljus. Den är platsbyggd och blev hur bra som helst. Det är ett exempel på varför det är bäst att använda proffs, det får man igen i slutresultatet.
 
by Nooks
 
Köket och en liten toalett fick ge plats för ett större badrum med bubbelpool.
 
– Köket kändes inte bra, det var lågt i tak och jag kunde inte ens gå rakt där. Toaletten var jätteliten och mörk, så jag slog ut en vägg och byggde en annan. Det första jag såg på visningen var att man kunde bygga en bubbelkopp vid det runda fönstret! Det är inte varje vecka jag badar, men när jag spelade handboll och kom hem från träningen en vinterdag var det rätt skönt att lyssna på sportradion på högtalare här inne och öppna fönstret på glänt. Det blev lite som en ångbastu då.
 
by Nooks
 
– Vi var osäkra på om bubbelpoolen ens skulle få plats i utrymmet. Det var tufft att få upp den ända dit, och att få in den på den lilla ytan. Det var på håret, men det funkade.
 
Skandinavisk  by Nooks

Skandinavisk Toalett by Nooks
 
Slimmade möbler får badrummet att kännas större. Guldfärgade detaljer matchar skålarna i mässing intill bubbelpoolen.
 
– Kaklet i hexagonmönstret fick jag inspiration till från ett hotellbadrum som jag fotade. Överhuvudtaget tänkte jag ju hotellrum när jag gjorde lägenheten. Det är kanske inte det bästa för barnfamiljer, men för mig är det perfekt.
 
Skandinavisk  by Nooks
 
Det anrika huset är från 1900-talet. Utöver Pär Wästberg har det även huserat ambassadörer genom åren, bland andra några från Ryssland. Christian är fascinerad av Stockholms prestation när det gäller att bevara stadens äldre byggnader, istället för att, som i många andra städer, meja ner och bygga nytt.
 
– Nackdelen är att saker går sönder titt som tätt i själva huset, men jag tycker att fördelarna väger tyngre än nackdelarna, särskilt med en hållbart renoverad lägenhet. Det är intressant att alla i Halmstad vill bo i de nybyggda husen, medan många i Stockholm vill bo i gamla lägenheter. Undrar vad det beror på?
 
Text: Martina Strand, Houzz.se
Foto: Nadja Endler
 
För mer härlig inspiration
 
8 barnsligt stilfulla väggar att inspireras av
Så förändrar du känslan i ett rum med kuddar
Förändra barnrummet för under 1000 kronor

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!