Home

Vitt och skandinaviskt stilrent är nyckelorden i denna husdröm

En stilren nordisk inredning men med inslag av humor hittas i Charlotte Daugaards drömhus.

Som mamma, flitig instagrammare och med ett brinnande intresse för heminredning var det helt självklart för Charlotte Daugaard att bo i ett harmoniskt, nordiskt och funktionellt hus med högt i tak. Efter att ha bott i ett hyrt litet radhus valde hon att, tillsammans med sin man, bygga deras drömhus utanför Århus. Hemmet stod klart i början av 2015, och där bor paret nu med sina två barn.

– Det var en självklar utveckling att skapa ett eget ställe och på det sättet investera i vår gemensamma framtid, berättar Charlotte.

Skandinavisk Vardagsrum by Mia Mortensen Photography

Även om alla stora och små beslut i byggprocessen ibland var jobbiga, har familjen tillsammans satt sin personliga prägel med stilsäkra materialval och nordiska linjer. Inget har överlåtits åt slumpen i det 140 kvadratmeter stora nybygget.

Skandinavisk by Mia Mortensen Photography

HUSESYN
Här bor: 31-årige Charlotte Daugaard med sin man på 35, en son på 4 år och en dotter, 1,5 år.
Arbetar med: Charlotte ligger bakom instagramprofilen@charlotte_daugaard, där hon delar med sig av sina hemtips och små vardagshistorier. Till vardags arbetar hon med marketing och kommunikation.
Läge: Huset ligger strax utanför Århus i Danmark, med närhet till skog och vatten.
Storlek: 140 kvadratmeter med ett stort kök/allrum och vardagsrum, två barnrum, ett sovrum och två badrum.
 
Det stod högst på parets önskelista att skapa ett helt unikt kombinerat kök och allrum.

– Det är husets hjärta och här är vi jämt. Takhöjden gör att man får en mycket oväntad rumsupplevelse. Vi slås av det själva när vi kommer in i vardagsrummet, och gäster på besök för första gången stannar alltid upp och beundrar rummet och det fantastiska ljuset, berättar Charlotte.

– Det är alltid vackert och ljust här – även en gråmulen dag, tillägger hon.

Skandinavisk Vardagsrum by Mia Mortensen Photography

Det är huvudsakligen Charlotte som står för inredningen i huset, och hon har länge haft lite svårt för soffhörnan.

– Jag tycker att soffan är väldigt mörk. Men vardagsrummet har fått en helt annan karaktär och form sedan vi köpte den stora mattan under bordet. Den får ihop rummet och skapar trivsel.

by Mia Mortensen Photography

Just små detaljer har Charlotte ett särskilt förhållande till – eller i vilket fall gröna växter.

– Jag har älskat växter sen jag var liten. Ibland hade jag så många, att mina vänner tyckte det var lite konstigt, skrattar Charlotte.
 
Och det är inte bara gröna plantor som har stor betydelse.

– Den glimmande stenen i glaskupolen är från mitt barndomshem. Jag har fått den av min mor, och jag har alltid tyckt att den är helt magisk, säger Charlotte.

by Mia Mortensen Photography

Skandinavisk Matplats by Mia Mortensen Photography

De små detaljerna signalerar en stor portion personlighet i det trevliga huset.

– Jag älskar att blanda olika material – det skapar liv precis som plantor gör. Det ska inte vara för puttenuttigt men det ska finnas harmoni. Därför kan jag lägga ner flera dagar på att hitta rätt stilleben. Det är den ultimata formen av avslappning. Det gör inget om jag inte får 100% utdelning genast, för jag vet att idéerna kommer – också på de mest märkliga tidpunkter.

by Mia Mortensen Photography

– Min syster är riktigt duktig på att virka, så flera av hennes presenter till vår dotter hänger framme – bland annat den söta apan, säger Charlotte, som också har hittat plats på de små hyllorna för ett skrin från sin mans barndom och en lådspegel, en gåva från en av Charlottes väninnor. Så alla små ting har betydelse – också för föräldrarna.

Skandinavisk Babyrum by Mia Mortensen Photography

Flickrummet har varit speciellt att inreda för Charlotte, för hon tycker att flicksaker är något av det finaste som finns. Faktiskt så vackert, att det mesta kan stå öppet och visas upp.

by Mia Mortensen Photography

De små barnskorna i flickrummet är också både ett dekorativt och nostalgiskt inslag.

– Skorna är dotterns första tillsammans med mina egna första från det jag var barn.

by Mia Mortensen Photography

by Mia Mortensen Photography

Pojkrummet däremot, var inte lika självklart att inreda.

– Här ska det finnas plats för mängder av plastbilar och vilda lekar – och så ska det vara praktiskt. De randiga förvaringspåsarna för leksaker är vår räddning. De är fina, och sonen kan lätt hjälpa till med städningen.

Skandinavisk Sovrum by Mia Mortensen Photography

Förvaringslösningarna är i fokus i föräldrarnas sovrum också.

– Jag behöver stora skåp för att gömma saker, jag kan inte leva med klädstänger och öppna garderober, berättar hon om sovrummet, där det förutom , också finns ljusa väggar.

– Väggfärger skapar inte den harmoni jag söker, säger Charlotte som i första hand dras till jordnära och dova kulörer – tillsammans med olika material som trä, marmor och mässing.

by Mia Mortensen Photography

Samma intuitiva känsla har Charlotte använt när man bestämde husets enda ingång.

– Med en enda ytterdörr betyder det att vi har en stor groventré, vilket är riktigt praktiskt med två små barn. Det kräver dock att vi alltid håller det städat, eftersom gäster kommer den här vägen. Men det tycker jag vi har hittat bra lösningar på med skolådor och krokar, berättar Charlotte.

by Mia Mortensen Photography
 
Av: Sanne Kragelund, Houzz.se
Foto: Mia Mortensen

 
För mer härlig inspiration:
12 geniala sätt att använda svarta-tavlan färg på
10 storslagna idéer för små badrum
Förändra barnrummet för under 1000 kronor

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!