Mamma

10 roliga aktiviteter och lekar till barnkalaset

Inget sätter fart på ett kalas som en rolig lek! Vi listar tio aktiviteter och lekar för barn i alla åldrar.

Foto: Shutterstock

Vilka lekar man väljer till ett kalas beror på deltagarnas åldrar, om kalaset äger rum ute eller inne, och hur mycket plats barnen har att röra sig på. Vi har samlat tio aktiviteter för olika åldrar och förutsättningar, alla med en sak gemensamt: de kommer garanterat gå hem hos gästerna!

1. Hela havet stormar 

En klassisk lek som passar fint på barnkalas och kan lekas av både barn och vuxna – allt du behöver är stolar (en mindre än antalet deltagare) och musik.

Ställ fram stolarna i två rader med ryggarna mot varandra, samt en på vardera kortsida. Deltagarna går runt stolarna medan musiken spelar. När musiken pausas måste alla sätta sig ned på närmaste stol. Den som blir utan sittplats är ute ur leken.

Detta upprepas tills det bara är två deltagare kvar som går runt en och samma stol. Den som sätter sig på den sista stolen när musiken slutar vinner leken och får ett pris.

2. Fiskedamm

Häng upp ett tygskynke i en dörröppning (eller någon annanstans som passar) för att skapa fiskedammen. Knyt fast ett snöre i ena änden på en lång pinne och fäst en klädnypa längst ner på snöret – detta är själva fiskespöet.

Barnen turas om att fiska en varsin gottepåse med hjälp av spöet. Ett tips är att inkludera “fulfiske” (detta kan vara alltifrån en gammal PET-flaska till en sko) som barnen får slänga tillbaka för att sedan försöka på nytt.

3. Förstenade

En lek som ofta lockar till skratt bland deltagarna! Sätt på musik som barnen får dansa och hoppa runt till. När du stänger av musiken måste deltagarna stå helt “förstenade”. Den som rör sig är ute ur leken. Fortsätt tills ni har en vinnare.

4. Musikaliska djur

Detta är en bra lek för yngre barn!

Precis som i “Förstenade” sätter du på musik som barnen får dansa runt till. När musiken upphör ropar du namnet på ett djur som barnen får låtsas vara. Om du vill kan du ge pris till det barn som är bäst på att härma djuret, men se då till att alla barn får ett pris innan leken är över!

5. Packade sillar 

Man skulle kunna säga att denna lek är som kurragömma, fast tvärtom (tips: om kalas-deltagarna är lite större barn är detta roligt att leka i mörker!).

En deltagare springer iväg och gömmer sig medan de andra räknar till tjugo. Därefter är det dags att börja leta. När man hittar den som gömt sig sätter man sig tyst bredvid den och väntar. Den sista att upptäcka “de packade sillarna” förlorar.

6. Piñata

Ett roligt sätt att bjuda deltagarna på godis!

Gör eller köp en piñata, det vill säga en färgglad figur i papp eller papier-maché som innehåller godsaker. Häng piñatan i en passande höjd och låt deltagarna turas om att försöka slå sönder den så att godiset kommer ut.

Traditionellt sett ska den som försöker slå piñatan ha på sig ögonbindel och försiktigt snurras runt innan den slår. Detta kan dock leda till problem om man exempelvis befinner sig inomhus – då är det bättre att deltagarna får slå ett slag var i tur och ordning tills piñatan ger efter.

7. Limbo

Denna lek ger viga deltagare en chans att glänsa.

Två vuxna håller en kvast eller liknande i maghöjd mellan sig. Barnen turas om att gå under pinnen utan att vidröra den, genom att böja på knäna och luta sig bakåt. Om man rör vid pinnen, trillar, eller rör vid marken med händerna åker man ut. För varje omgång sänker de vuxna pinnen något, tills en vinnare kan utses.

8. Ägg-race

Denna lek passar bäst utomhus.

Ge varje deltagare en matsked och ett ägg (använd hårdkokta ägg så blir det mindre kladdigt). Deltagarna sticker skaftet i munnen och lägger äggen på skeden. Därefter måste de ta sig igenom en utstakad bana så snabbt som möjligt utan att tappa ägget – snabbast vinner!

Tips: om deltagarna är yngre barn kan de hålla skeden i handen istället för munnen.

9. Hoppa säck

Denna kapplöpningslek får garanterat upp pulsen hos deltagarna!

Markera en start- och mållinje och ge varje barn en varsin säck som de får ställa sig i. Nu gäller det att hoppa fram till målet så snabbt som möjligt!

Ni kan också göra leken till en stafett där nästa gruppmedlem får byta över till säcken efter att den första medlemmen klarat rundan. Det lag där samtliga medlemmar först hoppat färdigt vinner.

10. Het potatis

En perfekt inomhuslek!

Deltagarna sitter i en ring och skickar runt ett föremål – till exempel en potatis – medan musik spelar. När musiken upphör åker den som håller i föremålet ut.

Tips: Höj stämningen genom att ge barnen ett litet pris när de åker ut!

Källor: Barnkalasguiden, Kalaskungen, Childhood 101, Lekar för alla

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!