Mamma

Alexia om dottern Corinnes leukemi: “Jag är imponerad över den styrka vi människor besitter”

För snart ett år sedan fick entreprenören Alexia Kafkaletos ett besked som vände upp och ner på livet. Hennes dotter Corinne, som då var två och ett halvt år, blev diagnostiserad med leukemi. I sin blogg hoppas hon nu kunna ge förståelse om sjukdomen och inspirera familjer i liknande situationer. Läs den öppenhjärtiga intervjun med Alexia nedan!

alexia-intervjuFoto: Instagram/@alexiiak

Skönhet, mode och familjeliv är en del av innehållet på Alexias blogg. Men i det stora hela får läsarna följa med på så mycket mer än så – nämligen en livsresa med allt vad det innebär. Snygga outfitbilder kantas av en berg- och dalbana av känslor och Corinnes behandlingsdagar på sjukhuset.

Något Alexia aldrig kommer att glömma är när hon såg knölen för första gången – känslan av en kniv som träffade henne rakt i hjärtat. Magkänslan sa att det där inte bara var en svullen halsmandel, som läkaren sa. Han hade sett “mycket värre” under sitt arbetsliv och sa att antibiotika skulle få det att bli bra.

– När vi åkte från akuten kändes det lugnande och tröstande, men inte rätt. Det kändes så fel. Jag ville nog gå någon annanstans och kolla upp henne, men jag var livrädd för vad de skulle hitta. Så jag ignorerade det och hoppades på att läkaren hade rätt. Men så fel han hade.

Berätta lite om dig och din livssituation just nu.
– 11 november för ett år sen fick min dotter, då två och ett halvt år, diagnosen leukemi. Vårt liv har såklart förändrats på många sätt, dels för att vi är hemma med Corinne, dels för att man lär sig att leva med sjukdomen som nu är en del av vårt liv. Behandlingar och mediciner är vår vardag. Men vi har från samma dag som Corinne blev sjuk levt ett väldigt positivt och kärleksfullt liv. Jag jobbar på med min blogg och driver ett märke, Chaleur, som säljer fuskpälsjackor. För mig har det varit fantastiskt att kunna jobba på med mina företag samtidigt som vi pendlat mellan sjukhus och hem, event och lekparken. Det är skönt om livet kan fortsätta ganska likt det man hade innan så att sjukdomen inte tar all fokus.

Har du som person förändrats sedan beskedet om Corinnes diagnos kom? Isåfall på vilket sätt?
– Väldigt mycket. Jag har för det första lärt mig väldigt mycket om mig själv. Jag hade ingen aning om hur jag skulle reagera i en krissituation, eftersom jag aldrig tidigare gått igenom någonting liknande. Men jag är imponerad över den styrka vi människor besitter. Vi har från dag ett varit positiva och omgett oss av människor som ger oss mycket energi och styrka.

alexiia-k-instagramFoto: Instagram/@alexiiak

Hur ser en typisk dag ut i ditt liv?
– Vi har det väldigt trevligt om dagarna. Jag och Corinne brukar antingen gå till kontoret och jobba lite, ta en promenad eller träffa upp någon kompis. Vad vi gör bestäms ofta utifrån hur Corinne mår, eller hur bra hennes värden är. Nu när alla vinterförkylningar går undviker vi platser med mycket människor. De första sex månaderna hade Corinne behandling varje tisdag, så då lämnade vi Naomi (Corinnes storasyster) på skolan och åkte sen till Karolinska sjukhuset. Nu har hon behandling en gång i månaden.

På din blogg har du nämnt ditt dåliga samvete gentemot din andra dotter Naomi. Berätta!
– Det är väldigt svårt att vara syskon till den person som blir sjuk. Man hamnar skymundan och får ta ett större ansvar än vad man skulle få göra i vanliga fall. Naomi söker mycket bekräftelse på grund av Corinnes sjukdom och det är väldigt förståeligt. Vi spenderar mycket tid med Corinne och Naomi vet att hon är med oss hela dagarna. Jag försöker, med all energi jag har, att ge Naomi det stöd hon behöver. Stöd som egentligen bara är mycket kärlek och att vi ”ser henne”. Många läsare som hade gått igenom liknande saker, delade sin historia och det verkar som att det är väldigt vanligt att det blir så här. Det är skönt att läsarna hjälper mig på vägen.

Hur har stödet från familj och vänner varit? 
– Vi har en fantastisk familj och vi har fått ett magiskt stöd. Vi har turen som har båda familjerna här i Stockholm och väldigt mycket vänner. Varje gång vi har legat inlagda har vi haft vänner och familj på sjukhuset och alltid fått mat levererad.

modeprofil-alexiaFoto: Instagram/@alexiiak

Du verkar alltid ha full rulle med karriär och familj. Vad gör du när du behöver tanka ny energi?
– Som tur är har jag någon slags överenergi (och har alltid haft) så jag behöver inte så mycket för att ”tanka på”. Jag gör det jag verkligen tycker om, så därför känns det inte som att jag behöver ta pauser. Bloggen har varit det överlägset bästa stöd för mig. Jag har skrivit av mig i terapeutiskt syfte och fått otroligt mycket kraft, energi och kärlek från alla som har läst bloggen. Varje dag skickar människor meddelanden till mig om att jag hjälpt dem att förändra sin syn på livet och att de uppskattar att jag delar vår resa med dem. Det gör mig stolt och glad.

Sen älskar jag att resa och så fort Corinne kan sova hos mina föräldrar igen ska jag och Mike (red.anm. Alexias sambo samt döttrarnas pappa) åka iväg på en välbehövd weekend. Och så fort Corinne kan resa så åker vi iväg hela familjen.

När du haft en riktigt dålig dag, hur försöker du peppa dig själv då? 
– Jag tänker alltid att det blir bättre. Jag ser oftast inte negativt på saker eller personer utan fokuserar på saker som hjälper mig att göra det ”dåliga” bättre. Jag ringer en bra vän som alltid kommer med bra råd och andra saker att fokusera på. Jag läser också Eckhart Tolle som har hjälpt mig otroligt mycket under den här resan. Ofta oroar vi oss över saker som inte ens har hänt, det är onödigt och oro är den värsta känslan jag vet. Om jag inte skulle kunna hantera den känslan skulle jag gå under. Om den situationen kommer – hantera den då.

Hur ser du på framtiden? 
– Jag ser ljust på framtiden. Vi har ett och ett halvt år kvar på behandlingen. Men i maj 2020, när Corinne är klarbehandlad, planerar jag och Mike att gifta oss, fira kärleken och vara stolta över det vi tagit oss igenom. Karriärmässigt har jag flera idéer som kan hjälpa andra föräldrar som går igenom samma sak som oss. Jag skulle vilja föreläsa om hur man ska tänka och göra för att kunna vara positiv i en jobbig situation. Sen vill jag så klart fortsätta att jobba med mina sociala medier.

 

Faktaruta

Ålder: 31

Sysselsättning: Bloggar på alexias.se, driver märket Chaleur med Nicole Nordin

Bor: På Östermalm

Instagram: @alexiiak

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!