Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mamma

Är massage farligt under graviditeten?

Det sägs ibland att det kan var farligt med massage under graviditeten, men är det bara en myt? Helen Elden, barnmorska och forskare vid Göteborgs universitet, besvarar denna fråga.

Foto: Unsplash

Elden är inte bara barnmorska utan även docent i reproduktiv och perinatal hälsa och har forskat om hur massage och akupunktur påverkar gravida. I en intervju i Mama säger hon att massage inte kan orsaka missfall:

“De studier som har gjorts har visat att sensorisk stimulering inte på något vis kan sätta igång förlossningen. Det finns alltså ingen vetenskaplig grund för att massage kan orsaka missfall eller en prematur förlossning. Sedan ger man ju ofta massage under själva förlossningen, men det handlar snarare om att få kvinnan att slappna av under värkarbetet och på så sätt minska smärtan”, säger Elden i intervjun.

“Många positiva effekter”

Hon tror att myten att massage kan vara farligt har uppkommit på grund av att många helt är rädda för att behandla gravida kvinnor, eftersom det är två personer att ta hänsyn till. “Man vill ta det säkra före det osäkra”, säger hon och tillägger att massage går bra under hela graviditeten.

Faktum är att massage bara är bra för dig som väntar barn: “Det finns många positiva effekter av massage”, säger Elden. “Många kvinnor får ju ont i kroppen under graviditeten, särskilt under sista delen. Det finns forskning som visar att massage är effektivt för att minska spänningar i musklerna.”

Elden berättar att man gärna får berätta för massören att man är gravid så att massören ska kunna göra det så bekvämt och bra för en som möjligt – men det är inget måste. Massagestolar går bra så länge magen inte är i vägen:

“Kvinnan ska ligga eller sitta skönt för att kunna slappna av så mycket som möjligt under massagen”, säger Elden.

Källa: Mama

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!