Artikeln innehåller annonslänkar
Mamma

Barnböcker som skildrar mångfald, olikheter och feminism – här är 15 banbrytande böcker!

Att påverka ett barns första intryck och influenser kan låta svårt, men det är enklare än du tror! Byt linje från de mest stereotypa skildringarna till mer normkreativa och banbrytande barnböcker – det finns en hel del av dem där ute! Här hittar du 15 feministiska och normkritiska böcker för barn.

Foto: Pexels

Det finns en uppsjö av barnböcker som innehåller stereotypa könsroller och normer. Vi alla känner igen där blonda prinsessan som räddas av hjältepojken, eller berättelsen om familjen på en mamma, en pappa och två små barn. Det är inte så världen ser ut, utan världen är fylld med olika människor med olika liv som inte går i linje med det stereotypa. Faktum är att det idag faktiskt finns en hel del moderna barnböcker där ute – alla med olika huvudpersoner och berättelser. De är normkreativa, banbrytande och otroligt viktiga för alla barn att ta del av. De är dessutom riktigt bra att ge bort som födelsedags- eller doppresenter. Vi har samlat 15 barnböcker för barn mellan 0-12 år som alla innehåller både feministiska och normkritiska budskap.

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda KÖP

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda får du möta andra slags hjältar än de som vanligen porträtteras i sagorna. Den här boken handlar om 100 banbrytande hjältar som alla är män eller pojkar och som har vågat gå sin egen väg. I boken får du bland annat möta Barack Obama, Ludwig van Beethoven och Oscar Wilde genom fantastiska illustrationer och spännande texter.

Författare: Ben Brooks

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild
Sagor för barn som vågar vara annorlunda KÖP

Sagor för barn som vågar vara annorlunda

Sagor för barn som vågar vara annorlunda är uppföljaren till boken Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda och är en bok som inte fokuserar de traditionella könsstereotyperna. Boken uppmuntrar barn att våga strunta i grupptryck och samhälleliga normer för att istället vara sig själva. I boken hittar du totalt 100 kvinnliga och manliga förebilder vars historier skildras genom illustrationer och texter.

Författare: Ben Brooks

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild
Små människor, stora drömmar - Coco Chanel KÖP

Små människor, stora drömmar - Coco Chanel

Coco Chanel är den första boken i serien Små människor, stora drömmar får du följa Coco Chanel från att vara en liten flicka boendes på ett barnhem till att bli en internationell modedesigner. Böckerna i serien fokuserar på kvinnor som följt sina drömmar och gått sin egen väg.

Författare: Isabel Sánches Vegara

Pris: 149 kronor.

Det finns fler böcker från serien Små människor, stora drömmar.

KÖP

Nästa bild
Små människor, stora drömmar - Marie Curie KÖP

Små människor, stora drömmar - Marie Curie

Marie Curie ingår i serien Små människor, stora drömmar och i den här boken berättas historien om Marie Curie som slog sig fram inom den mansdominerade forskarvärlden på 1800-talet. Boken visar på att allt är möjligt om man vågar tro på sig själv och sina drömmar.

Författare: Isabel Sánches Vegara

Pris: 149 kronor.

Det finns fler böcker från serien Små människor, stora drömmar.

KÖP

Nästa bild
Små människor, stora drömmar - Ella Fitzgerald KÖP

Små människor, stora drömmar - Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald ingår i serien Små människor, stora drömmar och handlar om den inspirerande Ella Fitzgeralds liv som präglats av mycket orättvisor. Med sitt mod och med sin stora musikaliska begåvning blev hon en av jazzens största namn.

Författare: Isabel Sánches Vegara

Pris: 149 kronor.

Det finns fler böcker från serien Små människor, stora drömmar.

KÖP

Nästa bild
Små människor, stora drömmar, Astrid Lindgren KÖP

Små människor, stora drömmar, Astrid Lindgren

Genom otaliga älskade berättelser som illustrerats och filmatiserats världen över, känner vi henne som vår mest folkkära svenska barnboksförfattare. Här möter vi Astrid Lindgren som brann för berättandet och fantasin och kom att inspirera barn i generationer med sina unika, knasiga och handlingskraftiga karaktärer.

Pris: 149 kronor.

KÖP

Nästa bild
Bara rumpor KÖP

Bara rumpor

Bara rumpor får du följa med Mira som ska åka till badhuset. I omklädningsrummet ser hon olika nakna kroppar och undrar vad man får säga och inte. Boken lyfter att olika kroppar ser olika ut och att man ska bejaka och glädjas åt sin kropp.

Författare: Annika Leone, Bettina Johansson

Pris: 139 kronor.

Finns även hos CDON!

KÖP

Nästa bild
Piraterna och regnbågsskatten KÖP

Piraterna och regnbågsskatten

Piraterna och regnbågsskatten handlar om ett flertal kvinnliga pirater från olika nationaliteter. Berättelsen baseras på illustrationer av kvinnor i olika kroppstyper och utseenden och texter i form av rim.

Författare: Sara BergKarin FrimodigMaria Poll

Pris: 149 kronor.

Finns även hos Bokus!

KÖP

Nästa bild
Orättvist! KÖP

Orättvist!

Orättvist! är en bok om en familj med mycket känslor och två starka karaktärer i barnen, som till skillnad från många andra barnböcker är adoptivbarn. Boken har hög igenkänning vad gäller orättvisan som beskrivs mellan barnen genom både text och illustrationer.

Författare: Åsa Mendel-Hartvig

Pris: 149 kronor.

Finns även hos Bokus!

KÖP

Nästa bild
Full fart, UppfinnarJohanna! KÖP

Full fart, UppfinnarJohanna!

Full fart, UppfinnarJohanna! ingår i serien om UppfinnarJohanna och handlar om en tjej med ett stort självförtroende och mod. Hon tar sig an nya utmaningar och inte minst uppfinningar! Historien om Johanna blir en förebild för många små och berättas genom text och illustrationer.

Författare: Ann-Christine Magnusson, Lovisa Lesse

Pris: 149 kronor.

Det finns fler böcker från serien om UppfinnarJohanna.

KÖP

Nästa bild
UppfinnarJohana & skrämselmaskinen KÖP

UppfinnarJohana & skrämselmaskinen

UppfinnarJohana & skrämselmaskinen ingår i serien om UppfinnarJohanna och handlar om Johanna – en modig och smart tjej som vägrar ge sig. Boken motverkar klassiska könsroller och lyfter den kvinnliga förebilden.

Författare: Ann-Christine Magnusson, Lovisa Lesse

Pris: 149 kronor.

Det finns fler böcker från serien om UppfinnarJohanna.

KÖP

Nästa bild
Här kommer UppfinnarJohanna! KÖP

Här kommer UppfinnarJohanna!

Här kommer UppfinnarJohanna! ingår i serien om UppfinnarJohanna och handlar om Johanna som ska bli världens bästa uppfinnare. Berättelsen lyfter en stark och modig tjej genom fina texter och illustrationer.

Författare: Ann-Christine Magnusson, Lovisa Lesse

Pris: 149 kronor.

Finns även hos Adlibris!

Det finns fler böcker från serien om UppfinnarJohanna.

KÖP

Nästa bild
Godnattsagor för rebelltjejer KÖP

Godnattsagor för rebelltjejer

Godnattsagor för rebelltjejer är en bok fylld av 100 kvinnliga förebilder som alla stått upp för sina ideal. I boken får du ta del av berättelser och illustrationer om bland annat Serena Williams, Malala och Astrid Lindgren.

Författare: Elena Favilli, Francesca Cavallo

Pris: 259 kronor.

Finns även hos Bokus!

KÖP

Nästa bild
Godnattsagor för rebelltjejer 2 KÖP

Godnattsagor för rebelltjejer 2

Godnattsagor för rebelltjejer 2 är uppföljaren till Godnattsagor för rebelltjejer. Boken berättar om 100 okända och kända kvinnor som alla åstadkommit något speciellt. Du får bland annat ta del av historien om Beyoncé och en graffitikonstnär från Afghanistan.

Författare: Elena Favilli, Francesca Cavallo

Pris: 259 kronor.

Finns även hos Bokus!

KÖP

Nästa bild
Mammornas bebisresa KÖP

Mammornas bebisresa

I boken Mammornas bebisresa får du följa med ett lesbiskt par som vill bli föräldrar. Genom text och illustrationer får du följa med på parets resa att bilda familj – en resa fylld av kärlek och nyfikenhet.

Författare: Hedvig van Berlekom, Adrian van Berlekom

Pris: 229 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!