Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mamma

Föräldrarledigheten i Sverige – inte så jämställd som du kanske tror

Sverige är ett av världens mest jämställda länder – men kanske inte så jämställt som du trott. I alla fall inte när det kommer till hur föräldrarledigheten fördelas. Mammor är nämligen borta från jobbet nästan fyra gånger så länge som pappor, visar en ny rapport från TCO.

bebisFoto: Brytny, Kelly Sikkema/Unsplash

Hur länge mammor och pappor är borta från jobbet under barnets två första år skiljer sig markant. Mammor är nämligen i snitt borta 14,5 månader och pappor i snitt 3,8 månader, visar beräkningar från TCO. Det här är något som påverkar kvinnors löneutveckling och karriär negativt, menar Eva Nordmark som är ordförande på TCO.

– Föräldraförsäkringen behöver förändras så att föräldrar uppmuntras att dela mer lika på föräldraledigheten när barnen är små. Den ojämna fördelningen av föräldraledigheten sätter käppar i hjulen för ett jämställt arbetsliv.

Att föräldrarledigheten är ojämnt fördelat mellan män och kvinnor är en förklaring till skillnader i inkomst och pension mellan könen i Sverige idag.

Källa: Baaam, TCO

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!