Mamma

Glömsk och gravid? Forskning visar nu att gravidhjärna faktiskt finns

Den så kallade gravidhjärnan har man länge talat om, och kanske ibland på ett lite skämtsamt sätt. Men nu kan alla gravida där ute slappna av. En ny forskningsstudie visar att gravidhjärna finns på riktigt. 

gravidhjarna Foto: Marcos Moraes & Janko Ferlič / Unsplash

Deakin University har man tittat närmre på 20 existerande studier där man undersöker kognitiva förändringar i hjärnan. Resultatet visar bland annat att gravida kvinnor har svårare att komma ihåg saker och att ta beslut än en kvinna som inte är gravid. Den så kallade gravidhjärnan kan även göra att kvinnan känner sig frånvarande och har extra svårt att koncentrera sig. Linda Byrne, som är psykolog och hjärnforskare på Deakin’s School of Psychology, menar att resultatet bekräftar mycket av det som är vanligt förekommande för kvinnor under en graviditet, exempelvis att man lägger sina bilnycklar i kylen eller glömmer inbokade möten.

I studien har forskarna kommit fram till att gravidhjärnan går igenom olika stadier och professor Linda Byrne menar att gravidhjärnan kan vara mest påtaglig under den senare delen av graviditeten. Att ha gravidhjärna ska inte vara en anledning till oro, men som all forskning påpekar huvudforskaren Sasha Davies att det är svårt att få fram ett tydlig resultat. Andra saker, som sömn, kan påverka minnet vilket inte har räknats in i studien. Sasha Davies vill nu fortsätta forska vidare på hur kvinnan påverkas genom graviditetens olika stadier.

Så ni som väntar barn har med andra ord all rätt att slarva bort grejer eller glömma att ta ut matlådan ur mikron – det handlar bara om gravidhjärna!

 

Källa: Femina

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!