Mamma

Här är de 20 mest populära kungliga namnen på flickor och pojkar

Förr i världen gifte kungahusen in sig hos varandra som del av ett politiskt spel där det bildades olika allianser. Ett resultat vi kan se av det i nutid är att många av de mest populära kungliga namnen är gemensamma för flera länder. Se i listorna nedan om du känner igen något från vår svenska tron!

Foto: Unsplash

De mest populära kungliga namnen för pojkar
Högst på listan hittar vi namnet Charles, eller den svenska varianten Karl. Charles betyder “fri man” och de länder där namnet oftast återfinns är Frankrike och Sverige. På delad andra plats kommer Louis, den franska varianten av Ludvig, tillsammans med namnet John. Louis betyder “känd krigare” och John har en mer biblisk innebörd, där namnet betyder “nådig av Gud”. Därefter kommer de olika varianterna på Henrik, som betyder “hemmets härskare”. Efter det kommer Philip, även Phillippe, vilket har en stark koppling till djur. Namnet betyder nämligen “hästälskare”!

Topp 10 i Europa för pojkar
Charles
Louis
John
Henri/Henry/Henryk
Philip/Phillippe
William
Christian
Eric/Erik
Frederick/Fredrik

De mest populära kungliga namnen på flickor
Det mest populära namnet på vår lista är Margaret, eller den svenska stavningen Margareta. Margaret betyder på gammalgrekiska “pärla”, vilket verkligen passar en kunglighet. På andra och tredje plats kommer Marie och Maria, där båda namnen betyder både “rebellisk” och “efterlängtat barn”. Även nästa namn på listan – Mary – har kopplingar till ovan nämnda namn, men betyder ursprungligen “bitter”. Däreftet kommer Anne som betyder “barmhärtig” och “nådig”.

Topp 10 i Europa för flickor
Margaret/Margareta
Marie
Maria
Mary
Anne
Isabella
Elisabeth
Sophia
Helen

Hur ser det ut bland kungligheterna idag?
Många av namnen på vår lista återfinns hos dagens kungligheter, inte minst i det brittiska kungahuset. Även Danmark bockar av några av de mest populära namnen. Vi kan åtminstone konstatera att de tämligen tidlösa och därför perfekta som inspiration!

Metodologi
För att utföra den här studien undersökte Diamonds Factory samtliga europeiska monarkiers släktträd för att sammanställa de namn som regerande kungligheter haft under historien. Det här innebär att namnen på listorna enbart burits av kungar eller drottningar. I de fall där det inte funnits 10 regenter undersökte vi även namnen på gemåler.

Här hittar du fler barnnamns artiklar!

Källa: Diamondsfactory

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!