Mamma

I förkylningstider – vad betyder snorets färg?

Det finns många myter om snor. Genomskinligt och rinnigt eller tjockt och färgat, gör det någon skillnad? Såhär i förkylningstider med hårda regler från skola och förskola är det många som försöker tyda minsta förkylningstecken. Vi avslöjar sanningen bakom förkylningsmyterna.

Foto: Unsplash

Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget som nästan alltid orsakas av ett virus. Symtomen innebär ofta täppt näsa, rinnande snuva och nysningar, huvudvärk, feber, hosta eller irriterad hals. Hostan är en del av kroppens försvar och genom att hosta gör sig kroppen av med det som irriterar luftvägarna.

Färgen på snoret – vad betyder den?

Bland småbarnsföräldrar härjar ofta myten om att färg och konstens på snoret på ett förkylt barn kan visa om det en bakterieinfektion eller virus. Detta är dock en myt som inte stämmer. Däremot orsakas förkylningar nästan uteslutande av virus. Det snoret kan berätta är vilken fas förkylningen befinner sig i. När förkylningen slår till är snoret ofta klart och rinnigt, för att sedan övergå till tjockare konsistens och mer gult, grönt eller grått till färgen. Detta kan dock variera från förkylning till förkylning.

Smittar lätt

När barn blir förkylda är det viktigt att låta barnet vila, dricka mycket vatten och tvätta händerna. Barn drabbas lättare av förkylningar då det smittar lätt från barn till barn. Mår barnet inte bättre efter en vecka, med hög eller långdragen feber och ont i örat är det viktigt att uppsöka vård. Samma gäller om barnet är slött, har svårt att andas eller inte vill äta eller dricka.

Källa: Motherhood

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!