Artikeln innehåller annonslänkar
Mamma

Kan IVF-behandling utlösa klimakteriet?

Kan IVF-behandling utlösa klimakteriet? Det är frågan många ställer sig efter att ha sett ett läckt klipp från den nya serien “The Kardashians”.

Foto: Unsplash

I ett läckt klipp från den nya serien “The Kardashians” som har premiär på Disney plus den fjortonde april berättar Kourtney Kardashian för mamma Kris Jenner att de IVF-behandlingar som hon genomgått för att försöka bli med barn resulterat att hon gått in i klimakteriet.

“Alla på sociala medier säger ‘Kourtney är gravid, Kourtney har gått upp så mycket i vikt’, och jag tycker att det är så oförskämt att kommentera hur folk ser ut när du inte har något aning om vad de går igenom. Det läkemedel som de har gett mig har fått mig att gå in i klimakteriet.”

Foto: Disney+

Efter att klippet fått spridning på internet är det nu många som ställer sig frågan: Kan IVF-behandling trigga kroppen att gå in i klimakteriet?

Finns inget samband

Fertilitetsexperten Dr Amin Gorgy säger till Evening Standard att det inte finns något samband mellan IVF-behandlingar och tidigt utlösande av klimakteriet:

“Kvinnor utvecklar ett antal ägg varje månad (cykel)”, förklarar hon. “Normalt utvecklas ett av dessa ägg till mognad och ägglossning medan de andra dör. Stimulering av äggstockarna vid IVF resulterar inte i att fler ägg försvinner än den naturliga cykeln.”

Gorgy påpekar att den enda gången som kvinnor bör bekymra sig för symtom på att ha gått in i klimakteriet på förtid är om andra i familjen har råkat ut för detta, eller om de fått bekräftat att de har en låg äggstocksreserv – då kan äggfrysning vara något att överväga.

“The Kardashians” börjar sändas på Disney plus den fjortonde april.

Källa: Evening Standard

KÖP

.

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!