Mamma

Meghan Markle drabbades av missfall i juli – nu berättar hon om sorgen

2019 fick Meghan Markle och Prins Harry sitt första barn, Archie. Idag avslöjar Meghan att de väntade ett till barn, men att hon förlorade det under graviditeten sommaren 2020. I ett öppet brev har hon nu berättat om smärtan och betydelsen av att dela med sig av sin sorg.

Foto: Alamy

I texten berättar Meghan Markle att missfallet skedde under en vanlig morgon i somras när hon stod vid skötbordet med sonen Archie:

– Det var en julimorgon som började som vilken dag som helst: Göra frukost. Mata hundarna. Ta vitaminerna. Hitta den där strumpan som försvunnit. Plocka upp kritan som rullat in under bordet. Sätta upp håret i en hästsvans innan jag hämtade min son från hans spjälsäng. Efter att ha bytt hans blöja kände jag en stark kramp. Jag sjönk ned mot golvet, nynnandes en vaggvisa för att hålla oss båda lugna, den glada melodin stod i stark kontrast till min känsla av att något inte stod rätt till.

Meghan Markle förklarar på ett hjärtskärande sätt att hon redan då visste vad som skedde:

– Samtidigt som jag grep tag om mitt förstfödda barn visste jag att jag förlorade mitt andra.

I essän i New York Times berättar hon om att förlusten av ett barn innebär en nästan ofattbar sorg, som många upplever men få pratar om:

– Mitt i smärtan av vår förlust upptäckte min man och jag att i ett rum med 100 kvinnor kommer 10 till 20 av dem att ha genomlidit ett missfall. Trots att den här smärtan är häpnadsväckande vanlig så fortsätter samtalet om detta att vara tabu, full av (oönskad) skam, och fortsätter i en evig cykel av sörjande i ensamhet.

En del har dock berättat om smärtan de upplevt när de drabbats av missfall, något Meghan tar upp:

– Vissa har modigt delat med sig av sina historier; de har öppnat dörren med vetskapen om att när en talar sanning så tillåter det oss alla att göra samma sak.

Meghan skriver att dela med sig av den traumatiska händelsen kan hjälpa till i läkningsprocessen:

– Vi har lärt oss att när personer frågar hur någon av oss mår, och när de verkligen lyssnar på svaret, med ett öppet hjärta och sinne, blir bördan av sorgen ofta lättare – för oss alla. Genom att bli inbjuden att dela vår smärta så tar vi tillsammans det första steget mot att läka.

BBC har pratat med barnmorskan Sophie King på vägörenhetsorganisationen Tommy’s, som håller med om att förlora ett barn under graviditeten är ett riktigt tabu i samhället, så att mödrar som Meghan delar med sig av sina historier är ett viktigt steg i att bryta ner stigmat och skammen.

– Meghans text hyllar modet hos föräldrar som delar med sig av sina historier, och de som hellre sörjer privat kan ändå finna tröst och samhörighet genom att läsa om andras erfarenheter. Hennes ärlighet och öppenhet idag sänder ett kraftfullt budskap till alla som förlorar ett barn: det här kan kännas otroligt ensamt, men du är inte ensam, säger hon till BBC.

Läs också: Chrissy Teigen bryter tystnaden efter graviditetsförlusten

Källa: express.co.uk, BBC

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!