Artikeln innehåller annonslänkar
Mamma

Så utövar du yoga under graviditeten – våra bästa tips

Är du också gravid och vill få tips på hur du kan yoga under graviditeten? Här delar Metro Modes tidigare bloggare Jenny Sunding med sig av sina bästa tips till dig med gravidmage som vill testa på eller fortsätta att utöva yoga!

Foto: Unsplash 

När Jenny var i nionde månaden börjar hon känna att kroppen sa ifrån och att hon inte klarade av att göra den där träningen som hon annars brukade göra – helt förståeligt! I ett inlägg på sin blogg skrev hon att hon istället hade gått över till att yoga och framförallt i korta sekvenser. Jenny utövar ofta yogan på morgonen och för henne är det det optimala! Nedan kan du läsa hennes bästa tips om hur man yogar under graviditeten.

1. Gravidyoga online
När man är gravid är det inte alltid så lätt att hinna ta sig till en gravidyogakurs, vissa dagar kanske man till och med inte har orken att ta sig utanför dörren! Då finns det digitala yogaplattformar så att du kan utöva yoga hemma. Jenny har själv använt Yogobe, en plattform som idag har över 1200 sekvenser inom bland annat yoga och inom just specifikt gravidyoga finns ett 30-tal videos som Jenny själv har testat på.

2. Yogapodd om graviditet och fertilitet
Jenny rekommenderar starkt ett poddavsnitt där hennes egna yogalärare blir intervjuad av kvinnorna bakom podden “Yoga 360°”. Temat är yoga, graviditet och fertilitet och poddavsnittet innehåller intressanta frågor som för samtalet framåt på ett harmoniskt och insiktsfullt sätt.

→ Här kan du lyssna på avsnittet.

3. Gravidyoga- och träningstights
Jenny skriver hur svårt hon tycker det är att hitta bekväma underdelar som sitter bra, men att hon nu äntligen har hittat ett plagg hon gillar – gravidbyxor med rymlig mudd! Jenny använder det både på jeans och leggings och hon tycker det är det skönaste plagget att använda när hon utövar yoga hemma.

4. Yogabolster och -block 
Jenny använde sitt yogabolster, som ser ut som en stor cylinderformad ”kudde”, till att anpassa yogapositionerna efter gravidkroppens förutsättningar. Ett exempel är i solhälsningen där övre delen av låren stöder mot bolstret så att magen inte behöver ligga mot golvet i kobran. Vid framåtfällningar kan händerna/armarna vila mot bolstret och samma sak i barnets position där hela överkroppen kan stödja mot kudden. Hon brukade även sitta på bolstret när hon mediterade eller tränade profylaxandning. Genom att placera händerna på block får kroppen extra stöd och balans när det finns begränsningar i de olika positionerna. Två superbra redskap både som gravid och icke-gravid!

5. Meditation
Att inleda eller avsluta yogapasset med en stunds meditation är något hon tycker alla ska testa. Det räcker med några minuter då du sluter ögonen och fokuserar på andningen. Bli inte stressad av alla tankar som dyker upp, för det kommer de att göra – trots att du försöker vara så närvarande och mindful du bara kan. Det är helt naturligt. Registrera och acceptera tanken och låt den passera medan du återgår till att fokusera på att andas långa och djupa andetag.
Guidade meditationer kan hjälpa dig att enklare landa i nuet. Jenny gillar kroppsscanning där man går igenom och känner in kroppens olika delar, mantrameditationer där man antingen högt eller tyst för sig själv upprepar ett mantra, och sekvenser där meditationsledaren guidar kring ett tema, till exempel tacksamhet, förlåtelse eller självkärlek. Här är några tips i de olika kategorierna:

Kroppsscanning: Yoga Nidra-meditationen är ett utmärkt exempel på kroppsscanning och det finns även korta och bra sekvenser i appar som:
→ Headspace
→ Mindfulness

Mantrameditation: ”Ek Ong Kar Sat Gur Prasad” är ett av Jennys favoritmantran som sägs hjälpa till att manifestera tankar och handlingar för att man ska se saker på ett mer positivt sätt. Här är två varianter, en kortare och en lite längre, så att du kan testa själv:
→ Ek Ong Kar (Magic Mantra) – 8:00
→ Expand Into Intuitive Knowing (Ek Ong Kar Sat Gur Prasad) – 23:12

Guidade meditationer: Hos iTunes har Gabby ett gäng meditationsalbum som man kan köpa och ladda ner. Jenny lyssnade främst på sekvenserna i albumet ”Spirit Junkie Guided Meditations” och jag hon gillade att de är korta (runt 4-8 minuter) vilket gör det enkelt att passa in meditationen lite här och där i vardagen.

→ Gabby Bernsteins guidade meditationer

Lycka till med din graviditet och hoppas att det här inlägget har inspirerat dig till att testa yoga. Namaste!

Träningstights - H&M KÖP

Träningstights - H&M

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild
Sportleggings - MOM2MOM KÖP

Sportleggings - MOM2MOM

Pris: 399 kronor.

KÖP

Nästa bild
Leggings - MOM2MOM KÖP

Leggings - MOM2MOM

Pris: 249 kronor.

KÖP

Nästa bild
Yoga Bolster - Abilica KÖP

Yoga Bolster - Abilica

Pris: 849 kronor.

KÖP

Nästa bild
Yogablock i kork - Casall KÖP

Yogablock i kork - Casall

Pris: 249 kronor.

KÖP

Nästa bild
Yogabolster - Yogiraj KÖP

Yogabolster - Yogiraj

Pris: 699 kronor.

KÖP

Nästa bild
Yogabolster - Nyttadesign KÖP

Yogabolster - Nyttadesign

Pris: 659 kronor.

KÖP

Nästa bild
Yogablock - Gaiam KÖP

Yogablock - Gaiam

Pris: 109 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!